Wednesday, September 29, 2010

My 1st Scones

Scones ini dipengaruhi oleh YatiPruzz yg dh selamat bersalin hari ni jam 3.17am, bby boy 3kg. Tertunggu2 aku sms hang tau dak mlm td? Disebabkan dia asik citer sedap sgt Scones, aku pon google kat Internet, jumpa resipi dan give a try. Resipi asal dr sini yer.

Bahan-bahan:
2 cups (260 grams) all-purpose flour
1/4 cup (50 grams) granulated white sugar
2 teaspoons (10 grams) baking powder
1/4 teaspoon salt
1/3 cup (76 grams) cold unsalted butter, cut into pieces
1 large egg, lightly beaten
1 teaspoon pure vanilla extract
1/2 cup (120 ml) whipping cream or milk


Cara-cara:
1) Ayak tepung dan gaulkan dengan garam, baking powder dan butter sampai bergaul mesra ( guna tangan je)
2) Masukkan semua cecair ie telur, vanila dan susu..dan gaul sampai jd doh
3) Canai dan terap. Tak pasti sangat tebalnyer cemana, aku hantam saje
4) Bakar dalam 15-20min

Cara menghidang: makan dengan strawberry jem dan butter. Nyummy!

Belum bakar

Siap bakar

Chef in the making!

Makan!


6 comments:

aida said...

menarik2, rupanya yati pun dah bersalin

Farra Da Smiley said...

aida, tak menarik la...1st time buat wakakaka :p

mila.ibunajihah said...

emm...sedapnyer..selalu baca scones jek..tak pernah carik pun, ingatkan bentuk cam kon..hehe...

Farra Da Smiley said...

mila, sy punya tak sedapla..kedai sedap la..eheh

Eizil said...

Lupa nak beritahu pasal ketebalan aritu, biasanya buat dalam 2cm, kemudian sapukan juga glaze kat atas dan bawah scone tu untuk lebih rangup di bahagian atas dan bawah. :D

Farra Da Smiley said...

eizil, itu la 2cm tu tak dpt nak agak..ehehhe..btw, kite mmg letak glaze susu ajek ..tq for sharing recipe ;) ..jom masak2 lg

6 kelebihan beli emas secara ansuran, Easy Payment Purchase ( EPP)

✨ 6 kelebihan simpan emas secara ansuran ✨ Beli emas secara ansuran di Public Gold ini dikenali sebagai “Easy Payment Purchase” ( EPP) Apa ...