Tuesday, July 19, 2011

Nikmat datang sekali, syukur mesti selalu

Disebabkan ketibaan Maher sungguh tidak dijangka sesangat tahun lepas, tetiba saya terasa nak tahu my 'conception date'. So, by using this calculator, I got the answer!
I'm just happy that I know the date he3

My EDD 29 Jan 2011, so last MD might be April 2010. Alhamdulillah my lil Maher safely born on 23 Jan 2011. Thank you Allah

Terasa sesuatu yg mengusik perasaan bila tringat kenangan pulut mangga dan pengakuan itu :D. Apapon saya nak kongsi kisah "syukur" yg saya dengar dari radio 2/3 minggu lepas.

Ustaz tu cerita nikmat datang sekali , tapi syukur kene selalu. Dia pon cerita satu kisah teladan. Ada seorang ibu yg perfectionist, rumah mmg asik nak kemas mmg tip top. Tetiba mengandung, jadi sangat happy dan macam2 persiapan dibuat utk sambut baby. Disaat bayi dilahirkan , beliau sgt gembira dgn nikmat tersebut. Masa berlalu, si anak makin aktif dan lasak. Kerjanya asik nak sepah rumah...

Suatu hari, ada tetamu mahu bertandang. Jadi si ibu sudah kemas rumah tip top..lalau ke dapur utk siapkan juadah. Sementara anaknya main di ruang tamu dan habes bersepah dibuatnya. Si anak telah menggunting2 surat khabar menjadi bukit. Bila ibu ke ruang tamu beliau sgt terkejut dan terus meninggikan suara dan memarahi anaknya. Si anak sangat terkejut kerana tidak pernah melihat ibunya yg sangat marah lalu berlari keluar rumah kerana terlalu takut dgn ibunya. Tiba-tiba terdengar satu dentuman kuat dan si anak kemalangan dilanggar kereta. Si ibu sangat menyesal dan mengutip semula potongan suratkhabar tersebut yg telah dibuang ke tong sampah buat kenangan beliau dgn si anak. Ibu sgt menyesal.

Jadi, benarlah nikmat (anak) dtg sekali, tapi syukur mestila selalu. :)

9 comments:

hanis said... Reply To This Comment

OOO maksudnya nikmat anaklah ek....hehehe...syukur...syukur...

jd konpius sikit td...sbb selalu dgr nikmat ni bykkkkkkk....hehhee

anyway seronoknya nak baby lagi...but blom ada rezki kami lagi....hemmm...

seronok tgk baby org lain dulu laaa...

kan lil maher kan.... :)

ieka said... Reply To This Comment

err..adakah itu maksudnya kalau rumah sepah takyah kemas? kekekek :p oohh rindu sungguh dengan rumah yg tersusun rapi, kain baju berlipat elok dan baju kerja yg seminggu/dua minggu dah siap gosok... wakkaka gitu kena tunggu anak besar la kot baru ok ye fara? :D

aida said... Reply To This Comment

macam kisah yang ogy berlakon tu jer.. anak dia main warna-warna, lepas tu tak kemas.. ogy marah, dia lari keluar kena langgar kereta. ogy berhari-hari simpan baju anak dia yang berdarah tu..

sob sob

yatiscloset said... Reply To This Comment

ok moral of the story..biarla rumah bersepah janji anak hepi??
hahaha

rusyida said... Reply To This Comment

As salam,

saya selalu gak baca n3 awak.Tp baru 1st time nak komen. Citer pasal rumah dan anak2 ni. Tip saya ialah, saya akan kemas time En asben nak balik dr keje.So bila En asben balik, dia akan tgk rumah clear.Anak2 pon dah gembira, sbb mereka dah puas mengkreatifkan diri mereka beberapa jam sebelum tu :) he3

Farra said... Reply To This Comment

nikmat allah kasi dalam macam2 bentuk

so macam anak tu masa lahir, kita bukan main happy..bila semakin lasak dan buat mcm2, kita sampai terlupa yg itu satu nikmat yg tak ternilai sampai kita sanggup cubit/termarah anak sampai terguris perasaannya..lebih kurang gitu

jadi syukurla selalu anak yg buat sepah tu maksudnya dia sihat & berada dkt kita

pasal rumah sepah tu masing2 pandai2lah la..rumah sepah ok kot asal tade najis, sbb kita bekerja dan tiada pembantu jadi faham masing2 :)

Princess Solehah said... Reply To This Comment

aha...mcm cerita yg Ogy dan adik Mia berlakon tu. Berpaling dari JannahMu. memang sedih cerita tu, saya tengok pun menangis huhu.

laydida said... Reply To This Comment

sentap gak kes tu kalau nak amik sbg peringatan. but it works best. sbb tu bile nak melenting marah anak2, stop kejap tarik nafas & tegur cara berhemah huhuh (poyo tak :P)

marah anak bole, tapi rasanya berpada2 kot? esp. anak2 zaman skarang ni, main saikologi lebih..

MQ said... Reply To This Comment

saya selalu bersyukur yg saya bukan jenis neat freak, tapi maybe sebab tu dpt anak yg suka buat sepah, kdg2 bila terpekik2 marah teringat pulak ibu2 yg ada anak istimewa, yg menanti dan berharap setiap saat bila anak dorang boleh merangkak, boleh berjalan dan berlari, betapa bersyukurnya kita ni ada anak yg sempurna tubuh badan, sihat dan berbakat besar pulak tu buat sepah rumah..terus rasa insaf..huhuhu..