Friday, July 20, 2012

Memori Ramadhan sebagai Ibu & Azam

Assalamualaikum

| image google |

Mudah-mudahan kita masih diberi peluang untuk menikmati Ramadhan sekali lagi tahun ni. Pastinya ramai antara kita yg sedang sibuk membuat persiapan(s) menyambut Ramadhan kan? Ada yg ambil cuti hari ni..nak gi pasar la..tak kurang juga yang gi jumpa dentist ..gara-gara teruja tengok saya Check-In Beh Dentist last Tues :p ngehngeh

Ok hari ni saya nak mengimbas kenangan di bulan puasa sejak bergelar ibu..nostalgia abeh kunun

Mus'ab- alhamdulillah saya dapat berpuasa penuh pada tahun 2003 kerana sedang mengandungkan Mus'ab..rasanya masa tu baru Trimester 1 preggy. Saya seperti biasa tiada masalah besar sepanjang preggy. Sihat dan aktif

Mawaddah - sekali lagi dapat berpuasa penuh pada tahun 2005 ..sama kes macam preggy abangnya...di Tri 1 preggy..Mawaddah lahir bulan 3 tahun 2006

Muaz- saya melahirkan Muaz 2-3 minggu sebelum bulan Ramadhan..ingatkan tak dapat puasa langsung, tapi syukur dapat gak puasa 4 hari. Tahun 2009, puasanya 29 hari , jadi saya ganti puasa 25 hari. Memang pulun marathon puasa ganti selama 25 hari tersebut berakhir pada 7 January 2010. Ceritanya diSINI. Alhamdulillah masa tu milk production tidak terjejas. Sungguh besar nikmat Allah

Maher- tanpa diduga saya preggy di saat Muaz masih belum berumur 1 tahun! Hampir sebulan mengalami 'gangguan emosi'. Same like preggy abg dan kakaknya..saya dapat berpuasa penuh sebulan tahun 2010. Dan sekali lagi dapat berpuasa penuh pada tahun lepas, 2011 kerana masih menyusu secara ekslusif. Alhamdulillah 2 tahun puasa penuh! Tahun ni tak mungkin penuh..kalau penuh..something is wrong! dangg

Cabaran lain di bulan puasa:
1) Anak-anak susah nak bangun sahur
2) Anak-anak tak berjaya puasa till Maghrib
3) Masa nak sahur tu la baby terjaga, teriak nak nenek ibu! ergh tertekan btol masa ni sbb time ni kite kan sibuk nak menyediakan juadah bersahur. So salunya kalau terjaga kite soh Hubby jaga bby.

Cabaran sebagai ibu menyusu pula:
1) Terasa sangat haus selepas menyusu / pam

Bercakap pasal BF ni, last week adalah minggu yg my milk production drop sangat2! For the the whole 1 week I only produced 4-5oz/day. Memang meroyannn la jugak. Saya tabah je la..
So last weekend saya pon cari jantung pisang..coz so far jantung pisang work well for me. FYI, I've start taking Shaklee since Apr if not mistake buat couldn't see the positive result. But I still continue even salu gak lupa. Usaha la jugak.

Since last Monday, my milk production improved a bit. Now I can produced 4 packs of milk for Maher daily feeding in Nursery. Alhamdulillah.

Tak kisah la bape Oz..asalkan jadi 4 feedings hihihi

Then last Tues, for the first time I found the raw Alfalfa. Huh tatau nak masak cane ni. Any idea? Malam ni nak masak, insyallah.


Ramadhan kali ni saya berazam akan terus berfikiran positif dan terus menyusu seperti biasa. Antara usaha-usaha:
1) Sahur wajib makan nasi, kurma 7 biji, air horlicks dan air suam. Maunya perut ketat ni kan
2) Think and Stay positive! (eh ni patutnya yg first kan?)
3) Keep feeding lil Maher & keep pumping as usual ( caiyok2! walau tekak kering)
4) Take supplement: Habatus Sauda ( ya allah baru perasan stok dah tade! harus ke menara T* sat lg beli HS)

FYI..stok EBM terkini saya adalah...
-
-
-
-
9!
Tabah akak dek non oii
Nasib baiklah dah leh produce 4 packs milk so EBM tak kaco

Azam Ramadhan:
1) Tingkatkan bacaan alquran. Alhamdulillah di pejabat kami mmg ada tadarus berkumpulan sejak 4 tahun yg lepas. TQ opismet yg initiate this program
2) Solat Tarawikh
3) Elakkan pembaziran. Owh yg ni saya agak risau terutama bab shopping..especially tudung!
4) Masak selagi terdaya. So far ikut previous experience yg ni tade hal :') alhamdulillah
5) Kurangkan aktiviti tidak bermanfaat seperti menonton rancangan Korea. In fact sejak bulan 4 mmg dah tak tengok. Tak sempat! Last citer kite tengok Moon embracing the Sun. owhh citer tu so sweetttt
6) Banyakkan amalan baik ie sedekah, menghubungkan sillaturahim etc. Baca cara sekarang ni..awal2 lagi borang utk sponsor berbuka puasa, sponsor al-quran derang dah distribute merata-rata. Nak tak nak aje kan?

