Wednesday, October 6, 2010

Percubaan menukar 'Flight Schedule AA'. Status:Pending

Alkisahnya masa aku book tiket ke KK ni masa Zero Fees Promo, aku belum tahu yg aku dah terlanjur. Aku book dulu tarikhnyer 20 Jan 2011 while my EDD 29 Jan 2011. Memandangkan dah bayar Tax, Food & Luggage fees pergi-balik, sayang plak nak letgo tiket ni. So sekarang aku dalam percubaan utk menukar Flight Schedule. Tapi tak dapat-dapat gak! Kronologi dan status setakat ini:

1) Hantar Inquiry via online form di Website AA. Depa dah reply bunyinye gini. So maksudnya aku boleh la tukar schedule.

From: Auto Generated Response [mailto:donotreply@airasia.com]
Sent: Wednesday, October 06, 2010 11:02 AM
To: Farrah
Subject: Flight Change CRM:0150489

Dear Ms Farrah,

Thank you for writing in to AirAsia.

In response to your email, please be inform that you could proceed with flight change however changes is subject to below conditions:

Flight Change: Once a booking number has been issued, flight changes are subject to the following terms:

Inside of forty-eight (48) hours prior to the scheduled flight departure time, no changes are allowed. The charges for flight change outside of forty-eight (48) hours prior to the scheduled flight departure time are provided for in the Fee Schedule , subject to the following conditions:

- if a lower fare is available, the difference in fares will not be refunded to the passenger;
- if the new flight booked is in a higher fare class than that of the cancelled booked flight, the difference in fares shall be paid by the passenger before the cancellation or change can be made;
- the change is not confirmed until we issue you a new Itinerary and/or booking number.
- changes on route(s) are not allowed.

Changes can be done via online under 'Manage My Booking' or you could contact our Call Centre for assistance.

Trust to have your understanding in this matter.

Kind regards,

Grace
Customer Care

2) Aku pon mencuba utk tukar via online guna function ' Manage my booking'. Tetiba keluar pulak error ni yg membuatkan aku bengang benor! Errornya my infant akan berumur 2 tahun masa kali fly tu nnti , padahal Muaz masa tu lom lg 2 tahun masa kami nak fly end June 2011. Hello, Muaz lahir 6 Ogos 2009 ler! Aish. Die soh aku call Call Center. Bukan senang nak dpt!


3) So aku pon try la 'Live Chat' kat website die. Tapi Q panjang giler. Aku Q yg ke 75. Aku tak kesah la aku tunggu jek..tp dah sampai dlm 20 min, Live Chat disconnected pulak! ayoyoo


So status setakat ni, masih tak dpt tukar! Biar aku isi balik la online form depa ni. Haish

Jom buat trip gi UK tahun 2012? Kite book masa AA offer zero fees promo tahun 2011. :)

8 comments:

-ummu amin- said... Reply To This Comment

farra, kami plan nak ke gold coast 2012 nnt. UK kena simpan duit banyaklaaa

Farra said... Reply To This Comment

ayu, ok setuju la tahun 2011 tahun kumpul wang..cuma lom decide gak nak gi GC or London yr 2012..ehehhe

LiTtLe^m3 said... Reply To This Comment

jumm sabah.. tapi kami rasa mcm nak ubah destinasi instead of KK nak ke sandakan pulak... mau berjln ke sana plak :D oversea nnt dulu sbb malaysia pun blom puas dikenali ;) lagi pun nak kena recover duit masuk rumah baru :D

aida said... Reply To This Comment

UK kalau accommodation mahal.. makan mahal, mungkin sebab kena convert ke pound sterling

tapi kalau ada budget, apa salahnya.. cuma aku cadangkan di UK ada 4 negara (wales, scotland, england dan northern ireland). jadi kalau aku diberi pilihan, aku akan ke scotland. scotland mmg sgt lawa

matasipit said... Reply To This Comment

Farra, dah try AA punye FB Pages? Biasanya feedback diorang cepat kalau kita inquiry thru FB pages.. just a thot la.. give it a try

Farra said... Reply To This Comment

baiti, akak nk dalam & luar negara..tp sume percutian bajet, u know me kannn

aida, aku hanya sanggup gi tempat yg fly with AA only tauuuu..kalau guna co lain aku dh sangap kots.

k.nini, ok2 harus ku tryyy..hampas juga sistem depa ni

y@tipruzz said... Reply To This Comment

aida- agak2 kalo family aku ni brape kena spare pi UK? sedara mara mmg tade..so accomodation sumer kena masuk budget.

aida said... Reply To This Comment

yati, family kau tu kira pruzz, kau + 3 kids kan? kau nak turun mana? kalau london barang2 mahal naa.. aku pun tak minat sgt stay kat london, tak enjoy.. yg aku rasa tempat lawa like cornwall and edinburgh. tapi kalau nak p london, stay la kat zone 3 and above, kalau zone 1 and 2 tu mmg mahal

aku kalau cari accommodation, selalu ambil premier inn/ travelodge. kau jangan book bed & breakfast, rate lagi mahal dari hotel2 ni. ataupun aku dengan julie kumpul token dalam suratkhabar sewa karavan dpt 15 pound satu kepala untuk 4 hari.. hehe, ok la tu

takpe2, kang balik aku draw up plan camne nak budget2 kalau nak ke UK