Tuesday, September 15, 2009

Green Peas Cookies (eggless cookies)

Inilah akibat dr baby Muhammad behave very well. Masa die tidur aje tadi, Mama terus ke dapur dan beraksi membuat Green Peas Cookies
Bahan-bahan:
250 gm kacang hijau ( beli di kedai yang dh ada garam)
250 gm tepung gandum ( i used cookies flour)
125gm gula icing
150gm-160gm minyak jagung Daisy ( anda sehebat Chef..kuang kuang iklan Chef Liza)- adjust ikut kesesuaian doh

Cara-cara:
1. Blend dulu kacang hijau dengan pengisar sampai jadi tepung/serbuk
2. Campur dengan tepung dan gula
3. Last sekali masukkan minyak dan kacau sebati hingga menjadi doh. Oleh kerana ku masih berpantang, so ku campak sume bahan-bahan dalam mixer dan mixer sebatikan hingga menjadi doh
4. Bentukkan bulat-bulat. Sapukan egg glaze dan letak 1 biji kacang peas sebagai hiasan

1st time buat ni. Belum rasa lagi. Lepas buka pose nanti, I rasa, I inform balik rasanya ok?. Maidku 1st time rasa Almon London. Dia kata sedap! Dia kata mereka tade biskut raya di sana. Kesian. So aku buatla lebih biskut utk dia bawa ke rumah keluarganya raya nanti. Info:rumah keluarganya kat Gombak aje.
Baru siap 2 biskut. Balangnya banyak sebab utk umahku, umah mak, umah uwan N9, umah mak mertua dan tak lupa umah maidku. 5 umah tuh...tak payah la aku amik tempahan okeyyy.

Balang-balang telah dilabel supaya senang nak agih2 dan balik raya. Packing and labelling all done by Mama. Achik cuci and kemas dapur ler....Aku tanyer dia adik dia kat subang buat kuih raya tak? Dia kata mereka semua beli kak. Kuih beli, makanan berbuka pon beli. Waduh, harap dia tak kesah la dpt majikan asik ngotorkan dapur ajek!

Muhammad: "Mama....saya dah bangunnnnn! nak susuuuuuuuuuuuuu....uwaaaa"
(gambar ini diambil oleh Abg Mus'ab, TQ Mus'ab!)

Esok, kalau baby behave lg di waktu pagi yang dingin, mama dh berangan lg 1 jenis biskut. Today..hari pantang ke 40. 4 days left!:D

8 comments:

sche said... Reply To This Comment

green peas cookies.. tat is innovative,, i like it ^^

n o r s a b r i n a t a l i b said... Reply To This Comment

fara.. simpankan sy 2 ketul, nak rasa ek..tq

y@tipruzz said... Reply To This Comment

erk...aku tak suke biskut pelik2 nih :p
ku penakut nak cuba sesuatu yg baru hihi

oja said... Reply To This Comment

wahhh rajinnya...dlm pantang2 sempat lagi ek

Oja said... Reply To This Comment

selamat hari raya maaf zahir batin

papaQis said... Reply To This Comment

banyaknya buat kuih raya.. tahniah kak fara dah anak ketiga, saya baru satu.. jauh nak kejar nih.. lepas kuar mmu jarang dgr citer.. baru jek jumpa blog nih.. hehe

Farra said... Reply To This Comment

sche~ tq to the chef who shared this recipe

nor~bleh! for u n pija k..see ya at opiss

yati~aku suka try new recipe

oja~SLAMAT ARI RAYA TO U TOO

PAPAQIS~JOHANkah itu? pls feedback akak plss..add me in fb too keyy

papaQis said... Reply To This Comment

yup.. saya dah add akak kat facebook dah.. Selamat Hari Raya!