Tuesday, August 17, 2010

Toilet Raya

Rasanya ni project rennovation kali ke-4 sejak pindah umah. Tapi tadelah hebat sangat. Kami kan suke buat sikit-sikit sbb mengikut saiz poket sendiri. Yang penting tidaklah mahu berhutang. So taraaaa. Alang-alang dh soh kontraktor betolkan balik Tiles dapur yg tarcabut tu...kami terus ubahsuai Toilet bawah! Lagipon mama nak guna toilet bawah Toilet berpantang = pasang hot shower dan toilet duduk. Senang la sket nak berpantang sesorang kan? Orang pantang kan taleh angkat cerek beberat.

Moh layan gambo
Tiles dapur dah di repair...before and after. Dah cantik semula dapur baru le semangat memasak

Toilet lama- tahun 1986. Masa tu memula pindah taman ni tau..umur aku 6 tahun!
Taraaa..toilet raya 2010! kih kih :p Berjimat gak ni...tade la letak aksesori hehebat. Yg penting selesa nak membuang dan termenung! ye dok?

Sama la pulak tema kaler dapur n toilet=ceklat. Kos buat ni? Of course le paling murah dalam sume projek2 reno kami. Kan minor ajek

Dulu memula pindah umah ni dah ubahsuai sikit sebab yelah rumah beli 2nd hand, banyak sgt kene di elokkan sebelum boleh duduk. Ceritanya tahun 2006 dulu.

Then followed tahun 2008, which we did major renovation to the kitchen. Most $$ spent for this. Antara gambo-gambo leh tengok sini. Masa ni mmg tak rennovate sekali toilet bawah sbb nk save duit. huhu. Ha skang kene gak buat sbb keperluan dh sampai, so umah kotor le semula.

Few months after that, buat tiles kat Car porch plak.

Kalau kengkawan yg pindah umah baru mmg tak banyak kene rennovate sbb pemaju biasanya dah bagi hard tiles elok for car porch, dlm umah dah kasi tiles elok etc

Tambahan, Reno memula masuk umah kami amik kontraktor Cina, reno no 2 melayu, then 3 & 4 ni Indon dan kami plaing puas hati ngan Kontraktor indon ni. Harga sangat berpatutan dan kerja sangat kemas!

19 comments:

huda ali said... Reply To This Comment

dapur tiles mmg senang tercabut ek? ada few times gak terdgr pasal kes ni..

kak mas said... Reply To This Comment

yes.. agree with u. kami pun masih tak renovet satu benda pun smnjak pindah. nk kumpul duit dulu. takmo berhutang punya pasal. cukup2lah hutang yg ada.. :)

mila.ibunajihah said... Reply To This Comment

farra, berape ye kos KC farra tu...saya bminat la.TQ

Farra said... Reply To This Comment

huda, aah mmg..ramai je org lain pon tercabut

kak mas,yer btol..support u..yg penting tidak berhutang ..dan simpanan mesti menten

mila, KC shj 9K tahun 2008...meybe skrang kos dah naik..owh 9k tu sbb dapur sy besau boleh main ping pong + tu termasuk aksesori dlm KC

y@tipruzz said... Reply To This Comment

huda - most tiles tercabut sbb tiles 2 kaki dia berat kots. Kitorang pon baru je repair. mujur dia jatuh seketul2 (kite sempat sambut) and x pecah..kalo idak kena beli tiles baru hoho

LiTtLe^m3 said... Reply To This Comment

huhuhu dasat tau.. raya pun ada toilet baru.. kalah org yg pindah rumah baru :D nanti bawa baby baru dtg beraya sekali ye :D

Yan said... Reply To This Comment

yan beli umah seken... tp dah reno dah dapur tiles sampai dinding atas... pastu car porchpun bertile jugak..
cume satu jek... tembok pagar tu masih yg asli.. & dah berkarat pun.. (pagar dawai kaler ijau tu)

ntah bile ade ongkos mau bikin itu tembok

hanis said... Reply To This Comment

cantik..cantik...sukenye kaler coklat...faveretku.

farra...kos toilet tu kan...tukar tiles separuh..pasang water heater...kene berapa ek?


plan2x nak reno toilet gak...sbb same cam farra ler..toilet lama..beli umah 2nd gak..tiles kaler putih..tensen tul nmpak daki2x tuh..hahaha..mmg asik kene sental jek...


agak2x contractor yg buat tu nak dtg area sunway dok...hehehe.

kt sini byk indon jek..risau nak suh diorg buat..takut diorg ni buat keje 2 in 1..walaupun kami ni takdelah berharta benor kan..tp mmg risau jugak...