Azam Raya ( tak lupa tuh! ngee :p):
1) Kuih raya - 4/5 jenis insyallah..noe sudah ada wish list cookies ..cam biasa la uols, every yr kite mmg over bab kuih raya
2) Baju raya - beli siap je untuk semua. Jimat! Nak jimat lagi baju Muaz & Maher pakai abg2 die punya dulu..elok lagi tau..heh jimat ke kemut? aahahha

apakah usaha anda wahai ibu-ibu yang masih menyusu?
Dan ibu yang menyusu mahupun tidak menyusu..apakah kenangan Ramadhan anda?
Dan apakah azam anda?
cer citer sket then buat entry & tinggalkan komen! saya pon nak baca ur entry ♥



Akhir kata...

SELAMAT BERPUASA ...MARILAH KITA BERAZAM UNTUK MENJALANI IBADAH PUASA KALI INI LEBIH BAIK DARI TAHUN LEPAS..JANGAN KITA SIA-SIAKAN RAMADHAN INSYALLAH

9 comments:

noor said... Reply To This Comment

Suka baca your posts especially on cooking. Kita tumpang semangat nak masak :-) Saya baru ada 3 org anak, tiga2 alhamdulillah hanya berpengalaman mengandung mereka semasa bulan ramadhan di trimester kedua lagi lah heaven :-) dan juga the following ramadhan masih menyusukan mereka, kira 2 ramadhan berturut puasa penuh for each of them(actually anak sulung dah tak ingat), yg ingat semasa mengandungkan anak yg sulung, berkali2 katam sepanjang 9 bulan pregnancy tu... alhamdulillah. tapi yg the last two tu... mmg kira 4 ramadhan penuh sebulan, Azzam, masya-Allah, rindu dgn kekuatan azzam memanfaatkan ramadhan semasa bujang, jadi... berazzam mengembalikan kembali zaman kegemilangan insya-Allah. Pasal Shaklee tu, saya pun setuju, juga tak menambahkan susu bagi saya. Tak cuba pulak jantung pisang. Tapi my youngest one, dah tak menyusu, dah 2 bulan melepasi usia 2 tahun. Ramadhan kareem, semoga tercapai apa yg dihajati di bulan Ramadhan. Oh on kueh saya x de oven, so mmg beli je...

atulhani said... Reply To This Comment

salam kak.. alaa.. saya ni first time nak berpuasa tgh breastfeeding.. takut lapa laa.. huhu.. dan takut gak susu berkurang. hari tu merundum, tapi skang baru je naik semula ke 15oz sehari dengan 3 kali pam..

selamat berpuasa kak :)

Smiley said... Reply To This Comment

noor, waaa banyak tu kenangan sebagai ibu yer ..so kuih beli dah order ker?

atul, 1st time? ok all the best! yg penting positif okay :)

~ yus ~ said... Reply To This Comment

seronok pula baca coretan smiley ni. Saya pernah dapt puasa penuh 2 kali masa pregnant kan Alia dan Abid dulu.

Apa pun selamat berpuasa dan salam ramadhan ya. Maaf andai ada tersilap kata...

Malam ni teruja juga nak terawih di surau/masjid. Biasa terawih di rumah je, konon nak cuba bawa si kecik tu. Minta2 berjaya le.

Smiley said... Reply To This Comment

yus..nxt time nk preggy leb plan be4 ramadhan gak eh..sbb syok dpt pose penuh hihi

atulhani said... Reply To This Comment

salam kak.. maher minum berapa oz dalam sekali sesi? sbb perasan akak sediakan 4 botol tapi dlm 2-3 oz aje. anak saya minum 3-4oz sekali, tapi saya notice selalu ada lebih dan buang.. membazir kan.. tapi MIL selalu suruh isi lebih.. sebab kadang2 anak mau minum banyak. so saya letak dalam setiap botol dlm 4.5oz je.

atulhani said... Reply To This Comment

Lagi 1... bila tinggal 9 botol stock tu.. boleh yer akak tambahkan stock semula? Adoi.. saya tinggal dalam 30++ botol pun dah mula gelabah ni huhu.

Smiley said... Reply To This Comment

atul, mmg byk sgt dah membazir sbb tu akak letak 2-3 oz jer..bila seblah petang kalau tak cukop akak soh kasi air masak..lepas 1 yr ++ petang2 die suke minum teh..bukan byk pon dlm 2-3oz hilangkan dahaga
kelebihan anak dok taska die follow la cakap kite..awak susah la MIL jaga sbb mak2 mmg nak susu byk utk cucu kan?

alhamdulillah..2 tahun berturut berpuasa masih eklusif bf..stok cukop..be positif

atulhani said... Reply To This Comment

tq kak. Yup. MIL mesti nak cucu minum banyak.. then dia semestinya compare anak saya dengan cucu lagi sorang yang sebaya. Masalahnya yang lagi sorang tu minum FM. Memang lain. Banyak (penuh 8oz) dan kerap sangat minum... haaai.. pening..