Tuesday, January 12, 2010

Home tuition

The last weekend was quite hectic for us. Saturday we went to our neighbor's wedding and after Asar we went to Kinokuniya to buy Iqra dan buku Pantas Membaca Siri 1-6 (buku besar). Kami hanya ada siri 7. Kecewa sgt , buku yg nk dicari byk tiada! Ayah je dpt beli buku dia. + buku besar siri 4 & 5. Kinokuniya mmg tak byk buku-buku latihan especially BM.

Sunday-we went to Zoo Negara to fulfill our promise to kids, then to Mus'ab cousin's house and lastly to a bookshop @ Giant Tmn Permata. Bagus betol kedai ni, sume buku-buku utk kids belajar dijual. So we got all the books that are not found in Kino the day before.

Last Monday, the formal Iqra' class start for kids. Both of them start from page 1 Iqra 1 so that it's easy for the ustazah knows our kids' level.

Mama also have started formal home tuition class for both but Mama still have to focus to Mus'ab and the syllabus that are managed to be covered during the last 2 days were only on Membaca. I used the book below "Siri Cepat Membaca". Yg ni buku kecik.Maunya Mama hilang sabar jugak sebab Mus'ab susah nak fokus dan suka menghafal. So, on 2nd day Mama lebih garang (tegas, no rotan / cubit) and I think it's work. Sambil teresak-esak dia boleh sebut dengan lancar. Lepas tu Mama pon puji2 dia kemain suka dia! Hehe. So the books is quite useful lg2 ada CD sekali. English series belum mula lagi.

Buku Iqra ni beli lg satu set sebab takut Mus'ab dan Mawaddah tidak mahu berkongsi buku Iqra sedia ada kat umah tuh. BTW, kat kelas Iqra' mereka nak je kongsi buku ni sbb yang versi ni lagi cun dr versi lama :)

Adik Muaz pon dapat Flash Card baru. Bosan-bosan Mama tunjuk flash card kat dia.


Satu je harapan Mama: Harap-harap Mama Istiqamah dan Anak-anak dapat belajar dengan baik.

New rules also set in our house starting this week: NO laptop for kids during weekdays. Yang kami prasan, bebudak ni kalau dapat main lapptop, perangai dia jadi lain macam lps off lappy tu. Harap-harap berjaya jua! huhu

Minggu ni kene cari Book Cabinet baru la. Kabinet kat umah dah tak boleh tampung buku-buku kami. So total tax exceptions = book this week RM200.

Later will share story on Zoo trip ya ;)

7 comments:

ShaFiAti said... Reply To This Comment

akak dah beli dua2 buku tu since december lagi farra...tapi kelasnyer tak start2 lagik..hahahaha..truk kan..sbb adiknyer sibuk nak main je buku tu n marah if org lain amik..pastu nak suruh abah dia copy kan CD tu dlm PC kat rumah pun tak buat2 lagik...hahaha...

if bawak kuar CD tu, habihla diheret2 CD tu sampai ilang/rosak ntah ke mana..hehehe..

akak pun nak cuba cam awak gak ler...wish me luck k...

Farra said... Reply To This Comment

about the cd, i agree..kami pon lom buat back up cd huhu..kalau lambat2 maunya rosak kan?
all the best to us

along said... Reply To This Comment

anak akak dulu dah start buku ni since 4 yrs old. tadika dia memang pakai buku ni. alhamdulillah bila 5yrs dan complete semua termasuk buku english..bila dah sampai buku bacalah anakku 5, dah boleh start read easy 1..insyaAllah 6yrs dah boleh lancar baca malay/english..

Farra said... Reply To This Comment

wa..citer along ni very motive me..ok2 sy akan kerja kerass

ShaFiAti said... Reply To This Comment

yup..me too...will try my best..

y@tipruzz said... Reply To This Comment

beb, idlan dh khatam buku2 tuh. Bila pi SR, i just figured out that he cannot spell...pandai baca but cannot spell, terkejut aku. So now aku sibuk ajar dia writing plaks. Every night dlm 5 min je dia nk blajo :p

Tyha said... Reply To This Comment

Yup...Bacalah anakku memang buku yang bagus.Kindi Najmi pon guna buku ni.Alhamdullillah dia dah buku 6.Tapi dia ni suka menghafal gak.Sekarang abah dia paksa...baca hari2.Dan jgn menghafal tapi mengeja.

Cuma hari tu terlambat sikit daftar Iqra dia kat sekolah tahun ni baru start.Mana2 parent yang daftar since 5 years tu...ada yang dah habis muqaddam dah.

X pe Fara,pelan2 lama2 oklah tu.Ada bahan mengajar yang ok...inshaallah memudahkan kita ajar anak2.Lagi pon derang kecik lagi.Kena bagi masa.