Monday, August 9, 2010

What had happened since Friday?

Jumaat:
Ramai kekanak tak sihat di Taska tak kurang juga yang kene denggi. Dan akhirnya My Muaz pon berjangkit la jugak. So start Khamis dah demam dan muntah-muntah. Sian Muaz demam hari Birthday dia yg pertama! Dia lahir 6-8-09. Mama pulak ada kerja yg kene hantar on Friday, so minta Ayah jaga Muaz kejap, so Mama merempit ke opis kejap sampai 9.45am gitu utk siapkan koje, then mama pon amik EL on Friday dan balik umah jaga Muaz dan kids yang lain. Lepas mama balik dan kasi Ayah food, so ayah pon gi la keje.

Sabtu:

Muaz belum sihat sepenuhnya. Demam takde ..Flu masih ada. Muntah dah tade, tapi start pulak cirit-birit. Aktiviti hari Sabtu sepatutnya nk ke Klinik ( monthly check-up) dan Jamuan Sumayya tp dah on the way tetiba kete mati di tengah jalan MMR2 yang tengah jem gile. Huhu. ( It's not our Exora okay). So dgn gigihnya Ayah tolak kete ke tepi jalan , sambil mama yang drive, dan Muaz dah melalak kat seat belakang. Kami pon lepak2 je tepi jalan, bawah pokok sambil ayah pi cr Foreman. Mama tak sanggup tunggu sbb panas + penat, so Mama tahan Taxi dan balik umah ngan kekanak.

Balik umah flat jugak, dah tak larat masak. Tunggu ayah balik. Ayah sampai je umah, Mama ngan gigihnya kata nk pi gak destinasi seterusnya ngan kekanak besar iaitu : Warehouse sales electrical appliances. Mmg murah gila harga oven dan built-in oven. Kalau kami tade , dah lama rembat satu! :p. Niat di hati nak cari Deep Freezer & Dryer, to hak ni Dryer tak byk pilihan, Deep Freezer yg besau gabak utk business la pulak. Balik umah Mama terus tapau lauk.

Kui 4pm lps sume org bgn tido, kami ke kedai tiles la pulak. Cari-cari few kedai akhirnya yg berkenan dah dapat terus bayar deposit dan katanya Selasa/Rabu leh dapat tiles. Settled. Tiles nak soh depa je anta dgn caj RM20. Lps tu gi kedai bathroom pulak tp tak lancar sgt sbb tetiba Mawaddah plak muntah2. Memula muntah kat kete lps tu muntah kat kedai. Haru. Balik umah dah 6.30pm+

Malamnya lps magrib terus ke klinik sbb Mama nak wat monthly check-up ( last check-up was 5 wks ago) dan nak cek Mawaddah tak sihat. Orang punya la ramai dan akhirnya dpt jumpa Doc jam 10pm. Perut sume dah lapo. Mus'ab siap kata " Mama tak masak pon hari ni". Kene sebijik! Mlm tu ayah n kids makan roti je while Mama tak makan pe2 sbb dh rasa loya dan sgt pening. Btw, my bby in tummy is doing very well. Ni first time Mus'ab dan Mawaddah tgk bby dlm perut via scan machine. Depa excited sgt! huhu. Dah la bby non-stop moving, tahu je la malam kan, so senang nak tgk muka dia, tangan dia n kaki dia. Beratnya dah 125gm. 1st time scan malam! Mmg bby aktif memalam.

Ahad:
Mus'ab pulak start muntah2. Tp badan tak demam. Then, misi mencari barang-barang toilet di teruskan. Kali ni short je sbb Hari Sabtu dah shortlist kedai yg mana. So dapatla beli sume barang mengikut harga bajet. No Johnson Suiesse yor! mahal tau toilet yg brand tu hehe :p. Tapi sebelum tu berjaya singgah Kedai HOI ( House of Ingredients) dan mama biasalah can't control myself...most of brg nak wat kuih raya telah dibeli! ngeh ngeh.

