Tuesday, February 8, 2011

Tungku ibu & anak


Batu tungku beli dr mamadamia.com. Masa mengandungkan Muaz dah beli.

Sepanjang pantang tiem Muaz, aku guna batu ni sebab masa tu ada maid ( wohoo! :p) , so maid la tolong bakar setiap hari. Batu ni berat. Ibu pantang tak boleh bakar dan angkat. Nanti bentan! btoi ke tidak wallahua'lam.

Kali ni, guna batu ni sepanjang ada bantuan shj di rumah. Maksudnya minggu pertama hubby ada, so hubby tolong bakar. Minggu ke-2 mak datang kejap2 tolong bakar.


Tungku Moden, only RM22 beli dr mudah. Lg murah beli di mudah berbanding outlet lain. Penjual tu hantar sampai opis hubby

Mulai minggu lepas, Khamis, aku dah guna tungku moden je. Tungku ni senang sket, ringan. Jadi ibu pantang boleh buat sendiri, tak nyusahkan orang lain. Cuma panaskan kat letrik few minutes jek. Dek die ringan senang nak letak belakang leher, paha, kaki dan mana2 bhgn badan kamu suke! muahh!

Tungku Bayi

Bukan ibu je ada tungku tauu. Bayi pon ada. Tapi lg jimat sebab buat sendiri.

Cara membuat tungku bayi:
  1. Bebahan: Kain, daun mengkudu ( daun sirih pon boleh) , lada hitam dan tali.
  2. Cara: Macam gambo kat bawah. Lepas siap susun all items cenggitu bolehlah ikat.

Cara menungku bayi:
  1. Onkan seterika, suhu jgn tinggi sangat
  2. Letak tungku bayi kat seterika, dan test dulu suhu kat belakang lengan ibu.
  3. Tungku bahagian perut, belakang, tapak kaki dan anu ( bayi lelaki shj). Buat 3 kali setiap bahagian. Masa kene tungku ni baby senyum2 jek sbb sedap kot kene spa gitu
  4. Tungku bayi tiap kali lepas mandi pagi dan petang

Dr pengamatan aku la kan, dah 3 anak lelaki ni, kalau die bertungku kurang angin masuk. Kalau tak tungku angin masuk, mlm budak jd cranky! Tapi Mawaddah tade angin sgt. Agaknya boy lg mudah masuk angin..ntah la aku pon x pasti. Tak penah belajor kat U pon. Apapon maknya tetap berusaha utk berikan yg terbaik buat anak =)

Tungku bayi dah siap!

Pstt, mlm td Maher tido nyenyak. Maknya segar hari ni , boleh blog pepuas jap :p

8 comments:

Ummu Auni said... Reply To This Comment

betullah tu. anak laki yang selalu masuk anginnya. aku dulu tungku angkat sendiri da...bakar sendiri, tungku sendiri :D

ummi said... Reply To This Comment

org tua2 mmg ckp gtu, boys senang kembung. my mom siap tungku diorang punya 'lil jon and the twins' :D tak panas la.. suam aje.

Farra said... Reply To This Comment

aini, so tak bentan la kan angkat tungku berat tu?

kak tie, btol3..suam2 gituu , kalau panas, masuk teledera pulak :p

Sharinginfoz said... Reply To This Comment

bagus berpantang untuk kemudian hari kan

hanis said... Reply To This Comment

baby kene tak tungku gak ek....tak tau punnnn...anak 2 dah...baru tau baby disaran bertungku gak...

agaknya pasal mak kawan anaknya pompuan semua...so dia tak bertungku anak2x dia kot...hehehe..

hemm..syukur masa irfan ok-ok la..tak meragam sgt masa dia baby...yg kite igt masa irfan baby mmg tak miss sapu minyak yuyi kat tapak kaki,perut n blakang betis...lpas tu stokin...tu yg nenek dia pesan...

Farra said... Reply To This Comment

sharinginfoz, btol2..berpantang yg penuh cabaran eheh

hanis, oo minyak mmg wajib..tp kami guna minyak telon hak indon tu, beli dr mydin

Ummu Auni said... Reply To This Comment

tak bentan pun, Alhamdulillah. kalau masa tu ada tungku moden, wajibku beli

aca6nisa said... Reply To This Comment

Assalamualaikum...
Nak tanya, daun apa yg di gunakan dlm tungku bayi tu?