Wednesday, August 19, 2009

Ameda and CD in action

Review on Ameda:
Aku dah start memerah hanya sekali / sehari. So far so good la Ameda ni. Since it's dual pumping so banyak masa save on pumping session.

Sebelum ini, aku hanya gunakan Avent Manual dan masih elok lagi. So boleh la 1 BP letak kat rumah dan 1 BP letak kat pejabat. tapi sesekali yang kat pejabat kene bawa balik rumah juga untuk di sterelize.

Pros:
  1. Cepat dan jimat masa memerah sebab dual pumping
  2. Tak rugi susu. Dulu masa guna single pump, bila perah sebelah B, sebelah B meleleh susu.
  3. Kalau tade elektrik, boleh guna bateri

Cons:
  1. Berbunyi la sket berbanding Avent manualku itu
  2. Berat la sket berbanding Avent manualku itu
To date stock: 24 OZ
Abg tanyer: knapa sebelah dpt byk sebelah sikit? Anda tentu tahu jawapannya!hehe

Kisah CD (Cloth Diapers):

Disebabkan aku ada 6 CD je, so memang tak cukup nak menampung kegunaan Muhammad sepanjang 1 hari. So terpaksa diselang seli dengan lampin kene cuci tu. malam baru guna lampin pakai buang jam 12am keatas. Muhammad banyak la membuang terutama ayor besar. Elok la tu, nak buang kuning dia...


Check up hari ke 12 umur Muhammad


Semalam check up lagi dgn Doc Azam. Minggu lepas dr Ujian darah , kuning dia berukuran 216 dan semalam 218. Doc kata tiada apa yang perlu dibimbangkan. Hanya teruskan penyusuan. Aku dah totally stop makan tablet Ikan Haruan dan Tablet Wanita dr Set Bersalin HPA buat masa ni. Diselang seli juga bagi Muhammad minum air kelapa muda sedikit.

Ni gambo sambil tunggu Ujian darah semalam:

Berat Muhammad: 3.93kg ( naik 600gm dr hari dilahirkan)
Berat Mama: 61kg ( turun 14kg dr hari nak melahirkan, siang 6/8/09 tu 75kg)

Gambar kat atas, aku dah pakai Nursing T shirt size M. Malam dah tak pakai bengkung. Siang masih diteruskan. Tungku pagi dan petang masih diteruskan. Aku nak attack lg 2-4 kg sebelum raya, boleh? Tapi Mama BF ni tak bleh pentingkan diri sendiri kan. Kene makan berkhasiat so dpt hasilkan susu berkhasiat.

BTW, baju raya yg ditempah dah dapat semalam..yahoooo....tahun ni melaram ngan 3 pasang baju je, mawaddah ada 2 psg baju kurung. Ayah ngan Mus'ab gi cari sendiri la Ramadhan nanti :p . Cam biasa kami tade tema warna..kuang kuang . We all colourful!

15 comments:

eLLe said... Reply To This Comment

byknye dah turun..jeles2..heheh..

kite ni baru dalam proses nak usha2 barang baby..huhuhu..

Farra said... Reply To This Comment

shel~ dah boleh la cari brg bby sket2, kang serentak terasa sgt pulak

-ummu amin- said... Reply To This Comment

Farra, jeles betul dapat beraya nnt.. ayu dahlah pose tak dapat, raya lagilah jgn harap.. tgh dlm keadaan suspen skang nih.. semlm check dah bukak satu jari :) tapi doc tak bgtau pun baby dah engaged ke lom..

Farra said... Reply To This Comment

ayu~sama-samalah kita ganti pose nanti, btw insyallah fara dpt raya abeh je 44 days pantang terus 1 syawal n balik kg kedah + N9, so stok susu kene perah dr sekarang, raya sakan nanti tak sempat perah

ayu tanyer la doc baby dah engaged ke belum..maybe dah la kot lg 3 wks kan

Hilmi & Faeizah said... Reply To This Comment

mane leh dapat Ameda tu? leh beli online tak?

aida said... Reply To This Comment

tahniah farra, bab pam susu tgh pantang mmg kena kuat semangat... sila ikut nasihatku tu yer, nak lebatkan susu.. ahakss...

