Monday, April 13, 2009

Weekend maid

Finally lepas call beberapa weekend maid, akhirnya saya dapat caj yang agak berpatutan dari seorang adik dr Jawa ni. Jika sebelum ni ada 2 offer iaitu RM70 dan RM100, caj adik ni pula RM50 dar jam 8pagi sehingga 12 tengahari. Hari Sabtu lepas merupakan hari pertama beliau membersihkan rumah kami dan kerja yang dijalankan seperti berikut:
  1. Lap tingkap dan perabot dalam rumah
  2. Sapu dan mop lantai rumah atas dan bawah
  3. Cuci 2 bilik air ( atas) dan 1 tandas ( bawah)
  4. Bersihkan kipas
  5. Mop tangga dan lap sekali besi-besinya
Jadi sementara beliau buat kerja-kerja di atas, saya dapat la buat breakfast ( makaroni goreng) dengan senang hati, bantu anak-anak belajar ( benornya kaler buku & baca iqra' sebab kerja sek. tade), dapat lipat kain, then gosok baju seisi keluarga. Kalau kita nak adik ni gosok baju, ada caj tambahan oki.

So far, saya puas hati ( baru 1st day hehe). Kami juga berbual-bual berkenaan daily maid . Dia kata dia boleh carikan kawan yang mahu kerja Isnin-Jumaat dari jam 7am-7pm. Saya minta dia tanyerkan cajnya sekali dan kalau dapat, alhamdulillah! Apapun saya masih berusaha mencari maid-maid harian / yang balik hujung minggu di sumber lain. Moga Allah Permudahkan amin...

Best la ada weekend maid. Lepas ni nak guna khidmat dia selang 3 minggu ok kan

14 comments:

CT said... Reply To This Comment

Interesting!!!! Nak jugak.....area Puchong ada tak?

wanita besi said... Reply To This Comment

Salam farra..alwiz baca ut entry thru auntie mas blog. salam kenal ek.!! leh tukar link? hehehe

farra, ila minat laa ttg weekend maid nih. area kota damansara ada ke? share the info ek... tq

ShaFiAti said... Reply To This Comment

farra, area kajang ade ker? if ade bgtau yer...

Farra said... Reply To This Comment

kct~ puchong? tatau maa

ila~i think boleh, nanti i tanyer balik adik ni sbb coverage dia: kepong & sri damansara

shafiati~kajang? tatau juga le

Tyha said... Reply To This Comment

Kat umah akak pon ada...first dtg dia ambik 100,tu pon dependslah apa keje dia buat.Second time dia mintak 50...sebab umah dah x banyak benda nak buat.RM seratus tu...keje dari pagi sampai ptg...dari cuci lantai,toilet tingkap sampailah lipat baju...;)Rata2 derang ni dah naikkan harga...awal2 dul dia ambik RM50 je.

Kak Tyha

y@tipruzz said... Reply To This Comment

byknyer keje dia buat. kalo org upah aku 50 pon aku takmo ehehe. susahnyer org carik rezeki kan...insaf jap aku.

laydida said... Reply To This Comment

dats what i have in mind. weekend maid ok la. jobs done & tak perlu nak sesuaikan diri dgn ada stranger living under the same roof =)

harus rumah baru nnt kene upah tukang kebun jugak hehehe

Farra said... Reply To This Comment

k.tyha~ kira ok la kot sy bayo rm50 tu 4 jam

yati~kalau aku buat sume tu in 4 hrs dah bengkok!

huda~mana rumah masih larat buat sbb kecik / rumput pjg buat dunno jek :D

puterikiut said... Reply To This Comment

berminat gak la..especially part mengelap2 tu..rumput kat blkg umah pun dah panjang..sebenarnya masih mencari makcik2 yg takde keluarga utk jd pembantu..kalau sape2 tau kot kat kg ada..

u. Masyitah said... Reply To This Comment

Salam Farra.salam perkenalan..terjumpa blog farra ..adik tu dari Jawa ke?
hmm..kat pahang ni tak tahulah kat mana nak cari weekend maid...

u. Masyitah said... Reply To This Comment

Hmm..:)..agak2 adik tu nak ke buka cawangan 'weekend maid' kat pahang?

Farra said... Reply To This Comment

k. nita~ rumput tade masalah, kat every sat ada org india bawa motor bunyikan hon nak potong rumput, cajnya rm10.

makcik2 kg? susah bangat nak dpt..kami pon dah lama try cari kat area kedah ni

masyitah~adik dr Jawa tu tadela bukak cawangan mana2, dia org persendirian je

BabyLurveIt Baby & Kids Wear Collection ♥~ said... Reply To This Comment

Salam puan..sy silent reader puan..n terjume entry nie..boleh x nak no telefon weekend maid yg akak cite nie??nak try..sy dudok selayang..or cemaner ye sy dpt contact akak?nie no sy..0196616163

BabyLurveIt Baby & Kids Wear Collection ♥~ said... Reply To This Comment

Salam puan..sy silent reader puan..n terjume entry nie..boleh x nak no telefon weekend maid yg akak cite nie??nak try..sy dudok selayang..or cemaner ye sy dpt contact akak?nie no sy..0196616163