Monday, March 30, 2009

Kajian BreastPump : Ameda Lactaline Personal


Ya benar! Masih dalam kajian menyeluruh. Saya memang nak beli Ameda, tapi belum ambil tindakan! :p
Saya membaca lagi..dan terjumpa lagi review lain like below:

1) My conclusion (based on reading):
PISA – best pump in market but heavy and bulky.. 4 kg.. lecih plak utk aku
nk bawak to and from..

Mini E Plus –
bentuk ala2 Ameda but banyk complaint from users.. so take it
out from my acc..

Avent IQ Duo – tgk website cm best jer.. ni pun berat gk 3kg
cm tu.. and bulky.. rhege pun bole tahan.. and sekali lagi Avent ni yg aku tak
bape nk gemo.. bnyk parts nk assemble n dismantle.. lecih nyerrr..

Ameda – my choice.. rasanyer Alhamdullillah, so far pilihan yg tak salah
la.. hiks..
Source: Neeza79

2) Pro and Cons on Ameda Lactaline Personal by Neeza79 again.

3) Source: SusuIbu posted by Farhanamum

Posted on: 2009/2/25 15:25
Re: breastpump
Im using medela mini-e at work and Ameda double-pump at home.

Medela mini -e single pump noisy motor managed to get 3-4oz in 20 mins time. I will pump 5mins each b to get max output. Ameda double-pump -motor quite. Managed to get 3-4oz in 10mins time. By 20mins and if you stop to rest in betw you can get 5-6oz. Oh ya suction pun tak sakit.

Spareparts - Medela mini-e lagi lasak pada Ameda tapi camne pun i memang luv Ameda cos it saves pumping time and boleh dapat slightly more output.

I've also tried Avent manual time for short period but tak sesuai ngan i. 1st thing its manual so tangan cepat lenguh...2nd thing the white suction valve that looked like a star asyik terkluar aje semasa pump so i give up using that.

My strong suggestion is that if you can afford do get a double-pump. Its really worth it tak kiralah brand ape. Hope my info helps you.....

4) Pengguna Ameda yang kuikuti blognya: Intan, Ina


Sekian kajian Pam Susu buat kali ini :D. Terpulang pada ibu-ibu..apa yang penting, jika kita memilih untuk menyusu badan, itu lagi penting! Tak kira apa jua Jenama Pam Susu yang anda guna. btol tak? hehe. Dan menurut kata Puterikiut, Pa & Ma bulan Apr ni ada membongkar tentang Ameda. nanti kita gi cari kat kedai ok?

3 comments:

`Ain said... Reply To This Comment

menarik!anak ke-4, boleh try ameda lak.akak dah penah try avent manual. mmg byk part nak dismantle.plus ada bunyi masa pump, kan? compared to my medela harmony yg also manual.i like medela because 3 parts only, quiete dan plastik dia durable.kalau terjatuh, tak retak.currently, my medela swing also satisfying.boleh handsfree.noiseless,petite motor, hinggakan org tak perasan akak tgh pump.tau2, dah dpt 4 oz in 15-20mins.by the way, beli cepat seblm harga naik.i bougt swing masa 28weeks preggy.disc price at rm691, normal rm768.

Ina Hashim said... Reply To This Comment

salam ukhwah dari akak..

iye farah..akak recommend ameda sangat2 compared to spectra & avent isis...very light,mobile, can use battery etc

Farra said... Reply To This Comment

k.ain~ my avent tu rasanya nak letak kat umah, senang tak payah angkut ke pejabat-rumah. swing now bleh dpt RM599..lg ganas!

k. ina~salam kak Ina, ni baru nak masuk minggu 21..ergh...konfius nak beli now or bulan 7 nanti