Saturday, February 25, 2012

Ini bukan air bandung!

Air bandung asli sejuk kalau diminum ketika cuaca panas amatlah nikmatnya. Tapi tatau la kalau air bandung tak asli kat bawah ni. Ok ni bukan air bandung tauu. 
Tau tak air apa? cer teka cer teka
Ni masalah sket, sejak 1-2 bulan ni kekadang peristiwa berdarah tu ada jugak la berlaku. So kalau terjadi kes air bandung ni mmg dah rugi stok EBM..terpaksa gak dibuang. Itu yg sejak bulan Disember 2011 saya lagi suka guna tangan aja kalau di rumah / mesyuarat luar pejabat. Senang, tak banyak parts kene cuci. In fact, I'm so expert in hand expressing. I just do it anyway. Tade refer memana pon. Tapi if some mommy need reference, maybe you can read this. Hubby kata kalau dari dulu dah teror guna tangan, dah jimat duitg takyah beli BreastPump.

 Kalau bukan air bandung, air apakah?

Dah lama sebenarnya tak citer pasal stok EBM terkini. Sekarang stok ada 31 botol sahaja. Agak-agak kais pagi minum pagi kais petang minum petang jugak la. Alhamdulillah 1 tahun 1 bulan telah berjaya diharungi. Cabaran terlalu banyak. Hasil perahan pon dah tak berapa nak lumayan macam dulu. Pernah la terskip 1 session last month, lepas tu terus susu drop habes sampai sekarang. I mean, dr 3 botol di opis sekarang leh dapat 2 botol ajek. So kene berusaha, balik rumah pon perah lagi. We must not give up ..berjuang sampai ke titisan susu terakhir tak gitu?

Semua stok EM ni..31 botol..siap frozen baby food pon tumpang sekali sebab banyak ruang kosong.


 1 drawer for ice-cream & susu tumpangan. Owh ni susu kawan saya, tumpang sahaja. 

 Frozen baby food..mnak hantu carrot..baby food pon carrot jugeee


Kesilapan semasa mengumpul EBM
I think I have to share my biggest mistake ever about EBM. Actually EBM dalam deep freezer tahan lebih dr 6 bulan ( 6-12 bulan). Saya ingat setakat 6 -7 bulan. Kerana itulah susu2 yg saya ingatkan dah expired dibuang dahulu!!! Antara kisahnyanya disini. Ok plsss ingat tau! Don't ever do the same mistake. 
Anak dah 4 pon masih banyak ilmu tak cukup. Sekarang mesti positif & fokus. Mesti berusaha sampai berjaya exclusive bf till 2 yo. 

Macam la jugak baking...actually it's trial and error..banyak kali gak tak jadi, tapi jangan putus-asa. Practice makes perfect. Tengok ni adunan cream puff dah jadi cream biscuit! huhuh
Saya tetap bakar walaupun dah leper..Mahe & Muaz tetap layan ala2 snek minum petang he3

No comments: