Thursday, March 24, 2011

Apple Pie yang mudah

1st time buat Apple Pie dalam pinggan pie. Guna resipi bakingproject. Frankly, tepung tu kalau ikut adunan tak cukup, baru half siap tgk2 doh tak cukop pulak..so kene buat tambahan. Mmm tak pon pinggan pie ni besar kot..ntah ler..Mencabar juga..dah la ade si kenit tu, so stop kejap-kejap. Tp tetap enjoy baking. Waddah suka apple pie ni.

Jarang-jarang guna pinggan mahal ni. Sekarang dh kuarkan dr kotak leh guna selalu.

Epal hijau dan merah dah hampir lebam dok peti sejuk nk dkt sebulan. So jgn membazir, mari buat apple pie.

Sebelah tangan dokong Maher, sebelah tangan susun doh..ha ni la hasilnya

Siap, sedap makan panas-panas.


PASTRY FOR 2 CRUST PIE :
2 1/4 cup all purpose flour
1/2 teaspoon salt
1/4 shortening (for flakiness)
1/2 cup cold margerine or butter
4 to 6 tablespoon iced water

FILLING :
Apples, cut into slices (I use 4 apples, any type)
1/2 cup or less sugar,
3 tablespoon all purpose flour
2 tablespoon margerine or butter, pinch of cinnamon (if you like)

Caranya:

1. Campur je bahan-bahan doh tu dgn tangan dan uli sampai jd doh yg cantik. Masukkan air sket-sket ok, jgn letak banyak terus, nnti lembik

2. Dah siap doh, masukkan dalam peti sejuk 1/2 jam. Mesti tutup dlm bekas kedap udara.

3. Sementara tu siapkan filling. Campur je sume bahan tu. Aku tambah juga serbuk nutmeg. Harumnya sbb bercampur ngan cinnamon sekali

4. Roll the dough dan letakkan dalam pinggan pie. Roll dr belah tengah ke luar sampai jd bulat ok.

5. Letak filling pie. last sekali gunakan baki dough utk tutup pie. Doh atas mesti ada lubang (boleh gak guna gunting).

6. Bakar sampai masak...pandai2 ler yer..agak2 1jam gitu ikut suhu yg digunakan.

5 comments:

mila.ibunajihah said... Reply To This Comment

rajin betul farra..passionate dgn baking, mmg tabik spring la.. :)btw, i lg suka banana pie (as in yg mcD jual dlu tu) rasa2 bleh guna resepi doh yg sama ek?

Farra said... Reply To This Comment

mila, boleh..buat la..hai..rumah ni kalau buat food dr pisang maunya dah naik bosan..u know la kan..cam kebun pisang eheh

isabelle said... Reply To This Comment

mak aiii..apple pie buat sendiri?
baru je tingat nak try sebab ada epal lebam dlm fridge tu, tapi aiseyy...kena ada shortening la pulak :P

Hanis said... Reply To This Comment

mesti rasa dia masam2x manis ek...sedapnyaaaaa

Farra said... Reply To This Comment

Isabel, i tarak shortening..guna butter n marjerin jer..menjadii

Hanis, cdapp..my feverett