Thursday, August 30, 2012

Phuket Part I


Syawal ke-5 ( 23 Aug)  kami terbang ke negara Siam, specifically Phuket! Tix ni dah dibeli setahun yg sudah, same like Perth dulu.  Tix murah jugak. Later kite citer kosnya ok. A day before hubby dah gugel about Phuket news..Phuket banjir! OMG..terus rase pening pale otak ni..nak pi ke tak..hoho..so we get hourly update about Phuket just to ensure we are safe during the hols. Ye la kan..kalau tak safe takkan nak pergi pulak..Alhamdulillah on the day we should fly to banjir dah totally surut, cuma cuaca dijangka akan hujan everyday till Sunday..hadoi..bertabahje la…

Our flight depart at 4.15pm. We left the house around 12.40pm. As usual, we took cab to KMT Kepong to KL Sentral then took bus to LCCT. Nak jimat punya pasal. Haha

Amik masa sket masa nak check-in baggage sbb beli luggage 20kg tp berat beg dah 23kg..so kuarkan sket brg jadi hand luggage..then terus ke departure hall jumpa the big YatiPruzz families. Flight delay dlm 15 min kalau tak silap. Masa nak landing di Phuket hujan lebat jugak..flight agak shaky tapi Yati kaya biasa jek..ker aku yg lebih2 sbb fobia naek kapak terbang ehheh. Alhamdulillah selamat sampai Phuket.

Airportnya kecik je…sampai airport derang terus nego the package tour and airport transfer..while all childrens main belon! Happy sungguh..dah masuk maghrib gitu kami pon terus ke AsperyHotel yg dah book via booking.com. Murah je..only 3960 bath for 3N lebih kurang RM400. Biliknya sgt cantik dan selesa..jauh lebih baik dr Perth hari tu. We booked Deluxe room..ada 1 King Bed & 1 Sofa bed. Aspery ni sgt strategik dekat dengan shopping area, patong beach , foods stalls etc! all walking distance je..mmg lokasi terbaek..tapi pool under maintenance la pulak masa kami dok situ cess..ok later review pasal hotel k

Since dah checked-in malam…then hujan..cam susah lak nk cari dinner. So we decided to eat Megi je..layans je..tgh lapo sodap! Dah tu rasa tak cukop plak haha..Lepas solat hubby & Pruzz gi nearest minimart to buy snacks, drinks, etc. 

Di LCCT..waiting flight
 In flight..pestaim order Tandoori Chicken Wrap..biasa jek! toksah la beli..nasi lemak pak Nasser utk anak2..bosan jugak..next time order lain aa..FYI flight to Phuket dlm 1jam20min..so tak order food pon takpe kot for adult..tp kami ada anak2 kene order gak bagi diam sket..tu pon kecoh huhu
 Di Airport tgh nego tour package..cer tgk btol2..yg lead tu? Yati aaa sapo lgi hiks hik..den dah tak kose..sbb dok memantau bebudak kenit yg sibuk dok main belon
Abeh sume belon kat satu kedai tu dibalun dek bebudak ni..derang ok jek
 Group photo to start the trip! yeayy excited
lepas2 ni dah tadok group photo..memasing sibuk ngan bebudoks huhu..
 Airport transfer by minibus yg amat selesa ini..

Aspery Hotel..newly hotel in Patong yg moden dan cantik ..sayang skali pool under maintenance


TBC..

esok outstation to Singapore and I extend my stay till Sun nak ronda Kota Singa tapi satu hape itinerary pon tak finalized..barang pon tak pack lg....erghh.. dah tu nak fly with My Maher only to SIN..harap2 ok ..

4 comments:

y@tipruzz said... Reply To This Comment

Dah laki2 sumer takmo nego..so terpaksalah aku jugak yg step in. Nyesal part feri tu la huhu.
Tp kesilapan besar kite is x wat enuf research. Itula jadiknyer. Perth aku satisfied sbb sumer smooth-sailing as planned.

asma salleh said... Reply To This Comment

yati mmg negotiator yang cekal ! .. hehehee..
selamat berjalan jalan di kota singa ye..

Smiley said... Reply To This Comment

Yati! aku rase taleh compare ngan Perth sgt kot..sbb perth kita tak amik any package..kat phuket mmg kene amik package baru leh snorkeling ..aku rasa same je aktivitinya cuma maybe harge je beza skettt..btw enjoy la juga tgk negara sawadekappp..lain negara lain culture..we have to appreciate gitu cewahh

Semah, yer benar..bagi je kat Yati soh nego ngeh ngeh

y@tipruzz said... Reply To This Comment

Aku suke final night nego kt phuket nite mkt tu. Minah tu pening pala abis sume brg aku slash 50% hihi.
Sape nk borong kt guangzhou leh import aku..i can help! Hoho