Monday, November 2, 2009

Frugal handsfree pumping

Dalam kehujanan semalam, aku nyinggah kejap kedai fabulousmom untuk membeli nursing poncho, drying pouch dan tak pasal-pasal bby tights jua ( tade dlm list ni :p). Penuh semangat gitu sbb nk mulakan semula double pumping with Ameda.

I found that this method is truly useful. Sambil duk mengadap laptop menjalankan tugas, sesi memerah susu berjalan sgt lancar. Even my officemate didn't know bout it till i told them. Furthermore I don't have to rush during the session compared when I pumped at the store room. So sambil wat koje, pump is running..tup tup susu dh nk melimpah! Aku dpt perah 2 kali je then ptg tak sempat sbb ada discussion till 5.20pm. So, priority to solat then terus balik rumah. Sampai umah, terus nyusu muaz dan sebelah pam guna Avent. Ameda tinggal opis jer.

Hasil perahan sesi pertama hari ini. Ha..nampak tak getah tuh?

Hasil perahan sesi pertama dibahagi sama rata. Dapat 8 oz

Wayar disambung ke BP dlm almari belakang kerusi. Mmg org tak nampak

Drying pouch yg sgtlah berguna. Lepas cuci BP , masuk sume dlm tu & sangkut aje bawah meja hehe

Hasil perahan hari ni. Total 18 oz. Abaikan gambo2 yg kureng jelas ni sbb gambo dr hp.

Kesimpulannya nak buat handsfree and frugal pumping ni senang jek jela..gini:
  1. Sediakan getah, pastikan lebih takut kalau putus. Aku guna getah baru so tahan sket kot. Sebungkus getah tu mak yg beli kat kedai brg plastik dulu.
  2. Gunakan Nursing Poncho. Orang ingat kita ni sejuk kat opis, cam pakai shawl gitu. Kalau buat dlm bilik tak payah la guna ni.
  3. Storage bottle kene lebih sebab masa hansfree pumping sambil layan kerja memang leka ngan kerja. Tengok2 susu dah nak melimpah. Esok aku ingat nak bawa juga la bottleliners tu in casee...
  4. Pasal lagu mp3 dalam pc...so lagi la orang tak sedar bunyi BP tuh.
Selamat mencuba! ahaks

7 comments:

aida said... Reply To This Comment

cool, berjaya gak pump kat cube sendirikk.. less stress

Farra said... Reply To This Comment

aida..tq for the ideaaaa kuikui

-ummu amin- said... Reply To This Comment

farra, tak dapat imagine camana pakai getah tulaa.. ikat kat mana ek? btw, ayu tak berani lagi nak pump kat cube.. takde nursing poncho laaa

p!nkerton said... Reply To This Comment

wahh meriahnye susu kak farra, best2 :) betul, totally agreed! fatih mmg all the way pumping sambil buat keje/ dpn laptop. tau2 je dah penuh. suka kan? :D mcm best je drying pouch tu hehe, mcm nak beli jugak je ;p

y@tipruzz said... Reply To This Comment

aku pon taleh imagine tang getah tuh...cuba hang explain sket hihi

Zuedin said... Reply To This Comment

berjaya kan..ku dah buat dari dulu..dan memang ku punya pun yg bab getah tu....

shuhada said... Reply To This Comment

assalamualaikum kak farra,selepas perah akak terus simpan susu dlm fridge ke or letak dlm beg yg ada ice packs,kat opis susah sket nak simpan susu dlm fridge takut kawan2 xselesa...