Monday, June 28, 2010

Masak segera

Dari minggu lepas tekak aku asik makan sup. Bukan apa, bila makan makanan berminyak asik rasa nak mun... Last week dah puas makan sup daging, tulang ayam. Dan akhirnya minggu ini bertukar menu Sup Ikan Merah. Ikan merah agak mahal jugak, mencecah RM22/kg. Tu beli kat pasar borong hari Ahad. Orang kata kalau beli hari kerja murah sket.

Sup Ikan Merah

Siapla jugak Sup Ikan merah in few minutes, even aku sampai umah hampir 7.30mlm. Meeting lama seh! Nak sampai penghujung Asar huhu. Tengah2 drive tetiba terbayang plak sambal tempe dan ikan bilis red style. So buat la jugak.


Sambal Tempe & Ikan Bilis

Aku masak segera je. Sebabnya:
1) Bahan tumbuk utk Sup dah siap ditumbuk hari Ahad -letak freezer
2) Cili giling dah siap blend ngan bawang - letak freezer
3) Sambal kicap dah siap tumbuk dan masak hari Ahad - letak fridge

Sambal kicap - tak sah le makan sup without it right?

Bahan-bahan blend / tumbuk dah siap frozen on weekend

So biasanya every week aku dah ada menu nak masak apa dari Isnin hingga Rabu. Bila Khamis, ada pasar malam aku beli jek. Jumaat, ikut kudrat :p. Btw, memasak ni ikut kudrat gak, ada certain time dah tapau lauk dr opis waktu lunch hour, kekadang soh hubby singgah kedai beli je makanan goreng-goreng.

Yang penting kita enjoooyyyy mueheheh :p

Owh wiken ni dah terbayang nak masak Rendang Kerang dan Ayam kg/pencen masak lemak cili api. Kat mana org jual kerang dah kopek ek?

5 comments:

Yan said... Reply To This Comment

bagus juger ade plan masak2 camni from weekend da plan nak masak ape tuk hari2 berikutnye..
yan ni mmg ikut mood dan ikut bajet kadang2 tu.. plus ikut jugak permintaan hubby..

LiTtLe^m3 said... Reply To This Comment

rajin akak... saya.. yg ado rajinnya skrg lagi2 sejak balik vacation ni! malasnya menjadi2 last saya masuk dapur bake cake on 20th June 2010 :D

Farra said... Reply To This Comment

yan, sebabnya sy ni kuat makan kot + kuat berangan kuang3 ..owh my hubby tak kesah makan ape, telur ngan kicap pon boleh layannn

baiti,awak boleh la layan2 malas sbb makan ber2, so no worry la ehehe :p

ummi said... Reply To This Comment

kerang dah kopek? kat pasar basah banyak jual.

Farra said... Reply To This Comment

kak tie, ye ker? tak penah nampak plak..harus ku cari! ayam pencen dah dpt semalam =) ( mak belikan)