Thursday, July 14, 2011

Wholemeal bun homemade

Lama dah tak buat roti. Kebetulan roti wholemeal & hi protein ada, so merajinkan gak diri buat roti. Tak susah pon, campak je dalam Breadmaker tolong uli selama 1jam30min, guna setting "bread dough". Lepas tu keluarkan dan bentuk ikut suka. Jadilah ia 2 bentuk : roll & round bun ;)


Gambar sebelum bakor.
Opismet suka. Saya pulak lupa nak letak bread softener & improver, last month dah beli .

Bahan-bahan:
360ml air
500gm hi protein flour
60gm wholemeal flour ( boleh turun naikkan antara 2 tepung ni, yg penting total 560gm)
2 sudu besar Susu tepung
3 sudu besar gula
1.5 minyak / mentega
1 sudu teh garam
1 sudu teh yis mauripan ( tp saya lebihkan sket)

2 comments:

aida said... Reply To This Comment

mana nak dpt hi protein flour?

Farra said... Reply To This Comment

Aida, kat kedai jual brg kek je..supermarket biasa mmg tarak