Tuesday, October 19, 2010

Instant cupcakes & Choc Ganache : steps by steps

Ingat tak last week aku ada buat Steamed Cupcakes? Kali ni lak aku buat Baked Cupcakes, and as usual lately ni aku mmg guna je resipi instant disebabkan badan semakin boroi, bila berdiri lama terasa sakit pinggang :p. So meh la ku tempek resipinya. Jadi, ibu-ibu yg sibuk/ efisien/malas pon dah leh baking.

Choc Chip Cupcakes ( instant punyaa)

Ingredients:
1. Cup Cake Mix Plain 500gm ( bought from House of Ingredients, kat BWY/BAGUS pon ada)
2. Eggs 175gm=4 eggs
3. Water 125ml
4. Vegetable oil 150gm
5. 2 spoon of chocolate powder ( omit this if u want to make vanilla cupcakes)
6. Choc chips

Steps:
1. Mix all ingredients in mixing bowl except choc chip and whisk at medium speed for 5 minutes
2. Pipe batter in cup mould and put choc chip
3. Bake for 15 -20 min @ 175 degrees

Siap bakar! Wah gebu..so uols nnti jgn isi 3/4 sgt hokey. Dapat byk gak, aku buat duna souufle cup size 4 oz ni.

Jom Buat Choc Ganache plak!

Choc Ganache:
1. Cooking Choc ( macam2 brand ada like CocoaMas, Lagenda etc)
2. Whipping cream/fresh milk/evaporated milk

Langkah demi langkah:
1. Patah-patahkan/potong coklat dalam bowl
2. Cairkan coklat secara double-boiler, tgk gambar bawah tu. Guna api kecik je.
3. Dah cair off api dan masukkan susu/whipping krim dan kacau sebati guna sudu. Masukkan sket-sket susu sampai adunan pekat dan just nice
4. Pukul guna mixer untuk melembutkan dan memudahkan nak paipkan ceklat
5. Paipkan ikut corak sesuka perasaan anda


1. Double boiler= Dalam kuali letak sket air. Then letak bowl tadi atas kuali ada air tu. Api kecil shj.

2. Coklat sudah cair, masukkan susu/krim. Offkan api dan kacau rata guna sudu.

3. Pukul adunan ngan mixer tak payah lelama.

4. Masukkan adunan dalam piping beg plastik dan gunakan nozzle kesukaan anda. Mulakan corak atas cupcakes sambil duduk.
taraaa, sudah siap!

Senangkan? 2 anak besarku request sgt kek ni sekali lagi, last Sat! hoho..permintaan anak, sukar ditolak!

Btw, Mawaddah dah demam masuk hari-4 today. Pagi tadi lepas Subuh aku ngan die gi Klinik wat blood test while Hubby babysit Muaz & hantar Mus'ab ke school. So far tade tanda denggi etc. Esok mlm kene buat lg blood test kalau masih panas. Hari ni tumpang Mawaddah di umah mak then aku terus ke pejabat. So sampai lewat sket la td. Kesian mawaddah tak dpt amik Xam, die terjaga tengah malam terus tanyer " Mama, esok sekolah kan? Waddah ada xam". Tapi kami dah inform cikgu die soh arrange Xam next week la , kata cikgu, boleh saje..

13 comments:

ShaFiAti said... Reply To This Comment

lutfi pun exam this week..:)..
get well soon mawaddah..take care..

balqis pun hr tu demam 6 hari gaks..on off..every day mkn ubat..sampai kena letak ubat bontot sbb panas sgt..hr ke-5 baru gi klinik..lepas mkn ubat antibiotik 2 kali baru cam ok sket..

musim skang ni kot kan farra..

ummu luqman said... Reply To This Comment

salam farra, nak tanya edible image yg farra tempah tu tinggal nak tepek kat kek jer ke? bole makan terus kan.. hehehe.. soklan buduh sikit..

Farra said... Reply To This Comment

k.su, hari ni baru start antiobiotik..bef4 ni asik paracetamil ngan novartis ( ubat punggung)

ummu luqman, aa tempek aje atas apa2 krim yg kite dah etak atas kek , then mkn terus

aida said... Reply To This Comment

wah menarik chocolate topping itu :)

Farra said... Reply To This Comment

aida: buat jgn tak buat..sonang jo :p

puterikiut said... Reply To This Comment

wahhhh cantinya cupcakes farra... gembu gitu.. n looks yummy...thanks bg step by step..

harap2 waddah ok dah..siannye dia...

achiknie said... Reply To This Comment

SALAM....
nk tnyer la..yg resepi cupcakes tu kn...air 125mg?cmne tu?ke 125ml??

Ummu Auni Afif said... Reply To This Comment

tq choc ganache recipe! i likeee

puterikiut said... Reply To This Comment

nmpknyer choc ganache lg jimatkan.tayah beli butter/icing/creamwell..just choc n susu..

Farra said... Reply To This Comment

k.nita: alhamdulillah mawaddah start gi scholl today, thurs

achiknie: ok i dah btolkan ke ml..tp kite salu je buat gm/ml sama jek..teruk kan ? :p

eni:buat eh lps tu upload dlm blog

mmg jimat giler la resipi ni! eheh..apapon ada org kata choc tu tak manis sgt, so kalau uols nak manis lg masa cairkan ceklat taruk la sket gula icing

y@tipruzz said... Reply To This Comment

beb, aku tanah pukul ganache tu, consistency dia depends pd amount choc/whip cream yg kite bubuh..nak cair buh extra cream,nk pekat buh extra choc :)

lg satu, kalo biar lama sket ganache tu akan harden by itself, so still senang nk pipe kalo memula tu adunan a bit cair...

Farra said... Reply To This Comment

yati, yessza..aku pon ada buat yg takyah pukul..terpulang pd korang..ada org kata coklat die tak cair sgt jd berbuih2 cam rosak..so inilah tekniknyer, pukul je terus jd cantik

asal dulu aku tak pukul..lps tu ceklat aku mengetul plak..hameh tol so terus aku pukul saje
i think ikut kualiti ceklat

y@tipruzz said... Reply To This Comment

o0o ekk...aku taknah jd berketul tuh...hehe

tp aku pon pakai coklat yg murah2 je...tadela yg imported tu pon :p