Friday, April 15, 2011

Cara membekalkan EBM ke nursery

Sama jer cam ibu-ibu yg lain bekerja buat..lebih kurang ginilah citer die..

1) Susu yg frozen di kuarkan dr bahagian beku ke sejuk sehari sebelumnya. Aku rendam jugak dalam air sket masa letak dlm peti sejuk supaya die cair, kalu tak.. ketul ais masih ada.

2) Di hari kejadian, susu yg dah cair dialihkan dalam botol bpa free seperti gambar di bawah.


3) Lepas tu letak label nombor ikut turutan 1,2,3,4,5,6 pulak ikut tarikh yg lama mesti diminum dahulu, kecuali yg 1st and last mesti yg fresh baru perah pagi sebelum pergi pejabat. Rasionalnya, yg last skali mesti fresh sebab kalau tak abis boleh lg minum keesokan harinya. Susu sejuk tahan 3 hari.

Kui 9am? ni masa lom masuk kerja tau..bila dah start koje salunya kui6am le.
So ni EBM yg sedia berkhidmat utk lil Maher. Ekceli, umur die kecik lg tak perlu sampai 4.5-5 oz per feeding. Membazir..mmg ada sajo yg kene buang. La ni dah buat 3oz or 3.5 oz saje.

4) Siap label, semua EBM masuk cooler beg dan 1 icepack. Walaupun nursery dekat sgt ngan umah, aku letak gak dlm cooler beg with icepack sebab senang, I can prepare the beg earlier..terus letak tepi pintu. Al maklumla lps tu nk layan hal2 lain like soh mawaddah mandi, prepare bekal, BF baby etc.
5) Susu fresh yg no 1 akan di letak di depan poket beg shj. Tak perlu letakbelah dalam beg. Sebab fresh milk tahan 4 jam. Beg jingle jungle ni mmg sesuai gitu..susu pon leh taruk dlm 8 biji. Harganya pon murah, RM15++ discounted price beli kat Fabulous mom.


Sekarang aku dah bekalkan Maher 6 botol sehari..botol last mmg salu la x abes. Kalau dah terpanaskan dek nursery & Maher dah takmo..mmg buang aje. Muaz plak kekadang je nk minum EBM..tak sedap la katanya..tade sukrosa eheh

Sekarang aku nk buat justifikasi utk tarik diri dari outstation yg jauh for 4D3N, ada 2 outstation trip. Cannot go la...bby exclusive BF & kecil sgt lg.. harap bos memahami

10 comments:

hanis said... Reply To This Comment

alaa tak tau nak komen ape..aku tak perah susu...kui..kui..kui

tapi aku bagi support juta2x%laaa...susu ibu mmg superb!

anyway outstations?Huh..interesting tuh...awatlah en.suami ai takde offer outstation nih...wajib ku ikut..hehehe..

dulu dia ada kursus kat bukit fraser...mmg wajib ler angkut bini..anak-beranak dia...hehehe..syokkk..

Anonymous said... Reply To This Comment

nak tanya, kenapa letak susu yg baru expressed labelled as no. 1? Yg last tu fahamlah. Lepas tu kalau kita express kat ofis hari jumaat itu utk isnin, patut masuk freezer atau fridge je cukup ok? Saya letak kan fridge je, tapi baby selalu ada problem nak ambil EBM on Monday, mungkin juga sbb sabtu n ahad dpt direct susu, tapi ada possibility pasal susu tu tak berapa nak fresh tak?

Farra said... Reply To This Comment

hanis, kalau hubby u kene outstation wajib la ikut kan..mesti seronok..hihi..aku pon kalau tade bby dah gi..best tu langkawi! :p

ano, 1st tu fresh sbb bby dpt byk khasiat juga..kan yg lepas2 tu frozen punya, kurang cket nutrien die..yg peras jumaat sy frozen ka terus je..then on monday guna susu yg diperah on sunday

yatiscloset said... Reply To This Comment

cara ko sama cam cara aku time firas dulu. Now wth ammar aku kasik frozen stock sbb cikgu mmg offer handle frozen stock...tp 1 botol still supply fresh ebm perah kol 530am :p

~ yus ~ said... Reply To This Comment

hmm, tak pernah mengalami situasi serupa. Tak tahu nak komen apa ya. Apa pun good info bg ibu2 bekerja yg nak menyusukan anak sepenuhnya.

aida said... Reply To This Comment

aku pun mula2 dulu masa fahri buat cam hang... tapi cikgu nurseri sungguh terror handle ebm.. siap pesan tayah bawa yang dah cair, diaorang panaskan yang frozen.. so yang fresh biasa bagi botol pertama. lain frozen

Kasih Kita said... Reply To This Comment

anak sy bg sampai 8 botol kt pengasuh huhu habis licin plak tu. takutnya kalu ada anak susuan yg tak diketahui

Farra said... Reply To This Comment

yati n Aida, expert la tu nursery hang handle..senang sket ibu2 kann

Kasih kita, wow banyak tu..sy ni 6 botol ni just nice..last bottle tu salu buang jer ..cuba la cek balik, soat siasattt hihi

Anonymous said... Reply To This Comment

kalau letak bottles dlm jingle jungle bag ni dia blh dok diam2 ke? i.e. tak terbaring ke... ice pack kita kena beli asing lah yea.

Farra said... Reply To This Comment

Ano,elok je berdiri botol dlm beg tu, iyer ice pack beli asing