Balik umah, mama masak Roasted Chicken aje. Sayur pon tarak, just letak Potato, bakar skali ngan Ayam. Petang tu kami tido jek! Lps Asar baru le Mama wat Brownies Cheese Kukus sbb ari ni ada jamuan di opis. Inipon byk onak dan duri dilalui. Antaranya Muaz muntah, choc ganache tak jadi la memula tu...Muaz dah dokong je sepanjang pembikinan Choc Ganache. Tp finally siap gak alhamdulillah.

Ayah plak start muntah dan CB mlm tadi dan dia MC ari ni. Alhamdulillah Mama Sihat. Tapi Muaz masih CB gak pagi td.

So as conclusion, Birthday Party Muaz tak buat lg! Postpone je la ke 1 Syawal nnti, sonang sket. Lagi satu 3 hari ni penat gila mencuci kusyen, sofa, cadar sebab kids ni muntah2 dan tak kureng juga Mawaddah terkuncil ada 2 mlm gitu. Waktu gini la rasa nak maid!

Owh ya, Mama will off from cooking for about a week due to this mini house improvement project. It's really a need not a want. Can't imagine lor I'll be off from cooking lebih2 bulan Ramadhan! huhu..beli lauk beli jek..cemana rasonyer...

Tak sonok rasanya posting without picture, so meh layan gambo:

Happy 1st Birthday to my Lil Muhammad Muaz. Semoga menjadi anak yang soleh dan berguna besar nanti yer sayang.

Geng tersadai di tepi jalan MRR2 yang jem gile tuh. Sabo je la ek anak-anak mama.

Warehouse sale yg membuat mama terbeliak biji mata!

Faber 40 liter RM185, murah gila kan? Yg hak kecik lg murah. Jenama Elba pon ada.

Yang ni geram btol la! Harga RM800-RM1K jek! Ada Elba, Fagor, Rubine. Mine is RM1.8K tau beli kat kedai biasa! Dulu Hob Elba kami pon beli dr sini jek, harga RM500 rasanya..and it's still functioning well.

My first cooking spray! I likeee...harga mahal pon tibai beli sbb salu nampak dlm rancangan omputih jek..rupanya dah ada kek Mesia. Harga RM11.90


Antara bebarang nak buat kueh raya yg telah di beli. Sakan sungguh! Sib baik hubby setuju temankan. Kids pon ikut skali! Elok la bg pendedahan awal, kang besar rerajin sket masuk dapur yer anak-anak.

Setelah onak dan ranjau kulalui, siap juga Brownies Cheese Kukus ini. fhewwww...lega

8 comments:

-Pruzz- said... Reply To This Comment

Sakit apa sampai berjangkit2 muntah?
Slalunye food poisoning je muntah2 nih..Cane skang?

LiTtLe^m3 said... Reply To This Comment

alahaii siannya kak.. sungguh dugaan ni..

Farra said... Reply To This Comment

Pruz, deman cek doktor pagi td kata doc food poisoning...maybe lauk sabtu lunch tu la yg kami beli ..skang dah tak muntah..muaz sorang je masih cirit lg
atau..yg berjangkit ni kuman la kot..sbb lps sorang, sorang lg kene attack

baiti, dugaan menguji dan mendewasakan kite..cheewah

y@tipruzz said... Reply To This Comment

dlm pd sakit2 tu sempat lg korang kuar berjln...gigih sungguh :p

tk care okie!

Anonymous said... Reply To This Comment

А вообще, не зря блогоньюс называется местом сбора всего самого увлекательного. [URL=http://blogonews.net]Интересное онлайн[/URL] - безусловно верное название блога.

Hambali ® said... Reply To This Comment

selamat berposa semua ... hohoh

Farra said... Reply To This Comment

yati, terpaka gigih sbb kontraktor indon tu kata dh boleh rennovate by tuesday, dh la bagitau last minet! so kelam kabut kami cari barang sume

elok gak renno 1st wkk ramadhan, lps ni dah kemas senang sket ..lgpon kan nak wat kueh raya plak

smey, u too beb ;)

Cahaya hidup said... Reply To This Comment

hi kak, apa khabar...actually yatie ni blog walking...sedang mencari oven...tgok sale cam best lak...boleh tau tak itu clearance stock from kedai ke kilang erkk...?