Bahan-bahan:
2 cups (260 grams) all-purpose flour
1/4 cup (50 grams) granulated white sugar
2 teaspoons (10 grams) baking powder
1/4 teaspoon salt
1/3 cup (76 grams) cold unsalted butter, cut into pieces
1 large egg, lightly beaten
1 teaspoon pure vanilla extract
1/2 cup (120 ml) whipping cream or milk
Cara-cara:
1) Ayak tepung dan gaulkan dengan garam, baking powder dan butter sampai bergaul mesra ( guna tangan je)
2) Masukkan semua cecair ie telur, vanila dan susu..dan gaul sampai jd doh
3) Canai dan terap. Tak pasti sangat tebalnyer cemana, aku hantam saje
4) Bakar dalam 15-20min
Cara menghidang: makan dengan strawberry jem dan butter. Nyummy!
6 comments:
menarik2, rupanya yati pun dah bersalin
aida, tak menarik la...1st time buat wakakaka :p
emm...sedapnyer..selalu baca scones jek..tak pernah carik pun, ingatkan bentuk cam kon..hehe...
mila, sy punya tak sedapla..kedai sedap la..eheh
Lupa nak beritahu pasal ketebalan aritu, biasanya buat dalam 2cm, kemudian sapukan juga glaze kat atas dan bawah scone tu untuk lebih rangup di bahagian atas dan bawah. :D
eizil, itu la 2cm tu tak dpt nak agak..ehehhe..btw, kite mmg letak glaze susu ajek ..tq for sharing recipe ;) ..jom masak2 lg
Post a Comment