Tuesday, March 22, 2011

Semi sweet bread ~ 1st output from Empress BreadMaker

Asal nama Sweet Bread dr buku resipi Empress BM. Tapi aku kurangkan gula, so namanya Semi Sweet. Sukati je nak derhaka kat buku resipi asal. haha

Size Kecil : 2.0lbs
Crust level: Medium
Program setting: 4 ~ Sweet

Bahan-bahan:
Air 360ml
Susu 190ml
High Protein Flour 560gm
Gula 8 sudu besar ( guna 4 sudu besar je)
Mentega/Minyak 2 sudu besar
Garam 1.5 sudu kecil
Yis mauripan 1.5 sudu kecil

Cara-cara:
1) Masukan bahan-bahan dalam BM ikut turutan dan set aje ikut arahan BM. Jgn derhaka ok..ehehe

My 1st experience semalam:
1) Dah teruli, baru perasan silap pilih setting. terpilih no "2"
2) Set delay timer...bila kira balik silap kiraan..maunya roti siap jam 7am. cemana Mus;ab nak makan kan..so Off balik dan On
3) Risau roti x jadi sebab dah teruli. Tapi alhamdulillah jadi. banyak lg eksperimen sampai the best bread invented. ecece ..





2 buku ni dah lama beli. Now dah boleh bukak utk dibaca dan dieksperimen.
Pisau nak potong roti pon kene asah kasi tajam..baru cun nak potong!

6 comments:

Mila@Rimbun said... Reply To This Comment

kalau pisau yg mata bergigi tuh pon ok utk potong roti. wahhh gebuznya... teringin nak buat roti, tp BM dah KO ni, malasnya nak uli sendiri... nak membeli BM baru, angan2 nak kenwood nyer.. tp bajet tak berapa lepas hehehe.

Farra said... Reply To This Comment

Mila, oo pisau gerigi tu ok leh guna nnti..kalu ada heavy duty mixer boleh gak..be4 ni guna mixer je wat roti

Tyha said... Reply To This Comment

Ni yang buat x sabo nak order BM kat COSWAY ni...;)

CT said... Reply To This Comment

wow!!!! i am so impressed!!!

LiTtLe^m3 said... Reply To This Comment

mauu Breadmaker gak! harus bagi tau hubby ni.. tgk.. kak farah dah ada bread maker.. when is my turn :D

Farra said... Reply To This Comment

K. tyha, nnti dh dpt and guna BM kite share2 lg resipi ok

Baiti,roti ni sehari dah abeh makan dek anak-anak...depa suka! alhamdulillah