Friday, September 3, 2010

Biskut Senang: Koko Krunch Munchkin Cookies

Mengapakah aku namakan ia Biskut Senang ( = senang giler) ? Sebab rahsianya: aku guna Cookies Mix kui kui :p
Meh aku kongsi caranya dan resipinya. Mudah Gile dan Budak suke sgt biskut ni, biskut lain die tak layan...Waddah je layan Tart Nenas sbb feveret die gak cam Mama.

Koko Krunch Munchkin Cookies
( Aku yg sukati letak nama commercial diek)

Bahan-Bahan:
Cookies Mix 650gm - rasanya tak sampai RM4 kot, ntah la dah lupa
White Egg 40 gm ( 2 biji la lebih kurang)
Butter+Shortening+Marjerin 350gm
Koko Krunch 50gm ( diblend halus)
Choc Rice ( sukati la nak campak bape byk , anggaran 30-40gm kot)
Koko Krunch sbg hiasan

Cara-cara:
1. Pukul Campuran marjerin ngan telur sampai kembang
2. Masukkan sikit-sikit cookies mix sampai jadi doh
3. Masukkan serbuk koko krunch, uli sampai sebati dan menjadi doh terbaekk
4. Bentukkan bulat-bulat cenonet dan letakkan 1 koko krunch sbg hiasan ( aku dah lama mengidam nak paipkan guna acuan bintang , so aku beli acuan ni rm2 kot)
5. Bakar saje la. Cam biasa anggaran 20+-. Ekceli aku tak pasti sgt, sbb aku sokmo cek biskutku

Raya dah nak abeh, takyah la buat lg tahun ni. Buat raya haji atau tahun depan je ek? Memang sonang kan? Ala-ala pemalas pon ada ( opss ala2 efisyen)

Malam ini sungguh mendebarkan!!!

8 comments:

ieka said... Reply To This Comment

ada apa malam ni?
hehe

Farra said... Reply To This Comment

ieka, jeng3 ..semalam gi opis ika but u tadek..meeting kot..kalau tak boleh gossip2 wakakak :p

aida said... Reply To This Comment

ha gosip apa? Update we

Farra said... Reply To This Comment

aida, tade gossip la..ko dah buat lom next cookies after choc chip?

y@tipruzz said... Reply To This Comment

brape ratio yg perfect utk butter/marjerin/shortening tu eh?

Farra said... Reply To This Comment

yati, kalau cukop bahan 40% butter, followed by that 2 , 30% each

kalau tak cukop, sukati je campak

aida said... Reply To This Comment

dah dah aku tgh buat biskut cornflake choco rice snaps.. haha sukeati jer bagi nama

aku takde acuan, teringin gak nak buat biskut bentuk bintang ke cam kau. tapi mahal la acuan sini

Farra said... Reply To This Comment

aida, bagus2..acuan sini murah jek sbb plastik ehehhe