Thursday, August 12, 2010

Moga Ramadhan kali ini lebih berkualiti

Ramadhan sudah masuk hari ke-2. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Badan tak rasa lapar, tapi rasa mengantuk tu mmg ada sangat! Semalam seharian bekerja di luar pejabat. Agak penat sbb memula tempat lain, lps tu kat tempat lain without any rest except Solat Zohor saje. Dah la cuaca panas. Semalam sempat amek kids before 6pm, bulan pose ni taska tutop jam 6pm taw...so I taleh meeting lelama kat opis :p

Aku mmg tidak memasak ( siap BOLD lg :p) sekarang ni kecuali Telur/Ikan bilis. Dasat kan? Apa boleh buat, berkorban demi utk melihat Tandas dan Dapurku cantik wakakak :p. Tade la cantik sangat. Dapur now agar berkecamuk. Tapi sib baik dapat juga masak nasi putih, air, basuh pinggan botol.

Iftar semalam? Buka di rumah emak ...ngeee...lauknya plak lauk yg aku dah lama ngidam: Daging Salai Masak Lemak Cili Api ngan Belimbing Buloh. Kih kih. Aku sempat singgah Bazar Ramadhan gak semalam beli kuih talam, donut ( for kids) dan rojak buah yg lazat! Suka sgt la kat kuah rojak neh!

Sahur makan simple jek telur goreng/bilis goreng/serunding, kicap, nasi panas.

Utk Iftar hari ni? Entah ler..nnti aku SMS mak ler..kalau mak kata makan situ, kami ON jek. Kalau mak kata tarak, kami beli je :)

Owh nak solat terawikh kat rumah pon agak mencabar kan? Bayangkan la nak abehkan 8 rakaat je amek masa lama sbb lps tiap 2 rakaat kene entertain memacam permintaan 3 kekanak itu. Nak air la, nak makan la, nak buang air la. Sungguh menduga dr org solat kat Masjid =) . Even nak Tadarus pon baru abeh 1 page, yg baby bangun la..kalau dah bangun tarik Quran la..i guess uols pon gitu kan? hihi..challenge! Alhamdulillah kami di pejabat everyday lunch hour buat Tadarus Berjemaah so tenang la sket. Yelah mujahadah tu bukan mudah sbb ganjarannya Syurga , tak gitu?

Tahun depan kalau panjang umur, 4 org kids..lg challenge! eheheh :)

No comments: