Friday, January 8, 2010

25days :)

Alhamdulillah, syukur sangat puasa ganti selama 25 hari berjaya dilangsai semalam. Rasa sangat lega dan aku berazam ingin meneruskan puasa Isnin Khamis jika hati ini mampu melawan godaan syaitan.

Dengan langsainya hutang ini, ku merasakan badan terasa sedikit ringan walaupon tak timbang lg secara rasmi sbb melihatkan cincin kahwin sedikit longgar. hehe. Cik Abg jgn cemburu yer! :p Tapi takkan la aku lg kurus dr sebelum kahwin? takkan! mesti cincin tu kami beli besar sikit kot dulu haha whatever...

Oh ya berpuasa ganti di kala bayi masih kecil lagi ni memang mencabar sedikit la. Lebih-lebih aku menyusukan Muaz secara ekslusif. Sahur aku senang aje, makan 2/3 keping roti dan 3 cawan air suam. Kadang-kadang kalau ada kurma, sahur la kurma juga. Sebelum tidur aku dah siapkan roti dan air siap-siap letak dlm termos dan kuletakkan di hujung katil. Memandangkan Muaz ni mmg senang sgt nak terjaga kalau mommy tade sebelah jadi aku ambil keputusan utk bersahur saje di hujung katil setiap hari :). Tak dapat le nak turun gi dapur sahur makan2 nasi sbb kalau mkn nasi amik masa sket. Lepas sahur boleh pulak Mama dia ni tidur balik :p haha tambah lg setengah jam tidur lepas tu bangun semula kui kui :p

Sekarang Mama and 3 kids kat umah ni. Mama is on leave for 3days kerana pengasuh bercuti di Sarawak! hebat tu he he . lepas hantar 2 anak ke tadika pagi tadi, aku, hubby n muaz ke KWSP Kepong jap. Yeah, settle lg satu not urgent but very important matter. Per die?? Penamaan KWSP! penting tuh! kali terakhir kami buat dulu masa memula masuk koje. Lom kahwin lg masa tu. Korang dah buat blom?? setiap kali kalau ada penama meninggal dunia pon kita mesti kene updet penamaan kite tu tau kalau tak allocation org yg meninggal tu susah nak tuntut. Dalam majalah Personal Money bulan 1 ni ada Q&A pasal benda ni. Nantila ku kongsi kat bijakringgit oki doki ( bila free ler)

6 comments:

Puan Hanis said... Reply To This Comment

wah! congrats...sungguh berdisplin dan sabar kamu yekkkk

kira rayalah ni ek...selamat hari raya :P

Tyha said... Reply To This Comment

Emmm...akak asyik tertangguh saja...alasan setiap kali gi x ada IC fotokopi.Tapi bab keluar duit wat bayar rumah cepat le pulak!

SUNFLOWER said... Reply To This Comment

bagus farrah ni...memang beri peringatan betul kat kami2 yg belum habis ganti pose...malu je..

y@tipruzz said... Reply To This Comment

congrats beb, kuat betul semangat ko!
aku ari ni baru masuk hari ke-3. Aku nak cuba wat marathon cam ko tp tu la...godaan makan tu waduhhhhh susah beb!

eLLe said... Reply To This Comment

alaa farra jelesnye..kite ni x start2 lagi..dah ar susu ciput je, kang pose xde lak susah..

penama kwsp kite siap2 dah buat mase lepas kawen tu hari..alhamdulillah setel dah..

Farra said... Reply To This Comment

hanis~tq tq :)

kak tyha~pengeluaran rumah sy tak buat2 dr perut boyot haritu, sbbnya asik ada je dokumen tak lengkap huhu

sunflower~moga2 ia membakar semangat semua wanita! ihiks

yati~mmg btol la godaan makanan ni mmg sukar dilawan..btw aku tak pose sat&sun

shell~how about dhia?? no allocation?