Monday, August 23, 2010

Shopping raya dan kisah berjimat-cermat

Jumaat lepas aku cuti. Salah satu plan mmg nak beli baju raya untuk seisi keluarga. Sampai je jalan TAR tu lebih kurang hampir 11am. Gerai sepanjang jalan TAR tu punyala panjang! Gerai berlambak, pilihan berlambak. Kalau berlambak pon pening tau uols! Harga plak aku tgk tade la murah sgt. So akhirnya aku masuk KAMDAR jek sbb lg murah! Kain boleh tahan jugak. Dapat lg 10%. So bayangkan baju raya Mawaddah drm RM39 dapat RM36. Baju Musab lepas diskaun RM24.90. Baju Melayu dewasa RM59.00 ( kain die aku suka btol!) . Mawaddah paling sakan tahun ni sbb aku belikan 2 baju kurung. Then semalam nenek dia kata dh pi tempah baju Waddah lg satu, nenek dia dh belikan kain.

Tahun ni terpaksa la follow kaler Baju Muaz sebab nenek die dah belikan Purple. So kiranya bertema gak la kami. As for me, aku beli baju kurung riau. Balik umah kain dah kene alter.

Mama dapat jugak 1 blouse dr Top Girl. I like =).

Semua baju ni dah dicuci dan digosok tawww. Efisien tak? ( hubby kata " amboi!" aku kata " next wk nak buat kuih raya daa"

Hari Sabtu diteruskan dengan sedikit agenda menjahit. Iaitu menjahit selimut kid ( yg dah 1 yr ++ beli), betulkan kain baju kurung aku dan jahir getah rambut aku sbb getah rambut aku tinggal sekor jek. Asalnyar nak jahit gak Alas Meja makan & Coffe Table. Aku siap p kedai dekat umah ngan hubby nak pi beli renda. Tapi no renda found. So tergendala lg! Aku tetiba mmg ngidam nak jahit sejak Selasa lepas. Tetiba jek weh! Hasilnya:

Hasilnya seciput, sakit pinggangnyer kemain lg ahaks :p

Ahad plak aku dok punggah bebaju Mus'ab yg lama sbb Muaz nak pakai umur dah 1 YO ni. Hasilnya seluar jalan Ab banyak lg utk adik. So mmg sesuai la aku langsung tak beli seluar Muaz yg baru (jimat abeh weh :p). Lps tu aku pon jumpa punya byk seluar yang pinggangnyer dah longgar. Korangnyer gitu gak ke? So ni projek aku la ni. Semalam puas dok atas sofa mencabut benang dan getahnyer. Berbaloi ke? ntahnyer..kalau aku enjoy berbaloi la..kalau rasa malas, aku bukak je laptop, ha tekan je itu ini, transfer our money ( online shopping) wakakak. Oh ya, masa aku bukak balik tupperware besau2 gajah tuk, punyalah byk baju gals! Syoknyer kalau no-4 ni dpt gals ihiks :p

Todate, sume benang dan getah dah berjaya dibuang. Masih lom jahit sbb malasnyer nak ke umah mak! Aku menjahit di umah mak yer. Umahku tarak mesin jahit.

Alhamdulillah sejak renovation over everyday aku masak. Bukan sbb aku rajin taw! Sebabnyer ada 2 jek, sbb tak boleh telan lauk Param then nak berjimat. Boleh? ehehe. Ni lauk semalam! Ganaskan? Ada 2 menu tu jiran kasi iaitu: Kueh Teow Grg dan Kari Ayam.

Layan......

Feveret aku! Kalau boleh everyday nak ngap tak kire time Iftar atau bersahur! hantu buah la katakan

Pst~ aku dah start merempit ke pejabat starting today, tak larat la jem teruk+mengantuk time driving.

12 comments:

mila.ibunajihah said... Reply To This Comment

rajin betul Farra ni ye, super multitasker betul ^^, syok juga klu pandai jahit sendiri kan, banyak kos yg da jimat kat situ tu.

Ummu Auni Afif said... Reply To This Comment

wah...rojak tu tak tahan tu :D

Farra said... Reply To This Comment

mila, ala benda yg simple je sy jahit..baju kurung tak sempat nak jahit..tak dayooo, apapon sy mmg suka jahit , masa je cemburu

Farra said... Reply To This Comment

aini, mmg tak tahan beb tgk rojak buah tuh huhu

sikul@t said... Reply To This Comment

gambar rojak buah tuh paling syoik tgk.. yumm yumm

aida said... Reply To This Comment

jelesnya rojak ituuu

Farra said... Reply To This Comment

semah, teknik tangkap gambo tu eheheh..awak dah abeh pantang ke? boleh bedal jugak, tp jgn makan sengkuang, pilih buah lain

aida, for you...aku tak dapek nak nolong..tp makan kuah rojak mak bee ngan epal pon sedap apa

-pruzz- said... Reply To This Comment

Kalo merempit berdua, soh la Deman beli Elegan 200/SYM VTS200/SYM Evo 250..selesa sket dua2 orang long distance..seat empuk cam sofa oooo

UmmiQais@iKa said... Reply To This Comment

wahhhh...rojak buahhhh.....apakata lepas raya kita carik pot kat annexxe pekena rojak buah ramai2...

-ummu amin- said... Reply To This Comment

sedapnyer rojak tuh.. kat umah ada kuah rojak mak bee tuh, beli masa g alor setar last month.. ntah bila nak beli buah2 pulak..

salute kat farra.. masak terrer jahit pun terrer... cam ayu nih.. jahit mmg out.. so, alter sket2 pun nak kena htr kedai.. arituh tukar getah seluar amin kena RM5/sehelai...

hanis said... Reply To This Comment

tak mo komen hak rojak sbb takde kuah rojak kat umah...huhuhuuhu

yg soping kat kamdar tu i likeee...

hehehe..kami pun brcadang nk baju soping raye kat situ aje...

6 thn dulu kami beli sepasang baju melayu kaler ungu utk en.H...sampai la ni dok elok sgt lagihh...

so agak boleh dipercayai juga kain2x kamdar nih...harapnye skarang pun gitu ler..

hemm bila agak2x bleh pegi kamdar nih...

Farra said... Reply To This Comment

pruz, cuba ko letak skali quotation motor tu! haha..anak dh 3..2 kali kene pusing amik anak sbb naik motor

ika, good idea!! aku bawa perut je ok? haha

ayu, kuah rojak kite dah tinggal suku, tak sampai seminggu!

hanis, kami dah slalu beli kat kamdar benornya..sbb murah..kain mmg elok..bertahun2 hubby guna