Thursday, September 2, 2010

Kuih siput dalam genggamanku

Aku suke makan kuih siput. Salunya aku makan kat kg nenek N9 sebab makcu aku buat. Tahun ni aku dah ngidam nak buat Kuih Siput. Dah google akhirnya dah jumpa resipinya disini. So aku dah berangan nak buat kalau terdaya dan kalau jumpa acuan gelek dia.

Sedang aku berangan, siaplah Kuih Siput aku dalam masa tak sampai 5 minit. Tunjuk aje dah dapat! wakakak :p

Beli kat menara td! RM18 for 1kg. Harap2 sedap. Tak sabar nak ngap malam ni!

Aku juga dah shopping lagi minggu ni sume beli dr menara. And as usual, yg banyak baju Muaz ler! Mmmm..cemana mommy nak retire early ni ek? asik beli brg anak jek? kalau daddy sponsor takpe la jugak :p. Ni nak bawak balik kene bawa by batch sbb motor tak muat

Beli kerepek pisang, ubi pedas, baju Muaz ada 4 pakaian, baju sepupu Muaz girl 1 dan mommy dapat tudung saiz L RM30 for 2 ( ceklat gelap & turquoise). Ala baru rm120+ jek hehe

Jadi kuih raya yg aku beli adalah seperti berikut:
  • Kuih siput
  • Kuih batang buruk ( opismate jual, aku tak berdaya nak tolak)
  • Biskut nestum( adikku buat buss, aku tak berdaya nak tolak)
  • Kerepek2 mcm kat atas tuh
Kalau terdaya, minggu ni nak buat 1 je lg kuih raya. Hubby dah pesan kene banyakkan ibadat bukannya kuih raya dan aktiviti persiapan raya. Bagus3. Hihi

Aku dh sangap memasak. Petang ni plan nak masak pasta vermicelli goreng dan cucur bilis jek.

3 comments:

hanis said... Reply To This Comment

"Hubby dah pesan kene banyakkan ibadat bukannya kuih raya dan aktiviti persiapan raya."


SETUJU!!!

kami ni pun tak prepare pape pun...tgklah nanti2x...tunjuk2x jek kuihnya...baju anak2x pun adalah 2-3 yg baru2x lagi...bolehla tu.

mak paknya...hemmm...ada rezki adalah...takde pun takpe...yg penting pulun dapatkan pahala dibulan ramadhan nih...

aida said... Reply To This Comment

aku dok sini tak prepare apa.. dari dulu rasa tak over raya (hahah, alasan baik punya)

Farra said... Reply To This Comment

hanis, ustaz ceramah tu kata persiapan raya sume die dah buat before masuk ramadhan, so i mean here buat la awal..bukan abaikan persiapan raya yer..sbb sunatla pakai baju elok2 raya pertama nnti hihi, sbb tu kuih raya saya all 4 siap before masuk 10 hari terakhir

aida, aku setuju la beb..dok overseas mmg tak prepare apa2..kami pon tak over raya, baju pon tade tempah2