Monday, August 24, 2009

3 Ramadhan

Hari ni lepas mandi herba, badan rasa sejuk, sengal-sengal dan pening kepala. Panadol tiada. Yang ada hanya Painkiller, so ku telan jua. Muhammad sangat baik bila Mama tak sihat lepas minum tido, bangun je minum then tido balik. Tak minta dukung pulak. So mama tidur saja berselimut. Lepas tu badan keluar peluh banyak dan badan dah rasa ok. Pelik juga..rasanya badan ni kene demam dek susu badan kot. Susu keluar banyak sekali, breast pad bertukar ganti. B pun rasa berdenyut-denyut. Petang baru Mama perah susu. Pasal breast pad, ni kali pertama Mama beli disposable BP. Huh, mmg tak best langsung aa compared washable BP. Mama guna washable saje la. Dek badan kurang sihat hari ini, Mama ada alasan le tak pakai bengkung hari ini :D

Seperti tahun-tahun dulu, kami jarang ke Bazar ramadhan. Kebetulan tahun ni Mama pantang, so tak dapat masak. Kesian pula tengok menu berbuka suami yang tiada kuih. Mama cakap kat Ayah " sian abang buka puasa tade kuih pon". Ayah kata " tak kesah pon, abg bukan makan kuih sangat". Sebenarnya kalau aku puasa, aku yg sedih tiada kuih. Haha. Ergh...tengok rancangan Shamsul @ Bazar Ramadhan tu, rasa macam-macam nak beli n makan eh. Ish, orang pantang yang tak pose ngalahkan org puasa pulak.

Oh ya mulai mlm tadi, kami dah mula tidur semula ke bilik tidur utama kat belah atas. Rasa lebih selesa. So ni kali pertama la belum habeh pantang Mama dah naik tangga. Naik tangga hanya 1 kali / sehari je. Siang masih dok di bawah. Sebelum ni sampai 44 hari le Mama dok bawah sekali ngan semua anak dan suami.

6 comments:

Arisy said... Reply To This Comment

Kita pun pernah demam disebabkan susu banyak... sakit.

ummi said... Reply To This Comment

farra ~ bab pantang ni akak mmg ganas sikit. masa anak ke-3, lepas seminggu pantang, akak dah masak, sapu sampah, basuh kain seme tu. takde org nak tolong jagakan. nak blk kpg, kakak sekolah. tawakkal je lah. blm masuk 40 hari akak dah drive jemput anak2 dari sekolah. survival punya pasal, buat jugak lah.

MQ said... Reply To This Comment

time saya pantang dulu, kalau dah start rasa badan seram sejuk, kepala sakit, badan sengal2 tu maknanya bentan..cepat2 tuam badan dgn botol berisi air panas, tungku pon buleh jugak, minum air panas (ada kata kopi o tak bergula pon buleh jugak), berselimut biar berpeluh..

actually badan lepas bersalin ni walaupon tak nampak or tak byk luka luaran, tapi dalaman tu still in healing process..even westerners pon syorkan 6 weeks for healing (kira 42 hari la kan..)

whatever it is, u take good care ok..badan kita pompuan ni nak pakai lama..hehe..

sikulat said... Reply To This Comment

wo.. kite pun pernah kena demam sbb susu blocked.. uhhh.. sakit.. sakit.. nak sentuh pun rase sakit gile... smp kite pegi klinik..

ubatnye bagi baby menyusu... itula penawar kite arituh...

Farra said... Reply To This Comment

ul~alhamdulillah dah ok

k.tie~sy tak pernah seganas tu lg la...2 anak before ni..mak jagakan the 1st week, then lps tu mak keje so sy pantang sendiri tp hubby basuhkan kain baby, lauk mak prepare be4 gi keje so sy msk nasi je

mq~ye la lps berpeluh, then bertungku then perah susu dah ok badan

semah~ku perah susu je la tak yah gi klinik ..alhamdullilah ok dah

Mommy said... Reply To This Comment

Farra... akak bab pantang tak terer... ganas sgt.. tiada contoh yg baik.. cuma masa bersalin anak sulung saya pakai bengkung sampai 56 hari... mmg slim balik badan setelah naik 30 kilo... dari 71 sampai 101kg.. turun balik sampai 76kg aje... dah tu bengkung yg panjang bermeter2 tu... pakai sendiri lagii... lepas2 anak dah 3.. kelam kabut tah apa tah... jadi cam ni....rugi2.... so rajin berbengkung eh!... kita sihat, kita juga yg untung!!