Thursday, July 1, 2010

Bila baju susah nak kering...

Anak-anak dok Taska ni banyak betol guna baju. Bagi 3 baju, abeh sume dipakai. Kalau letak 2, 2 jela dipakainya ( tapi nanti bibik kat situ kompen bajunya tak cukop! haha).

2 anak-anak dah sekolah, setiap hari kene dibasuh pd waktu malam dan terus gantung kene angin . Esok paginya kene iron dulu then baru boleh pakai. 2 beradik ni kat sekolah belajar 'sakan' agaknya sebab bajunya sangat 'harum semerbak & ' memang tak lalu btol kalau bajunyer tu pakai selama 2 hari.
Owh ni baru sekolah 1 sesi je kan? Tahun depan dah mula skeolah rendah, 2 sesi nak pakai baju ( sek rendah kebangsaan dan agama).

Sepanjang waktu pejabat, baju-baju ni letaknya bawah awning, tapi kalau hujan lebat memang la kene tempias. Kalau hari tu hujan, sampai rumah dah mmg konfem baju dah lembap2 semula.

Jadi, bila anak dah bertambah ( dan bakal bertambah) kami berkira-kira nak tambah semakkan umah dengan kehadiran benda alah ni. =) sapa ada pengalaman guna Dryer?

14 comments:

y@tipruzz said... Reply To This Comment

idlan bj sekolah pakai 2 psg jer..kalo busuk sgt 3 psg..tadela everyday aku tukar hehe. Baju biasa 2 pasang seorang..

Farra said... Reply To This Comment

yati, bebudak ni ada baju sekolah 2 psg jek..sbb tu la aku kene cuci everyday, ingat tahun depan beli 5 pasang terus la!

bayangkan 4 budak punya baju aku nak kene hangkut nxt yr? huhu

MQ said... Reply To This Comment

sy guna dryer kat umah..mmg mudah keje, kul 11-12mlm pon buleh basuh n keringkan baju..hujan ke tak jadi masalah..

sikulat said... Reply To This Comment

dulu masa tade bibik.. kite dah set nak beli dryer dah.. gara2 bebudak sekolah busuk masam & bajunye 2 pasang aje .. hihihi..

ngan satu lagi dulu berangan nak beli iron yg pakai stim cam kat kedai2 tuh.. yg lalukan aje kat baju dah cun tuh.. hihih

ShaFiAti said... Reply To This Comment

as for lutfi, mmg die ade 5 psg baju..so, sepasang sehari..weekend je akak akan iron 3 psg baju hijau siap2..coz lg 2 hr die akan pakai baju sukan yg mmg dah beli 2 psg...

tapi kat taska mmg byk bajukan..if kite bg tak cukup, cikgu taska nye mintak plaks..so, layankan aje..:)

if dryer membantu awak, why not..at least akan mengurangkan stress awak dgn baju2 tu.. :)

Farra said... Reply To This Comment

mq, kite cuci guna mesin basuh lepas tu baru alih ke dryer ek?

semah, owh, yg seterika tu kita lalukan je atas baju yg gantung kat hanger eh? eh menarik gak..tp how much ek tak penah survey..elok gak ada ni sbb tarak bibik ni

kak su, itu la tahun depan terus beli 5 pasang baju la kot, kalau tak sy pon sgt fenatt..bila penat cepat je nak marah bila kids buat kes kat umah

p!nkerton said... Reply To This Comment

saya ada pengalaman guna!
tapi kat hostel mmu la tapi haha yg masuk coin tu ;p
apa salahnye kak farra, menarik gak tu, confirm kering :D tak pening2 kpala dah :)

Farra said... Reply To This Comment

fatih, yg hak MMU tu pon akak tak penah try hihi

LiTtLe^m3 said... Reply To This Comment

planning utk dptkan utk kami juga :D tunggu akak bg review berapakah bil elektrik akan melambung ye :D

Farra said... Reply To This Comment

baiti, i dont think bill tinggi & jauh beza sgt sbb bila cuaca panas on wiken kite guna matahari, rasanya dryer ni perlu bila terdesak..tu la rasa nak amik yg preloved dryer tuh

y@tipruzz said... Reply To This Comment

baiti pon nk guna dryer ke akakaka byknyer baju korang :p

hayatizain said... Reply To This Comment

Salam,
Fara saya guna dryer dah setahun lebih. Memang sgt berguna esp for baju anak-anak. Baju kecik-kecik sungguh leceh nak hang dalam keadaan saya yang kelam kabut. Tgh malam pun boleh basuh baju and keringkan dlm dryer. Really help me yang takde maid. My personal opinion pembelian dryer ini adalah salah satu pembelian saya yang berbaloi. Kalau nak beli cari brand yang boleh dipercayai ciri-ciri keselamatan sbb dryer ni watt dia tinggi.

Farra said... Reply To This Comment

hayatizain, ooo ok tq for sharing ur experience..u guna jenama apa ek? dah tiba masa utk kami survey la nampaknya

hayatizain said... Reply To This Comment

Saya ni 80s baby. So sangat terpengaruh dengan elextrolux :). Sbb tu beli pakcik "E" tu punya brand. Tapi rasanya sekarang banyak brand lagi yang ok mcm Samsung, Bosch etc. Yang penting tanya soalan byk2 dkt sales person tu. Dari segi spec and ciri-ciri keselamatan. Saya punya basic spec je sbb masa tu budget tak banyak. Beli emergency sebab tak tahan musim hujan kain baju berkepuk-kepuk tak kering (boleh ke pakai alasan ni :) hehehe) . Maybe Farra boleh survey2 lagi pendapat org lain