Saturday, February 25, 2012

Nasi kukus ayam berempah

Sejak makan nasi kukus ayam berempah kat tingkat 3 Menara TM memang dah jatuh chenta dengan rasanya. Dulu2 tak penah pulak jumpa. Dari mana asalnya? Orang kata dr Utara.

Nasi sepatutnya dikukus. Saya tak kukus sebab malas renyah2. Nasi putih dimakan dengan kuah kari ( saya buat kari ikan), keropok ikan, ayam goreng berempah, sayur salad & sambal. Sambal dia yang buat nasi ni terangkat. Saya lagi suka nasi ni berbanding Nasi Ayam penyet, mungkin kerana sambal hak ni saya lebih suka ..dan ada keropok.

1) Ayam goreng berempah:
Ayam
Rempah khabsa ( saya dah ada stok rempah khabsa so masukkan aje, resipi disini.Kalau tak ada, gantikan dengan biji ketumbar, jintan manis, jinta putih, serbuk kunyit, lada hitam) 
Serai
Halia
Bawang besar, bawang putih dan bawang merah
Lengkuas
Garam
Oregano (optional)

Cara-cara:
1. Kisar semua bahan diatas dan perap ayam 2-3 jam.
2. Goreng sehingga garing

2) Sambal

Cili besar hijau ( banyak, 6-7 biji)
Cili api sedikit shj ( ikut suke pedas)
1 biji tomato
2 biji limau
Sedikit gula

Cara-cara:
1. Kisar kasar semua bahan diatas dengan air panas kecuali limau. Limau diperah.
2. Masak sekejap atas api, sekadar nak bagi cili sedikit masak



 Nasi panas berganding dengan gulai kari, keropok, sambal, ulam seperti tomato, daun salad & timun.


 Beef lasagna sedap dimakan sampai lupa kejap buat-buat lupa kandungan lemaknya tinggi..resipinya disini yer

Minggu ni ada sedikit pencapaian kecil~ genap seminggu brekfast & dinner all homemade ..lunch aje tak homemade sebab waktu pejabat. Ok seriyes kalau jadi surirumah, rasanya berat badan bole naik sebab hobinya masak dan makan....

No comments: