Saturday, August 21, 2010

Homemade and Instant Apple Pie

Memula dapat idea ni daripada Hany, sebab dia dah buat guna Roti Prata ngan Sosej. So aku pon dok surf2 internet jumpa plak orang buat guna Pastry Puss Instant Jenama Kawan. Beli dr Tesco harga Rm3.20 ada 10 keping. Siap buat frozen lg senang la sket nak makan later days. Moh layan resipi dan gambo.

Bebahan:

Instant Pastry: Pastry Puff Brand Kawan ( Bought from Tesco @ RM3.20)

FILLING
Ingredients
1. Green apples - 3 apples, peeled, cored and diced.
2. Sugar ( castor + brown) - 1/2 cup.
3. Bit of cinnamon powder
4. Bit of corn oil
5. Bit of water

Steps
1. Put all ingredients in a pan.
2. Simmer until apples are bit soft.
3. Mash some apple using fork.
4. Let it cook & leave to cool. I put the filling in the fridge for fast cool.

Steps
1. Put the filling and fold the pastry.
2. Use a bit of water to 'glue' the pastry. Use folk to further neat it.
3. Bake for 15 - 25 minutes.

Optional: Can use egg yolk glaze on top of pastry before you bake it.

Before

Caution, hot!

5 comments:

hanis said... Reply To This Comment

ouchhh!!!!! mmg hot laaa...

hehhehe

kami ni tak brapa sgt ngan apple pie ni...tapiiiiiiii kalo tukar intinya jadik tuna...wallahhhhhhhhhh...mau meleleh ayaq liuq nihhh....hehehe

nak pergi beli pastry puss hari ni jugakkkkkkkk...tesco here i come :P

eh..tp kan tak penah nmpak benda alah tu pulak kat tesco s.a..selalu beli roti prata aje....hemm nak kene punggah2x nih

Anonymous said... Reply To This Comment

oo farra pun dah gune pastry puff ni? sedap juga kan dia buat.. ni produk baru lagi rasanya sebab sebelum ni tak nampak pun.. tesco mcm lagi murah dari giant and jusco nampaknya.. harga kat sana nak dekat rm5 dah..

-zueika

Farra said... Reply To This Comment

hanis, sy mmg hantu apple piew..jimat ls sket duit kalau beli apple pie mcd rm3 seketul...kalau hak tuna/sardin, kite pon layan..nxt time pulak

ika, oo baru ek? tu la selama ni tak penah nampak..puas den cari jumpa gak! eheheh

yana said... Reply To This Comment

bagusnye ada resipi!! saya pernah cuba buat pakai resipi dari intenet jugak...tp apple pie saya hancus...keh3 kulit die jadi keras n tebal...boleh la cuba buat pakai resipi ni pulak... ;)

Farra said... Reply To This Comment

yan, try jgn tak try..i penah wat own pastry before this ok jek jadinya..sian awak kan? takpe..jgn putus asa eheheh