Tuesday, May 11, 2010

Berjuang!

Stok EBM dah makin kurang. Smalam, bila kira stok EBM, boleh bertahan lg 15 hari bekerja. Dikala ini nk Pasrah atau Usaha? Dah puas aku fikir, dan aku akan pilih USAHA dan berjuang habis-habisan.

Memamg bukan mudah nak nak menjayakan penyusuan ni sbb kita bekerja. Tapi kita mesti usaha dan berfikiran positif selalu cewahh :)
Cara saya menaikkan motivasi Exclusive Breastfeeding ni mudah aja:
1) Fikirkan betapa besarnya pahala kita sbg ibu. Dah la kita ni tak dpt nak mengasuh anak sepenuh masa kerana bekerja, jadi kene usaha untuk beri susu badan sepenuhnya
2) Baca forum susuibu
3) Baca blog ibu-ibu yg menyusu badan secara ekslusif macam Hayatie ni

Bagaimana pula anda naikkan motivasi diri?


Hasil positif petang Selasa

15 comments:

Anonymous said... Reply To This Comment

Farra, think positive mesti boleh punye. Eewa bagi anak mkn byk2 supaya dia kenyang & kurang sikit minum susu. My EBM stock pun sikit, kurang drpd 20 bekas sbb fridge jenis 1 door je. Tp so far can manage lah selagi tak minum formula milk sudah puas hati :)

y@tipruzz said... Reply To This Comment

niat yg ditanam sejak preggie insya allah akan menjadikan kita semakin kuat! i'll do my best for the next one :)

Hany FF said... Reply To This Comment

hehe..farrah, yes true. sumber inspirasinya pun sama dgn kiter. hany ada satu lagi sumber inspirasi.

tau apa? tengok muka anak. baby yang memang sangat sukakan bm. heh, apa taknya, tengok ummi saja dia dah kemam mulut ke dalam sambil buat bunyi chap! chap! (huhu...macam sedapnya ummi, sedapnya!) dan matanya yang bulat merenung ummi macam nak makan.

itulah kasih sayangku incik fudhayl cinta kasih jiwa rindu dan manja.

begitulah bahasa umminya ini dan anaknya. :)

Farra said... Reply To This Comment

eewa~bbay dah umo bape bulan?

yati~all the best to youu ;)

hany~ok tgk muka bby byk2 eh tq tq

Zuedin said... Reply To This Comment

go akak go
insyallah bleh lama lagi tu
tapi memang lagi lama lagi challenging

Farra said... Reply To This Comment

zu~ tu la byk cabaran..penat badan

Anonymous said... Reply To This Comment

Farra, anak 2nd Eewa skang dh 15mo.Since tumbuh gigi & nampak dia mcm ok je nak mkn, mmg bg mkn byk2 pastu bg mnm juice & air msk byk.kat nursery dia isap susu 3 botol x 4oz je smp skang.so bleh try buat mcm tu gak, kurang sket Muaz isap susu

Anonymous said... Reply To This Comment

Nak cite kat Farra lah nak share sket heheh..Senarnya skang ni pun Eewa tgh tunggu pump Spectra3 sampai tru courier..sbbnya wiken lps pegi KL ikut hsbnd pegi TM nite..ptg jumaat hantar service pump kat Histopoint & janji amik kol 6.tp lepas check in kat Concorde SA tu nak patah balik Subang jln jem sgt2 smp kol 640 hsbnd kate terpaksa balik hotel takut xsempat pg dinner.So dh 4 hari kena guna Avent manual yg lama

Hanis said... Reply To This Comment

go farra go!

Saya sokong farah berjuang untuk menyusukan baby muadz dgn susu ibu.

p/s :ni**le ku pedih,baby irfan fahri nak keluar gigi lagik.Asyik nak menggigit ajekkkkkkkk...auwww pedihnya :)

Farra said... Reply To This Comment

eewa~ avent sgt bagus..i used avent @ home

hanis~berkorban apa saja hihi

Yan said... Reply To This Comment

Jiayo!! Jiayo!! teruskan berjuang.. jgn patah semangat yer

aliss said... Reply To This Comment

kak farra... saya dah terpaksa campur susu jugak akhirnya. Tapi saya still pump lagi. Dapat sebeotol dua. Selagi boleh.. syaa nka bagi maryam susu sampai ke titisan yang terkahir.

Farra said... Reply To This Comment

yan~tqq, blom patah atau bengkok lg hihi :p

Farra said... Reply To This Comment

ina~caiyok2..teruskan pam pam pam ;)

mamaqis said... Reply To This Comment

me pun macam tu jugak..nak2 time malas mengepam. bila masuk je blog ibu2 yang semangat ni, terus semangat balik...sama2 kita berjuang k:)