Saturday, July 11, 2009

Tart Nenas Gulungku yang Pertama!

Alhamdulillah alhamdulillah, ku berjaya menyiapkan Tart Nenas Gulung buat pertama kalinya dalam hidupku selama ini :D

Oh ya, benornye sebelum ni memang le salu wat Tart Nenas, tapi yang bentuk bunga ( yang terap tu). Ternyata yang gulung ni sonang aje ...

BTW, ni Tart Nenas Gulung orang malas, opps org preggy/sibuk/efisien :D.

Resipi Tart Nenas Gulung cepat dan ringkas!

Bahan-bahan:
60gm telur kuning
400gm Pineapple Tart Mix ( dijual di kedai kek macam Bagus)
220gm mentega
Pineapple Paste (B) - kurang manis, katanya. Tapi bagiku tetap manis ( dijual di kedai kek macam Bagus)

Cara-cara:
1) Pukul mentega yang masih agak-agak dingin sejuk selama 2 minit
2) Kemudian kuap balikkan mentega dan pukul lagi selama 2 minit
3) Masukkan Tart Mix dan Kuning Telur dan kacau sebati hingga menjadi doh
3) Bulat- bulatkan dulu inti nenas untuk memudahkan proses membuat tart
4) Masukkan doh dalam acuan kuih tart dan tekan perlahan
5) Letakkn inti dan gulung mengukit perasaan anda
6) Sapukan kuning telur sebelum bakar
7) Bakar dalam 15-20 minit..agak-agak je, jangan hangus udah le

Meh layan gambarrrr...

Acuan Tart Nenas. Harganya RM4.60 dapat 2.

Intinya kubulat-bulatkan

Tekan doh guna acuan dan berenti setakat panjang yg sesuai...Ku buat atas meja jepun, so bleh duduk. Bila letih bersandar di Kitchen Cabinet belakang tuh...

Kuih muih dah disapu kuning telur. Bersiap sedia untuk dibakar.

Dah siap bakar. Mama preggy, jemput makan!!!

Pastikan kuih sejuk dulu baru masuk balang ok. Dapat 80++ biji. Ku letak dalam satu tupperware kecik untuk Emak jua... Hubby tak suka makan Tart, tapi kali ni dia makan pulak Tart Nenas ni, mmg sah terkena ngidam org preggy jugak.

Oh ya...baru ku teringat. Masa time Mawaddah, baking terakhirku ialah Pau...di mana separuh lu kukus jadi Pau dan separuh di bakar jadi Roti. Esoknyer aku bersalin..hehe.
Ni aksesori baru di dapur. Aku cuci pinggan, potong sayur bawang etc menggunakan kerusi ini. Ini bagi mengurangkan kesakitan pinggan dan belakang akibat berdiri lama. Kene beli 2 kerana pasti ada kawan akan teman masa dok dapur, sapa lagi kalau bukan Nur Mawaddah tuh..ihiks

Soalan penutup untuk anda semua: Nak buat Kuih Raya 2009 apa tahun ni? Melampaukah soalan ini? ( pasti suamiku kata melampau...nak buat cemana..dah minat baking, ye dok? )

Tika dan saat ni..mulut tak bleh berenti makan..hampir separuh balang habis, ohoooooo....pantang tak bleh makan kan? sesuaikan justifikasi ini? kuang kuang

Last sekali, TQVM kepada pemberi Anugerah ini iaitu Shafiati's Life. Yahoo...dpt Friendly Award ;)



7 comments:

`Ain said... Reply To This Comment

huhu...saya penah buat sekali.tapi tak menjadi mcm tart mama saya. saya suka tart dia sebab tak manis dan pastri rapuh + cantik.filling nenas tu dia buat sendiri.nak masak filling tu berjam2.., parut nenas 10 biji, letak atas api pelahan etc.aromanye satu rumah. so tiap raye, kami sure tukar aje biskut raye. dia penah dpt tempahan sampai 5ribu dedulu.la ni, dah limit tempahan, tak larat daah:)

cik mas said... Reply To This Comment

amboi rajinnya ibu mengandung ni. sy suka sangat dengan tart nenas ni. sebalang boleh abeh sorang jer. hubby pun tak suker..

p!nkerton said... Reply To This Comment

wahh sempat lagi tu.. tu pon dah macam kuih raya tauuu hehe.. bestnye pandai baking ;)

Tyha said... Reply To This Comment

Hem...tingat raya tahun lepas...boring bulan posa hubby x de sebab belajar di Johor..akak memang gila baking! tidur jam dua tiga pagi sebab baking Pizza ngan Roti.Yelah masa tu Naufal baru 10 bulan,kena tunggu dua2 budak tido baru leh buat keje ngan aman.

Tahun lepas, buat tart ni...resepi Alex Goh.Jem siap buat sendiri guna sebiji nenas je.Sampai melecet tangan kacau jem x bagi hangus...;),jemnya pon dpt seciput je.But berbaloilah...puas hati sebab menepati citarasa.

Hehehehehehe,baby Farra nanti kalu lahir mesti suka makan...x pon montel.Akak masa ngandungkn Naufal memang suka sangat masak,siap buat Nasi Beriyani!Tup2 kuar...Naufal punya montel...sampai la ni keje dia mkn...Alhamdullillah.

LiTtLe m3 said... Reply To This Comment

oo patutla mak buyung rajin.. semua dah siap tinggal bancuh jek.. ingat nak wat dari mula. parut nenas jadikan jem, bancuh tepung jadikan doh :). kalau oranga johor tat nenas wajib tat nenas sepit (bukan acu tau). tapi malas nak belajar dr mak :P tau tgk je dan ada resipi tak pernah try sendiri yg pastinya sedap.

Farra said... Reply To This Comment

k.ain~sedap tart mama tu..yg sy tak bleh makan kalau dia taruk durian dlm jem nenas je ;)

cik mas~hubby tak suke, yg ni dia makan pulak..tak ke pelikss...

pinkerton~sempat selagi belum bersalin..hehe

k.tyha~ kalau jem nenas btoi..mak sy la kene buatkan..den tak larat ler...

baiti~instant pon sgt menyakitkan pinggang for 36 wks preggy mom ..hehehe , yg penting pueh makan!

ShaFiAti said... Reply To This Comment

sedapnyer la tart nenas ni...akak dah lame tingin nak mkn..nak kena beli gak ni..hehe..if awak tak preggy, for sure akak nak pesan awak tlg wat kan..hehe..sbb 1 month++ ni kat annexe 2...:)

hehe..lawak je..hehe