Wednesday, August 15, 2012

Kuih raya 2012 siri II

Wiken bebaru ni buat lagi 3 jenis biskut baru + 1 repeat bubble choc rice sebab yang buat last week licin.
Biskut nestum toksah citer..in 5 days abes dah..the 1st cookies in the houz!

Popiah Nestum Horlicks


Featuring Mawaddah..yg sgt membantu saya di dapur

German cookies yang belah kanan

Next Choc Chip Cookies as shared by Yati :)
Memang sedap..biskut ni jatuh no-3 bagi pilihan anak2

Ni rahsia bak kata rima..coffee oil kene pukui dengan telur 2 jam sebelum buat kukis/ mlm sebelumnya:

Sekali lagi featuring Mawaddah dikerah oleh ibunya membuat Choc Chip Cookies
Imagine kalau ramai anak perempuan..sure lg cepat keje dapur beres kan?
Alhamdulillah..Mawaddah rajin :)

Bubble rice choc cookies buat lagi..sampai nak pengsan rasanya..anak2 suke sgt..


Ni easy baked pasta..resipi lain kali ah :)


FYI tahun ni buat biskut adunan cam biasa berganda2..tapi dipermudahkan dari segi Mawaddah rajin menolong..dan packing all kuih raya yg dh siap I would say 100% Mawaddah yg buat ...lega sgt..so lepas buat kuih raya saya boleh fokus kerja2 mencuci dan mengemas dapur

Dan alhamdulillah tahun ni semua 5 jenis biskut taste better..tahun2 lepas ada yg tak berapa kene kat anak tekak dan membazir pon ada iaitu biskut semperit dan biskut badam. huhu..samada resipi tu memang saya try tak sedap..atau tangan yg buatnya yg tak kena....dr pengalaman la kite dapat belajar ..try and error

6 comments:

ijjah said... Reply To This Comment

Farra, german cookies tue rase die mcm butter cookies kah? Tak penah rase. Awak pakai butter jenama ape?

y@tipruzz said... Reply To This Comment

cer ajar cara nk wat popiah nestum tuh. gulung, potong, goreng..sejat minyak..pastu gaul ngan nestum/horlicks eh?

y@tipruzz said... Reply To This Comment

anak2 bujang aku pon ade menolong sekali..sampai abis choc chips depa balum n bertaburan manik 100 and 1000 tu :p

Smiley said... Reply To This Comment

ijjah..ianya sgt lembut dr butter cookies..melt in mouth..not buttery sgt..guna creamy butter apantah namanya..mahal sket dr buttercup tp murah dr scs

yati..aa btol..gamkan ngan telur tau..sbb guna air die terbukak masa grg..buat serbuk die dulu agak2..mcm 1 cawan gula+ 1++ cup nestum+ 1 cup horlicks..rasa la so bley adjust kureng or lbey manisnya

atulhani said... Reply To This Comment

aah kak, ajar buat popiah nestum tu yer.. btw, smlm pun saya buat bake pasta.. tp guna macaroni.. budak kecik makan bertambah2.. anak saya pun makan sama.. hihi

Smiley said... Reply To This Comment

atul, akak guna elbow macaroni gak buat baked pasta..mmg sedap sgttt kan
er senang ..buat serbuk die dulu..then gulung, gunting dan goreng ajer..angkat ..campur ngan serbuk