Saturday, August 22, 2009

Bottle liners?

Tak lama lagi ku kan kehabisan botol susu. Ini bermakna adakah perlu beli lagi botol tambahan atau guna bottle liners?

Terjumpa artikel ini, pendapatnya tak elok guna bottle liners. Hmm... So nak tanyer otai-otai BF kat luar sana, anda pernah guna Bottle Liners ker?

Then, bagaimana caranya nak panaskan susu dlm bottle liners ek? Cuba criter skettt..konfius aa. Btol ker caranya gini: Alihkan dulu dr Bottle Liners ke dalam botol susu dan kemudian baru panaskan susu dalam botol tersebut. Btol tak?

16 days old Muhammad. Nampak tak lesung pipit tu? Sama cam Abg dan Kakaknya. Erk..gambar ni tak terang la...

7 comments:

`Ain said... Reply To This Comment

besar lesung pipt dia.confirm anak mama. akak pakai bottle liners hanya kalau kena pegi outstation, sbb tak payah bawa botol banyak.lg satu pernah baca juga tak elok store EBM lama2 dlm bottle liners dan difrozen. the best is glass bottles, now we have choices bpa bottles. saya share dgn kakcho,campur kami punya ada dlm 50botol.

cik mas said... Reply To This Comment

comeynya muhammad ni... :)

aida said... Reply To This Comment

a-ah... betullah tu cairkan dan alihkan ke dalam botol susu, lepas tu panaskan susu dalam botol.

dulu ku pakai bottle liners sebab jimat space, sebelum tu pakai bekas dadih... tapi terpaksa ke bottle liners sebab tak cukup space nak letak EBM.

in case kalau ada duit banyak, boleh la beli freezer aiskrim dan botol-botol lain. tapi aku ni sedang2 jer, jadi mmg pakai botol liners sahaja

Zuedin said... Reply To This Comment

ku pun macam kak aida..seingat saya the issue discussed on the liners due to environmental issue. yelah bab buang plastik tu..

ku pun transfer masuk botol baru panas..dan ku rasa dalam web tu pun gitu gak

p!nkerton said... Reply To This Comment

saya beli bottle liners, tapi baru pakai 2 keping aje ;p saya rasa leceh la nak transfer2, kadang2 nak ikat tu susu terkeluar/tumpah sket (sbb saya beli liners 4oz je). then kene defrost dulu baru boleh transfer ke botol utk panaskan huhu. saya ni agak pemalas buat bende2 tu so saya prefer bpa bottles je. senang sumer process dalam bottle yang sama :)
tapi kalau byk sgt stok, bottle liners mmg jimatkan space.
*alahai cute nye muhammad ada lesung pipit :)

Mommy said... Reply To This Comment

Farra, bottle liners sebenarnya bukan untuk store breast milk, kegunaannya ialah untuk botol khas dia, cth cam playtex punya produk dia ada botol khusuh untuk guna lienr, jadi botol susu tak perlu di steril, terutamanaya masa travel... bolttle liners mmg murrrah sesangat as compared to milk storage liners, sebab kualiti dia, kenyal, safe dan design dia unik, ada yg boleh berdiri bila dikembangkan, ada handlelah, ada spout lah supaya tak tumpah, harganya mmg mahal. Tapi cam org lain kata, jimat space, kalau brand first years tu.. siap ada storage rack lagi.. pendapat saya... tak pe spend lebih sikit... beli botol ke, good liners ke... sebab breast milk mmg precious.... specially made by Allah for our baby!!! Nak pinjam botol kitorang pun boleh... apa kata lactation support group/counsellor Hospital Ampang...??..

Farra said... Reply To This Comment

wah banyaknyer pendapat..tq tq..hm..apalah pilihan yang terbaik ni ek...rasanya nak opt bpa bottles la kot

nak beli freezer tambahan? takmo la..tumpang freezer umah mak aa :D