Friday, August 21, 2009

Ramadhan yang mulia

Ramadhan kali ni, ku kene kuatkan semangat. Sebabnya tak dapat berpuasa dek kerana masih berpantang lagi. Tak dapat bayangkan kalau sampai abeh Ramadhan, masih belum 'kering' lagi, gamaknya sebulan = 30 hari nak kene ganti puasa.

Berbeza dengan saat mengandung Mus'ab dan Mawaddah, Allah dah kasi peluang aku puasa penuh.

Persoalan lain yang dah bersarang kat kepala hotak ialah:
Dapatkah nak cat ruang tamu sebelum raya?
Dapatkah buat kuih raya seperti tahun-tahun dahulu?
Dapatkah nak shopping raya?

Kalau tak dapat, raya sajalah ala kadar. Dah namanya pun berpantang masa bulan puasa. Jadi, kene la ganti ibadat puasa dan solat dengan zikir-zikir ye dok? Sambil tu dia siang hari kita layan la citer-citer TV program masakan yang berlambak! Contoh pagi ni jek aku dh tgk 4 rancangan: Sheila Rusly ngan Artis 9.30am, Aneka Rasa Ramadhan dgn Chef Liza 10am, Citarasa Dato' Siti 11am, Program Masakan Daisy bersama Chef Liza12pm.
Cuba bayangkan, esok baru nak start pose, hari ni dah berlambak program masakan. Esok, start pose, lagi la berlambak program dr Chef Zam, Chef Ismail, Chef Wan etc kot kot. Apeler yg ku bebel ni...

Akhir kata, Selamat menjalani ibadah puasa buat semua kengkawan.

8 comments:

Puan Hanis said... Reply To This Comment

selamat berpuasa juga buat puan farra sefamily.

Zikir pun pahalanya lagik byk dr mengaji tau...

p/s: tahun ni kami rasa2x ala kadar juga mcm tahun lepas2x...tp rasa kuih wajib tart nenas and kek lapis tu menjadi kott..insyaALLAH.Nak kene angkut adik2x yg ada kt kl ni dtg umah..kalo tak jenuh nak membaking dgn bdk kecik ngan bdk sederhana besar tuh hehehhe

Oja said... Reply To This Comment

selamat berpantang di bulan Ramadhan heheh...nk wish selamat berpuasa kang x layak lak kuikuikui

eLLe said... Reply To This Comment

selamat berpose farra...kite kire masuk taun ni, 2 taun berturut2 x dpt pose..

gynea mmg advise jgn pose, die soh ganti balik je..hrm..

CT said... Reply To This Comment

Salam Ramadhan buat Farra sekeluarga....xpela x dpt posa...banyakkan zikir dan amalan2 lain yg termampu di buat....:)

`Ain said... Reply To This Comment

saya pernah dah ganti posa sebulan masa bersalin abir.mmg mencabar nak ganti semasa bukan bln Ramadhan.jadi, start 4 months saya dah posa ganti every week isnin khamis.paksa suami posa same2.hehe

ShaFiAti said... Reply To This Comment

selamat berpuasa dan berpantang tuk farra n family...

raya ala kadar pun ok...lagi jimat..;)

akak pun dah raya awal ni..hahahah...

Farra said... Reply To This Comment

hanis~syoknyer dpt baking2

oja~hehe tq

shel~teruk gak la mu nak kene ganti ehh

k.ct~ ye la kak, nak buat cemana kan..bykkan zikir je

k.ain~huby pon kene paksa pose? hehe lawak2

k.su~secara positifnya, sy byk berjimat la raya tahun ni sbb tak dpt shopping kat jln TAR haha

y@tipruzz said... Reply To This Comment

taper beb, ko geng ngan aku. Aku lagikla berganda2 kena ganti pose nanti :p

tp ko ok lagi, lauk pantang ko sure lg sedap dari aku yg cuma bley mkn sup/makanan berebus. No oil langsung! sengsara rasa beb :p