Thursday, January 14, 2010

On EL today

Sejak Muhammad Muaz lahir, alhamdulillah aku tak penah amik cuti kerana dia kurang sihat. Cuma belakangan ni sering pulak amik cuti disebabkan ketiadaan perkhidmatan pengasuh. Bulan lepas 3 days leave. Paling terbaru hari Jumaat - Selasa bebaru ni. Today terpaksa EL sbb MIL pengasuh jatuh sakit dan harus segera ke Hospital. Baru saja aku sampai ofis pengasuh telefon memaklumkan berita itu. Ye lah hal kecemasan sapa boleh jangka. Semua kuasa Allah. Kesian juga tengok pengasuh ni banyak tanggungjawab.

Aku tidaklah mengharapkan emak sebab tangan mak tak kuat sangat nak dukung2 baby ni. Kalau Muaz dah jalan nanti mungkin boleh minta pertolongan emak.

Masa on the way home tadi aku terfikir jugak, kalau la aku ni ditakdirkan jadi surirumah later2, mungkin boleh buat home tuition dan UT sambilan la agaknyer. mmmm

6 comments:

Ealyie said... Reply To This Comment

Sabar Farrah ye, ujian tu semua..
Ely doakan segalanya kembali seperti sediakala hendaknya..
ye, bekerja di rumah adalah cita2 terbesar utk kita2 ibu2 yang bekerja kan? huhuhu..

Farra said... Reply To This Comment

ely, i'm ok je...hubungan antara kita n pengasuh ni ibarat aur dan tebing..sama2 memerlukan ehhehe

ShaFiAti said... Reply To This Comment

betul2..same la mase akak ngan arwah pengasuh anak2 dulu..mase nak berenti tu...nangis2 la sedih sgt sbb dah tak dpt antar anak kat die..berenti pun sbb pengasuh ada kanser usus n die mmg dah tak larat nak mengasuh..time tu dia dah 1 year menghidapi kanser...tapi dia sanggup jugak mintak kakak dia dr kampung dtg untuk jaga anak2 akak bile die kena gi wat treatment..die mmg jaga si abang dr lepas pantang sampai la umur 4 thn....susah nak cari pengasuh cam dia..adik pun sempat duk ngan dia sampai 1 yr ++..after 1 month die mintak tanak jaga anak akak tu, dia meninggal...sedih sgt...

lepas tu akak trus antar nursery..Alhamdulillah anak2 dah besar sket...mmg byk bezanya antara anak2 yg duk nursery n pengasuh ni..tapi tgk pengasuhnye camner la kan...

MQ said... Reply To This Comment

Kadang2 komitmen dan tanggungjawab pada keluarga tu buat ramai ibu2 bekerjaya sepenuh masa kat luar tak berani nak amik risiko utk berenti keje and be a stay at home mom..

semoga dipermudahkan urusan dan cita2 nak berenti keje dan jaga anak2 sendiri tercapai dlm masa terdekat ni :)

Tyha said... Reply To This Comment

Hem...samalah dulu masa hantar kat pengasuh.Dari segi jagaan ok.Dan ...tapi bab cutilah x tahan.Ialah kalau kerap sangat....kita pulak jadi serba salah...yelah kerja periuk nasi.Kalau asyik cuti dan E/L pon payah juga.Kita pon asyik cuti sebab pengasuh x de...lama2 cuti pon habis.

Skang dua2 dah hantar Nurseri.Lega...jimat masa,jimat duit...hehehhe;)...ji

Anonymous said... Reply To This Comment

Salam Farra,

Akak nie dari no 3 lagi akak dok pikir nak jadi fulltime mother. Skrg dia dah drj 5, akak still kerja. Tapi keinginan nak berhenti kerja makin meluap2. Bagi akak, masa remaja nielah mak ayah kena rapat dgn anak2 sbb masa mcm2 ginilah dia org perlukan tempat rujukan ttg byk perkara.