Farra said... Reply To This Comment

yati, kes aku lg haru, tiles jatuh masa aku memasak dan btol2 kene kaki mawaddah, menangis die..sian sgt!

baiti, eh bby baru mana ni? kalau yg no4 kene tunggu raya thn depan aa baiti? ker awak mmg tak ajak pi umah awak thn ni? ekekke

yan~wah yan pon reno mcm kami jugak..cuma tembok pagar kami kebetulan woner dulu dah reno style lama, kami menten ajek, cuma cat aje la..takpe kumpui duit jgn berhutang

hanis, water heater baru nk pi beli this wk, wh ngan pump dlm rm300++, lps beli nnti kontraktor sy pasangkan + dia nak cat sket toilet tu this wk
renno saya no 3 & 4 mmg guna kontraktor sama=indon, sbb tu yg paling murah+kualiti sgt kerja dia
sy sokong reno toilet ni sbb toilet ni tetiap hari guna hehe, tetamu mai pon guna toilet kan?

LiTtLe^m3 said... Reply To This Comment

wahh kejinya.. ingat org tak nak ajak dia... maksud saya tu akak kena dtg beraya la sbb tu kena bw baby tu sekali. kan ke baby tu attach... kalau boleh tinggal2 sudah ku pregnant awal2 lg :D

Farra said... Reply To This Comment

baiti, hehe ye la..sume kene hangkut la gi memana..bukan ada maid pon :p

UmmiQais@iKa said... Reply To This Comment

Farra!!..kita pon tgh beli umah 2nd hanf nih..nak kena letak KC gakk semer..huhuhu..rekomenkan laa kontractor indon tuh bleh?? agak2 dia pi dak putrajaya?? huhuhuhu

huda ali said... Reply To This Comment

farra, WH cap ape yg RM300++ dgn pump tu? kitorg takat ni survey harge dlm 450-500.. brand bukan ler panasonic ke ape pun

Farra said... Reply To This Comment

ika, waiting ur email ni tak masuk2 pon..meh aku email skali hang no kontraktor indon tu ok? aku bagi skali hang kontraktor KC yg murah..rezeki ko la..aku dulu buat ngan org mahal..elok la belajor dr org yg dh buat

huda, banyak je brand/ capnyer rm300++ tp bukan panasonic gak..kami dah pi dalam 5 buah kedai..lenguh kaki! ehehhe
toilet atas kami guna w/out pump, air sgt teruk! perlahan gile

Noor Amalia Abdullah said... Reply To This Comment

Kak Fara buat renovation toilet tu berapa lama ek? Pastu selama akak berpantang sebelum ni, guna toilet cangkung ke?

puterikiut said... Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
puterikiut said... Reply To This Comment

farra, sharekan la brp ks reno toilet,saja je..pastu pmt term indon tu mcm mana? 50% advance?

-pruzz- said... Reply To This Comment

Bab2 wiring tak digalakkan guna Indon..Kitorg mintak indon tambah power supply point, dah terbakar wayar kat dlm point tuh sbb guna wayar kecik dari standard.

Kalo tanya Indon, suma benda dia boleh wat..

Farra said... Reply To This Comment

alia, good question! akak semala ni pantang mmg guna toilet cangkung tu, cuma akak duduk. boleh imagine tak? haha..so agak payah gak, cuma die ada one layer step higher
rennovate ni start selasa-ahad, tp indon ni mai 3 hari jek..

kak nita, uoah kontraktor shj rm1700 termasuk batang paip dalam dinding..brg lain sy beli sendiri total rm900..so total tak lebih 3K..tade bayaran in advance, siap sume baru bayor

pruz, of course! kami tak penah wiring ngan indon..indon tu sendiri suruh cr orang, kami cari kontraktor cina..ni yg nk psg wiring for WH dulu, lps dah pasang baru panggil die balik utk pasangkan WH ( punya manja, WH pon nak soh indon tu pasang wakakak)