`Ain said... Reply To This Comment

yey..jumpa raya kat kedah nanti..:)hari tu lupa nak tgk ameda masa dtg umah.., mana besar lagi?ameda ke medela mini e plus? eh, Dr azam tu yg chinese look, specky,suka ketawa2 tu ke?kalau sama, dia pediatrician mumtaz masa kat pusrawi, ijn pun dia pegi juga.., huhu..puluh2 ribu la income dia byk spital pegi.

Tyha said... Reply To This Comment

Untung aaa,cepatnya turun berat...heheheheh.Pasni leh pakai kebayalah ye beraya....;)

Mommy said... Reply To This Comment

Farra... cayalah dah slim.... and baby nampaknya alert juga.... try surf kasihku sayang ku... CD dia ok jugak tau. Just nak share pengalaman beraya dgn baby baru... seperkara yang perlu dipikirkan ialah stock susu... dulu masa Raya .. Qasiarah 3 bulan, susu tgh lebat, leas tu K Chor mmg pump consistentlay every 2hours... masa raya tu... byk susu .... lagipun 3 ln tgh growth spurts... kena pikir pasal storage masa di kampung, storage masa pump kitika beraya... kalau tak pump nanti demand depleting supply will also dwindled.. suggestions... kena bawa storage bag besau sket bila balik kg... ice packs kena lebih juga... atau guna ice sheets... nanti on the way balik...kalau jln jam kena stop Petrol Kiosk tambah ice... kalau stay tak lama say 2 days... jgn bekukan ebm tu... chilled aje... balik umah baru frozenkan... stock kat umah pun kena diensurekan tak cair dan beku semula... dgn menggunakan ice cube letak dlm plastik... kalau balik nanti nampak ice dah tak bentuk square maknanya electricity pernah off dan dah on semula.. jadi stock EBM tu dah expired... alamak panjang lebar le plak... just my 2cents.. take care....hugs n kisses for lil' Muhammad..

Mommy said... Reply To This Comment

he he.. lupa lak.. jgn tinggal baju raya kat tombol pintu tau... almaklumlah... anak dah tambah ramai ni....

Farra said... Reply To This Comment

faiezah~beli dr enjoybreastfeed.com

aida~ingat2..tq tq hehe

k.ain~ye la tu...dr azam yg senyum n ketawa sokmo

k.tyha~no kebaya la..sbb BF, kang seksi plak

k.chor~sy baru plan nak perah byk2 before raya sbb raya kang malas nak bawa BP balik kg...erk..cemana ni? konfius laaa..kalau susu byk time kat kg buang je la kot sbb cam susah je nak transfer dr kedah ke kl, 5 hrs journey

Arisy said... Reply To This Comment

farra, mudah tak guna CD? kalau baby yang dah besar sikit still boleh guna lagi? anyway, bestnya turun berat...

Mommy said... Reply To This Comment

Farra.... seperkara yg penting... kalau selalu Farra pump every day at 6am and 6pm... meaning masa raya pun kena do the same... klu tak nanti dia engorge and kena mastitis... demam lak raya nanti. Kadang2 breast ni bila dia dah familiar dgn rhythm satu2 pump... bila kita guna yg lain cam susah nak keluar susu, kalau K chor le.. it's ok... sebab Farra pump sehari sekali aje kan... It won't be that bad le..... Selamat berpantang!!

IeNa said... Reply To This Comment

congrats ler farra..aku tak dapat nak ziarah ko time nih...fahmee pi outstation sebulan ni..fahmee gi outstation and ada kelas during weekend...kalau aku tak sempat nak curi masa ziarah ko..aku jumpa lepas pantanglah eh..time tu ko mesti dah slim balik hehehe.

Farra said... Reply To This Comment

ulkah itu?~senang je guna CD, kone cucilah..mmg CD ni adjustable sizenya dr newborn hingga 3 YO

k.chor~hm hm..kene pkr ni, sy dah start perah 2 kali/day

siti~tq tq