Wednesday, March 3, 2010

Baby Food: Lagi Resipi + Tips

Gambar pertama ni mmg tiada kaitan dgn tajuk. Ni la kes minor accident tu. Kos pembaikan RM450. Skarang dh cantik balik =)
Kembali ke tajuk asal. Stok minggu lepas dan minggu ini for lil Muaz:

1) Rice + Potato
Cara-cara:
1-Masak beras + air sampai masak
2-Masukkan kentang
3-Blend finely
2) Rice + Carrot
Cara-cara:
1-Masak beras + air sampai masak
2-Masukkan carrot
3-Blend finely

Tips untuk simpan bby food:
Pastikan makanan dah sejuk baru ditutup dan disimpan dalam peti sejuk.

Tips memanaskan frozen baby food ~ the frugal way ( without warmer)

1) Alihkan dulu babyfood dr freezer atas ke belah bawah sehari sebelum guna
2) Keluarkan babyfood ke dalam bekas kaca tahan panas
3) Masak secara double boiler seperti di bawah


Baby food yg telah dipanaskan..lembut jer. Cek dulu suhu makanan sebelum suap bby yer ;)


Inspektor cek kebersihan rumah ni mmg rajin. Sbb tu la makan dan minum pon banyak walaupun badan tak bam sangat.

5 comments:

p!nkerton said... Reply To This Comment

ahaha muaz tu check & mop skali ke kak? *cute*

cik mas said... Reply To This Comment

dah mula menjelajah satu rumah nmpknya muaz ni..

tinidewi said... Reply To This Comment

cis. patut la maryam takmo kentang lecek hari tu. kena cair mcm tu rupanya kih3x. mcm tu ai kena tambah air/susu la kot masa panaskan kentang lecek tu ^_^

Puan Hanis said... Reply To This Comment

go muaz go!

mata budak time2x nih tajam mengalahkan helang....semua benda dia nampak..kutip...makan


nyum...nyum :)

Ida said... Reply To This Comment

farah.. mangkuk kaca utk thaw baby food tu yg jenis apa ek? tak brani plak nak thaw kan dlm mangkuk kaca takut pecah kalau terlebih panas.. kalau microwave tak elok ek? ada isu gak guna microwave ni kan? guna warmer lambat la nak cair.. pastuh dia punye texture jadi lain, tak betul2 cair