Monday, February 7, 2011

breastpump review : Ameda

Sejak susu semakin meningkat, mama dh start guna balik Ameda. Cepat & efisien sket sbb double pumping. Apa yg aku prasan, kalau kita mengalami bengkak susu yg sgt perit tu, lebih baik guna pam manual Avent sbb kawalan di hujung jari , senang nak adjust sbb boop kita sakit.

Pro:
1) double electric pump yg harganya sgt berpatutan.
2) lebih ringan dr spektra
3) x bising mcm medela swing, aku penah dgr swing. Kat forum kata lg bising medela fs gak. Tp ramai kata paling kurang bunyi is spektra
4) bole guna bateri, kalau tade letrik
5) tahan lama kot sbb guna ameda ni dr time Muaz
6) boleh di 'freestylekan' guna getah , sapa tatau caranya meh habaq cek
7) suction kuat & senang dikawal

Cons:
1) tak bole pump sambil masak etc sbb freestylenya tak mcm medela fs. Engine ameda takleh sangkut kat pinggang mcm medela fs

Kesimpulannya, mama x jadi la nk beli medela fs. Haritu ada gak nafsu nafsi nk beli :P

Mama kasi Ameda 4 dr 5 bintang!
Minggu ni nk order upright chest freezer. Yeay!
Published with Blogger-droid v1.6.6

11 comments:

p!nkerton said... Reply To This Comment

seronoknya, tak sabar nak mengepam semula! (tgh berkira2 nak beli FS ni ;p)

Ina Hashim said... Reply To This Comment

yeah...akak pun pengguna tegar Ameda satu masa dahulu..memang masyukkk

hanis said... Reply To This Comment

caiyok! caiyok! puan farra...

kasik itu maher bam..bam dgn susu ibunya :)

aida said... Reply To This Comment

Kalau dah serasi, tak payah tukar pam. Rugi je. Aku dulu pakai mini e bunyi cam mesin rumput, pastu swing bunyi cam kodok, so bila dpt fs baru ok bunyinya

Farra said... Reply To This Comment

Fatih, awak beli fs berbaloi kot sbb anak.no 2
K.ina, nafsu tu cam nk medela fs
Hanis, tq tq
Aida, fs tgh promo kat amazon uk tuu...:)

Anonymous said... Reply To This Comment

saya pun setuju, sbb saya guna freestyle. Saya rasa sama saja guna apa2pun yg penting double pump (eh tak cuba, tapi tgk ada kawan tu guna spectra 3, tapi susu dia kejap je dah 8-12 oz, dlm 10 minutes cam tu), tapi tgk jugak utk org mcm saya yg tak berapa pandai lagi, pakai freestyle ok lah, baru kenal apa itu letdown :D sebelum ni saya pkai manual dan bekerja fulltime, aduh... payah betul nak dptkan susu. Jadi bila pakai battery/electric + double pump rasa heaven lah jugak...
Yg penting double pump, dan electric/battery insya-Allah susu tu akan turun :D

Farra said... Reply To This Comment

Sy pon penah tgk org guna spektra, kejap je dh full botol
Idup susu ibuu ! :)

mila.ibunajihah said... Reply To This Comment

aduyai...ujung minggu ni nak belek balik my spectra 3...tak sabar nak mengepam like i used to.. :)

Farra said... Reply To This Comment

mila, mmg sronok aa pam susu ni..dh jd hobi eheh

cik_ah82 said... Reply To This Comment

salam..saya baru je beli pump ameda ni..mybe hari ni sampai..mudah2an susu saya akan meningkat..kt ofic saya guna s3, tp ada prob lak..then guna avent manual, ni nk kena tgk lak ameda camana..hehe

cik_ah82 said... Reply To This Comment

eh awak, macamana nk wat fs ameda ni?gantung ngan getah?cer cite?