Tuesday, March 15, 2011

Bahagianya menjadi surirumah (sementara)

Assalamualaikum..

Last week baru start jadi surirumah mmg agak kelam kabut. Minggu ke-2 ni dah semakin stabil dan terkawal..siap boleh baking2. Lagi-lagi lil Maher punya pattern tidur semakin stabil jugak..ok ni waktu tidurnya lebih kurang + aktiviti mamanya:
Bangun pagi- biasanya antara jam 6-7am++. Jadi sementara die lom bgn, Mama dapat solat subuh, masak air, pam susu.
Tidur sesi pertama - Jam 10am++. Tidur antara 1-2 jam.Masa ni mama dapat jemur kain, sapu sampah dan masak!
Tidur sesi kedua-Jam 4pm++. Tidur 2-3 jam. Masa ni mama boleh pam susu, kemas lg rumah, angkat kain, lipat kain, tambah apa lauk yg patut utk dinner & baking!
Tidur malam-Jam 8pm gitu dh start tidur selama 2 jam. Lepas tu bgn setiap 2 jam utk menyusu sampai pagi.

Alhamdulillah! Dan yang lagi senang, Maher tak masuk buai. Aku tiarapkan die je tido jadi lama sket tidur. Kalau masuk buai maunya asik nak berhayun! Kalau berhayun je, buai letrik jawapnya.

Posing anak manja no 3-Muaz. Budak comot ni suka dah dok umah sebab dapat sepahkan umah

Maher tido dlm babycoat. Ni kira dalam sejarah anak-anak, babaycoat guna lebih dr waktu berpantang. ehehe..tatau la bape lama..kite tungguuu

Dan Upright Chest Freezer officially FULL HOUSE
Storage milk YouHaveABaby pon dah abeh..tgh tunggu Kanggaro hanto the new box dr enjoybreastfeed.

Drawer paling bawah.

Perahan hari ni masuk balik dlm peti sejuk , bhgn freezer. nasib baik tak beli byk stok brg basah this week. Sebabnya pon nak balik kg Kedah Jumaat ni.

Insyallah esok nak start introduce Maher susu botol. Wish me luck keyyy.... Lagi 28 days nak start koje!!

I personally feel deep freezer yg pintu atas tu boleh letak lg byk muatan. Sebab yg pintu depan ni ada 4 drawers, so tempat simpan dh kecik. What say u? Nanti dah start keje tak la riso sbb stok beku dah boleh jalan..kan kan..
Lagi satu Muaz suka sgt bukak pintu upright freezer ni sbb sama tinggi ngan die! stress btol..nk kene cari yg pengunci drawer dr ikea tu. Seketul pon dh mahal. Kitchen kabinet dah kunci dr dulu gak tp baru 2 pintu huhu.

Owh ya lauk aku masak hari ni : Gulai Kari Daging, Sotong Bakar, Ikan Goreng, Sayur Goreng. Semalam petang buat muffin choc chip utk anak-anak. Erks..seriyes aku sendiri taleh stop mkn..sodap...huhu. Alhamdulillah...sgt bahgia menjadi surirumah....tak tipu!!!!!!!!!!

7 comments:

Atah Rashid said... Reply To This Comment

akak, yg akak pam susu tu kan, masuk dlm freezer, sejuk2 tu leh bg kat baby ke? baby nti xdemam ke?

Farra said... Reply To This Comment

Tikah, susu ni mesti dipanaskan guna warmer / air panas, kat opis tikah tade kakak yg pam susu ker? Ni sume stok masa akak start keje nnti. Susu badan yg dh difrozen jauh lebih berkhasiat dr susu formula ...kalau susu badan fresh apatah lg..tiada tandingan :)

aida said... Reply To This Comment

Anak no 4 mmg senang, aku tatau kenapa. Agaknya Allah nak bg mudah lah dah penat dgn 3 orang

Hany FF said... Reply To This Comment

Farrah bahagia kan? Bila kita dok rumah, kita ada masq analyze dan disiplinkan anak in his & her daily activities. Susun jadual depa dan kita juga. Provide everything their needs. learning with them. Semua aktiviti dgn kita...bestnya!

Teringat lepas lahirkan Fudhayl due to 'the reason' Hany cuti 3 bulan +1 bulan work from home. Bila nak start keja balik, aduh bercinta!

Farra said... Reply To This Comment

Aida, alhamdulillah..minum botol pon x byk songeh

Hany, yerrr..sangat bahgiaaa... hany lg lama cuti dulu tu kan

Hany FF said... Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
Hany FF said... Reply To This Comment

Aah farra. Dah terbayang dah nak buat apa kalau bergelar wahm. Bz jugak nguruskan byk urusan tp bila dikelilingI dan beraktiviti dgn depa, hilang gundah. :)