Friday, October 9, 2009

5 hari sudah menjadi surirumah

So far so good. Aku agak berat badan boleh turun lebih cepat. Menguruskan rumah tangga dengan 3 anak memang menggunakan banyak tenaga fizikal. Tak pergi jogging pon dah berpeluh-peluh duduk dalam umah. Sebabnya byk marathon dlm umah. Bila baby muaz masuk buai jer...aku hayun sampai dia lelap. Then sambil wat koje macam memasak atau jemur kain, in between aku mesti lari kat buaian sbb kalau buaian stop lama konpom baby cepat bangun. So imagine aku berlari dalam umah ni je maunya lebih 10 kali. Tambah lg everyday nganto Mus'ab to school...bby pon kene hangkut masuk car seat. Kira aku dh 'bolehla tahan' bawa Exora. Tp parking kat Annexe tu kita lihat next wk ok? :)

Aku baca forum, kalau ada buai letrik banyak gak membantu ibu-ibu kat umah. Nak beli tak ek? Speed adjustable. Kalau beli bleh kasi pengasuh gak sian dia jaga ramai budak & mak dia tak sihat. Semalam borak2 ngan mak pengasuh, dia kata bolehla tolong jaga sementara.Waaaa...sementara aje. Kat sini day care facility sgt kurang. Nursery ada 1 jek. Yang lain cina punya.

Start this week bby memang aku ajar guna buaian. Sebab tido bawah tak lama. Lagi-lagi abang ngan kakak dia volume tinggi aje. Kalau tak masuk buai, nanti koje-koje umah aku tak dapat nak buat. payah jugak kan?

Kami pun dlm dilema. Mak soh amik maid yg direcommend by a neighbor, kwn mak juga. Maid lama mereka itu mmg bagus citernya. Mmmm. Amik maid susah , tak amik pon susah.

My 2 months old Muhammad Muaz dah kene cucuk 2 bulan. Alhamdulillah tak demam. Berat terkini 5.2kg. Dia tak berapa debab...in normal range saje. Memalam dia tido lama dan menyusu kurang. So kiranya mama ni cukup tido. Kesannya memula dulu B aku bengkak, but now tidak lagi. Bila perah, kuantiti susu macam dah kureng sket. Hmm..esok kene cari lobak putih dan jantung pisang la....
Arghhh..tak sanggup nk tinggalkan die bila koje nanti...

5 comments:

ummi said... Reply To This Comment

sama cam akak masa takde maid dulu. anak2 seme tdo buai masa kecik sbb nak kasi tdo lama, kalo idak, mmg tak dapat nak buat kerja rumah. dgn 3 anak, i think penat tp manageable tp kalo ada maid yang reliable, it'd be nice la. maid tu boleh test dulu tak, say 3-4 bulan?

Farra said... Reply To This Comment

kak tie`ntah la..mak soh pi jumpa kawan die tu berdiskusi..kai tak gi lagi..kalu jadi amik dlm 3-5 months

Ealyie said... Reply To This Comment

ye, mmg sayang kan nak tinggal baby pi keje..huhuhuhu.. ely pun ada simptom2 tu jugak aritu, ni da seminggu mmg tak bole la dok opis lama2. dok teringat2 je kat anak2 kat umah nenek dorg tu..

Anonymous said... Reply To This Comment

eh maid mane.. i miss the boat nih.. hish - soraya

Anonymous said... Reply To This Comment

hehe okey.. baru bace entry yg sebelumnye so faham lah.. tapelah.. farra boleh punye.. :D -me again