Thursday, May 13, 2010

Wasiat Terakhir - perlu atau tidak?

Setelah bertangguh sejak awal tahun 2010, akhirnya terbuat juga akaun Wasiat aku. Harta bukannya banyak, tapi bolehla juga membantu waris jika aku sudah tiada.

Aku bukak wasiat dengan Amanah Raya Berhad. Sebanya mudah aje, sbb awal tahun dulu dah buat online dgn ARB tapi tertangguh. Tup tup last 2 weeks ARB bukak kaunter kat pejabat kami dan bagi 50% diskaun jadi aku terus buat. Caj asal RM350 tau. Kalau ada pertukaran / kemaskini kemudian hari akan dicaj cak pentadbiran RM50.

Sensitif ke isu wasiat ni? Bagi aku tidakla, sebab suatu hari nanti kita semua akan di panggil PULANG. Btol tak? Sekarang ni amalan yg kurang. Jadi apa pula pelan tindakan aku? Sama-sama muhasabah diri. Dah 2 hari tak masuk FB elok juga.


Banyak syarikat buat perkhidmatan Will ni macam Bank Islam, ejen ARB dll. Bagi aku Will Writing ni mmg tak urgent tapi sgt important. Jangan ambil mudah. Memang benar terdapat kes waris susah nk tuntut harta. Kesian sgt.

5 comments:

nur.najib said... Reply To This Comment

ye mmg..sy rs perlu..dan sy mmg nk buat juga.walau harta x bnyk tp dpt gak bantu ank2 blaja if anything happen..sampai bile kak diskaunnya tu?

Farra said... Reply To This Comment

nur, diskuan ni utk staff kat sini masa dia bukak kaunter jek..skang dh tak bukak kaunter

Anonymous said... Reply To This Comment

saya ada tanya, layak dapat diskaun untuk tahun 2010. just pegi ke opis arb dan bawa paskad untuk dapat 50% less ni. tq

metal

Farra said... Reply To This Comment

metal~ok tq for the sharing ya

Mama_Fatin said... Reply To This Comment

gud gud..on the way nak buat gak.. dengar ceramah dah dua kali..tp blum start buat g hehehe