Wednesday, March 23, 2011

Avent is not BPA Free?

Maher is officially 2 months old today! Cepat sungguh masa berlalu. 19 hari lg Mama mula koje rasmi. Insyallah 4/5 Apr Maher start gi Taska since Mama nk pantau die + mama nk wat byk aktiviti lain ie gi Spa, Appointments, Baking Class, Shopping, Gosok baju kerja etc. Sapa nk gi Spa? jom la murah gile niii RM48 jer!

My 2 MO baby Maher. Senang org nk ingat sbb fofulariti Maher Zain.

ohhooo..memang dah terfikir gak yg BP Avent manual yang lama ngan botol die ni not BPA free sebab tgk kalernyer cerah. Bila terbaca blog MamaKembar3 pasal botol avent ni lagi la sahih. Avent products tahun sebelum 2008 is not BPA Free (sumber). Jadinya dah taleh pakai la botol yg BPA ni. Nak rembat la seketul Avent Manual ISIS kat Faheem Wardrobe sbb depe tgh wat promosi RM160 shj! Murah gilerrr..sape yg 1st time nk beli BP, beli la Avent manual, mmg x rugi woo..Duit pon x membazir byk. Pernah guna Manual Medela last yr sangatlah menghampakan. Skang die dok dlm lemari jek. Aku mmg serasi sangat dgn Avent. Memang elok sangat la sesuai dengan tahap frugalityku ehehe. Oh ya, FYI 95% of the current EBM stock @ home is now expressed via Avent. Guna manual ni syoknyer sebab takyah nak cari sumber letrik, cepat dpt let down, mudah nk kontrol, sambil perah leh jejalan dalam umah sebelah tangan wat keje lain. Nak tendem nursing pon boleh, meaning sebelah pam dan sebelah nyusu baby.

Lil Maher dengan jayanya dah boleh minum susu fresh or frozen via botol Avent. Alhamdulillah. Aku yg kasi, die tak byk songeh. Cumanya semalam ajor guna standard teat via bumble bee bottle. Waduhh, die refuse sgt. Minggu ni nk cari Teat lain. Takmo la ajo botol avent je dgn 2 alasan di bawah:
  1. Botol Bumble Bee sgtle byk. EBM pon byk dh stored in BB. Malasle nk transfer2 masuk Avent
  2. Tade botol Avent saiz 4 oz wat masa ni melainkan bila dh beli Pam Avent BPA free. Tu pon dpt 2 botol je mana cukup kan
  3. Botol Avent gemok. So kalau setiap hari bagi 6 botol avent ke Taska amik space dlm fridge Taska. Aku nk mudahkan depe so susu sesiap masuk botol n label ikut turutan 1,2,3,4,5,6.
Namun begitu, jika Maher masih refuse standard Teat, aku akur kepadamu botol Avent :). Kalu ikut hubby, die pro Avent sbb teatnya mimik bop ibu & tahan lama. Muaz ni kojenye asik gigit puting botol, now dah guna Avent tahanle sket.

NUK silicone~ ni yg Maher refuse! ( stok dr zaman Muaz kecik dolu hihi). Guna ni sbb Latex X tahan lama
NUK latex~boleh kucuba yg ni plak. Muaz dulu layan ni je masa kocik.

Nk beli pam avent manual dan 2 lagi botol 9 oz Avent.

Manual pam pon boleh dapat susu banyak tau.

8 comments:

momsloveheart said... Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
myjuliana said... Reply To This Comment

yes bottle avent yg baru yg honey-tinted color tu yg bpa-free.. sbb tu macam mahal sket dari yg biasa..

aku pon suka BP manual AVENT.. skrg aku punya dah dipinjamkan ke sepupuku yg tgh pantang.. stok BP Avent manual aku pun dah habis jual alhamdulillah.. mmg ramai peminat sbb harga dia murah and convenient..

kalau nak menambah botol avent 4oz, belila dengan aku.. :) aku bagi harga fren2..

kaezrin said... Reply To This Comment

try MAM....teat dia mcm gitu jugak...rasanya murah sikit dr Avent..

tp boleh jugak tolong kawan-kawan..beli dr Julie..:)

aida said... Reply To This Comment

Kalu nak pam avent, aku nak letgo. 3 kali pakai jer sbb nips aku luka pakai pam ni. Pelik kan?

Farra said... Reply To This Comment

Juli, ooo oki ..kalu nk aku roger k

K.elin, yer MAM & Tommee tu murah sket dr avent

Aida, lerrr..kalu tau dh beli kat ko..aku dh beli td

aida said... Reply To This Comment

wahaha rugi rugi, aku nak tolak rege kawan jer

Anonymous said... Reply To This Comment

Aida, B ko nak yg mahal jer kot hehehehe

-julie

Farra said... Reply To This Comment

aida, bukan rezeki aku ..ko leh let go kat org lain la gitu hehe