Tuesday, March 31, 2009

Pinjaman rumah 25 tahun jadi 13 tahun?

[1] Attack hutang rumah!
Minggu lepas, saya bertemu seorang client yang memang bijak hal ehwal kewangan juga. Jadi, dia berkongsi Home Loan Repayment Calculator ini apabila kami berbual berkenaan Debt Free.
Repayment calculator ini membolehkan kita merancang untuk attack Hutang Rumah secepat yang mungkin. Disini ada kisah bagaimana individu ini membayar hutang rumah dari 20 tahun kepada 7 tahun dan dia dapat berjimat sebanyak RM62.5K.
Saya telah mencubanya dan dapat merancang bagaimana tempoh pinjaman rumah dari 25 tahun menjadi 13 tahun. Ia dapat dicapai dengan membuat 'early repayment' setiap tahun melalui wang KWSP (mengurangkan baki pinjaman rumah)/ mana -mana wang yang ada seperti bonus, cabutan bertuah etc.
Dengan cara ini, penjimatan yang dapat saya capai adalah sebanyak RM53K. Banyak tuuu
Sebenarnya dari tahun lepas saya nak buat. Saya dah dapat statement terkini hutang rumah dr T* tapi lepas pergi ke KWSP..ada saja dokumen tak lengkap. Naik penat dibuatnya dan tertangguhla sampai sekarang ni.
Jadi, saya nak ambil tindakan sekarang . Yelah kalau boleh, sebelum bersalin! The most problem in our life is Procastination. Kalau boleh ikut plan ni dengan penuh displin, boleh la debt free in another 13 years! At that point of time I can choose whether to work or not or may be we work just for enjoy or do anything else..it's call financial freedom.

Kalau nak cuba, download la Template tersebut.

[2] Anak -anak dah besar

  • Mus'ab dah tak pakai pampers tidur malam secara semulajadi, kami tak ajar apa-apa. Walaupun begitu, dia masih tak makan banyak tapi minum banyak :D. Mus'ab tak payah paksa buat keje sekolah, dah jadi kebiasaan sampai umah bukak buku wat keje sekolah
  • Mawaddah dah tidur katil lain..maksudnya Mama bleh tido sekatil dgn Ayah :p . Tahun lepas Mawaddah pernah tak pakai pampers tido malam for almost 1 week tapi Mama stop kejap sbb tak larat layan dia bangun kui 4/5am untuk bangun buang air. Mama ingat nak start train balik sebab boleh jimat kos diapers :p lagi satu tak payah bawa pampers ke Oliday Langkawi nanti ..erk tak sabarnya..counting: another 18 days! TQ yer Aini dah kasi tips tips oliday langkawi sket

[3] The best ignorance

  • Alhamdulillah thanks a lot to my Co. for the rezeki ;)$$ credited to account from ESOS and Bonus and Mama managed untuk buat dunno jek. Yang lagi syok monthly installament my SIL's laptop pon dah over so no CC debt. Kalau buat pandai..takut kerak membesar.

[4] Jejak kereta baru

  • Tak buat apa-apa tindakan lagi okey. Memang liat nak ambil tindakan sebab ni kes buat hutang baru ..haha

9 comments:

eLLe said... Reply To This Comment

farra.....sakit mata la nak baca, contrast sgt kaler..:P

cik mas said... Reply To This Comment

bagus info ni farra. kitorang pun cadang nak wat camtu tiap2 tahun. lagi cepat setel hutang rumah ni lagi bagus kan. legaaaa..

Farra said... Reply To This Comment

shell~ tu arr..aku pon sakit mata ni..adeih..nak kene cari template lainn

sis mas~ jom le ambil tindakan segera :D

`Ain said... Reply To This Comment

Merahnye mak ngah!tapi..merah itu menawan:)

betul, mmg jimat kan.abg wady pun tiap thn keluarkan kwsp dia utk byr loan umah t intan.akak tak boleh le..skim pencen:)

Farra said... Reply To This Comment

k.ain~ adeih..nak tukar template..tak suke gak kaler ni..kak, nanti akak kirakan abg wady punya loan rumah tu bali, kira bape thn bleh debt free

eLLe said... Reply To This Comment

haa skin ni better :)

Sham~Liza said... Reply To This Comment

Farra,

Mana link templete nya. Hehhehe, tak perasan laa.. ekkeeke, sebenarnya tak jumpa. :)

Farra said... Reply To This Comment

ade ni: http://www.financialplanningmalaysia.com/dload/2005/10/download-home-loan-repayment-planner.php

duratul said... Reply To This Comment

alamak..bab kira2 ni..akak serah kat dia 100%.langsung tak amik tahu. kena tya dia la ni.