Friday, November 12, 2010

Percutian Bajet: Genting Kota Keriangan 7-8 Nov 2010

Mama booked @ First World Hotel Bilik Deluxe secara online kat sini. Dapat harga RM135 including breakfast for 2 pax. Bilik die kecil, tapi bersih, selesa, ada TV, ada kettle, ada 2 tuala dan muatla kami berlima anak-beranak. Untuk anak-anak tido, kami siap bawa 1 Toto :). Kali terakhir aku mai sini ni adalah masa darjah 2 tau! While this is the first time for hubby and kids. Everybody enjoy the holiday.

Ahad pagi, sesudah Subuh aku dah mula bersilat menyiapkan makanan utk dibawa pergi. Hasilnya bekal kami:
  • Apple Pie
  • Nasi ( skali ngan rice cooker supaya senang mlm nak panaskan)
  • Ayam masak merah ( ayam grg dan kuah merah diasingkan)
  • Scramble egg ( 8 biji)
  • Daging grg kunyit dengan kcg pjg
Sementara bekalan lain seperti: Air 100Plus, Roti, Tuna dlm Tin, Maggi, Donut, Makanan Ringan, KokoKrunch.

Aku siap masak 9am gitu, sungguh beriya nak gerak. Tapi......hubby pulak masih menyambung kerja. Okla..i let hubby siapkan keje. Sambil tu aku kemas-kemas lagi dan sempat lak tidur kejap sbb penat bonar masak :p. Kami bergerak jam 12pm++. 1 jam je gerak dah sampai. Nak check-in, masyallah manusia macam ulat! Beratur punya panjang. Tapi rezeki mak buyong dpt potong Q. 2.45pm gitu dapat masuk bilik. Kami solat dan rest kejap.

Start jejalan dlm in-door park hampir 4pm gitu. Diselang balik bilik solat dan makan, then sambung lg. Lepas maghrib hanya hubby dan Mus'ab sambung aktiviti while kami sudah mau pengsan.

Esok pagi, aku, hubby & Muaz breakfast free dulu kat Hotel. Makanan punyala banyak!! Rambang mata...heave sgt. Mus'ab dan Mawaddah breakfast roti dan biskut dr umah. Then kami pon start jejalan kat Outdoor Park. Outdoor rupanya lg berbaloi dr Indoor! Lg berbaloi bila makyong macam aku dapat 'Child rate' gitu . jgn jeles :p

Jam 12pm kami balik Hotel jap utk check-out dan lunch. Aku tak lapar sbb breakfast heavy. and hubby remarks " byk gile aku makan" huhu. Lunch kami hanya roti dan Maggi. Check-out sgt efisient kat kiosk jek! Bravo! I like..Then kami sambung lagi jejalan sampai aku dah penat sgt. Kami kuar dr Genting dalam 4pm gitu dan terus gi Klinik utk monthly check-up. Penat btol...tp enjoyyyy :)

Begitulah kisah percutian bajet kami. Langsung tak kuar duit beli food sbb food sume bawa dr rumah sesiap. Rupanya makanan kat Genting ni mahal sket. Ok jom layan gambarrr. Dah tak tersusun ni..layan je rr

Sampai je bilik, pasang TV dan kekanak enjoy kartun!

Tak bergerak pong kete ni!

Aku dan anak2 besar. Muaz tido masa ni. Gemuk kan aku?

Indoor~ tiket yg sgt tidak berbaloi! huhu

Mama suka sgt naik tren ni..dpt tgk satu Genting Theme Park. Lepas je kami turun, terus close sbb hujan. Rezeki mama sgt :)

Outdoor. Muaz bila dilepaskan dr stroller, kemain diek! ponek den ngejar. Takut masuk tasik!
Ab & Waddah asik naik kete tu ulang..mama tak dayo nk tgk..bior je depa beratur sendiri, adik beradik monitor each other eheh

Masuk-masuk indoor park, Muaz lena...sonang nak Q game2 lain.

Breakfast die yg best! Mama mkn sgt byk huhu. Tu sume my food ok! Hubby n Muaz punya not here.
Jgn ko terjun tasik sudah le Muaz. Memang la anginnyer nyaman gitu :p

7 comments:

aida said... Reply To This Comment

ya Allah farra, boyotnya kau? berapa kg pile up kali ni?

Farra said... Reply To This Comment

aida, kan aku dah tulis..12kg so far..before ni sume pregnancy aku total 20kg! ko ni cam tatau plakk

ShaFiAti said... Reply To This Comment

awak dpt bilik tingkat baper? bleh pilih nak tngkat bawah2 tak? hehehe

cam nak gi gak la skali nanti..baru skali je sampai genting..itupun sbb workshop...

rajin sungguh mama buyung ni masak eh...huhu...akak mmg surrender la ngan awak..hehe

Ummu Auni Afif said... Reply To This Comment

hehe...ko tak tanya aku. dulu kita org pernah pergi genting, menyesal beb beli tiket indoor :P

Farra said... Reply To This Comment

k,sue, alamak lupa..nnti i tayer balik die..

aini, tu la indoor tix tak tanyer lak org lain..opismet aku reramai baru gi a week be4 aku gi

puterikiut said... Reply To This Comment

sangat menarik..tgk n3 nie terus smgt nak holiday, tp ct sekolah sure rate lain kan? Nak nak chrismas lak..tp tu je ct yg ado..farra sharekan harga tiket utk indoor n outdoor, salji bagai tu kay mana? Nak tak penah pegi you..pdhal dok lalu sokmo blk pahang

Farra said... Reply To This Comment

k.nita, tiket adult outdooor rm38..eh rate lain akak tgk je dlm website die..mmg mahal time cuti sekolah...snow world sume ada le..kene bayar lain..pendek kata sediakan duit je nak masuk hitu hini kat genting eheh