Monday, January 5, 2009

Banana Bread with Cashewnut & Walnut

Dulu dah pernah buat Easy Banana Bread. Kali ni buat yang agak easy jugak tapi kita namakan Banana Bread with Cashewnut (btol tak eja ni?) & Walnut. Resipi asal dr allrecipes saya ubah sket jek.

Bahan-bahan:
  • 2 cups all-purpose flour ( guna tepung gandum biasa je)
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1/2 cup butter
  • 3/4 cup brown sugar ( gula perang tade, ganti ngan gula kastor je)
  • 2 eggs, beaten
  • 2 1/3 cups mashed overripe bananas ( saya guna 4 biji pisang ranum)
  • 1/4 cup milk
  • 1/2 cup cashewnut and walnut ( dihiris)
Cara-cara:
  1. In a large bowl, sift and combine flour, baking soda and baking powder
  2. In a separate bowl, cream together butter, sugar, salt and eggs.
  3. Mashed bananas and chopped nuts. Pour together with flour to no (2). Stir until well blended. Pour batter into prepared loaf pan.
  4. Preheat oven to 175 degrees C. Lightly grease a loaf pan. Bake in preheated oven for 60 to 65 minutes, until a toothpick inserted into center of the loaf comes out clean. Let bread cool in pan for 10 minutes, then turn out onto a wire rack.
In the making......time almost 12pm when I start
Before and after out from oven....the bread ready just before I send Mus'ab to PASTI ;)

Kenduri Ika @ Melaka

Mus'ab ceria nak gi sekolah hari pertama:

GTG..Mama nak gi jemput Mus'ab & gi pasar ..rumah kami dah tada ikan/ayam/udang untuk dimasak! Mama cadang nak beli daging (buat black pepper), Ikan merah (buat sup), udang (buat tom yam), ikan tenggiri (buat gulai kari ) dan sayur-sayuran lain kecuali cendawan ok! Opps..banyak2 tu bukan menu mlm ni tapi menu seminggu daa..mlm ni buat ikan kembung cili api jek ;)

10 comments:

puterikiut said... Reply To This Comment

eh eh ika dah kawen.. kawen ngan saper tu? tahniah..

Farra said... Reply To This Comment

eh kak nita tak tau ke??

Nur Suraya said... Reply To This Comment

Wah...bestnye dpt tengok gambar Ika kawen... nampak sepadan... alhamdulillah dah bertemu jodoh... moga bahagia ke anak cucu...

yatipruzz said... Reply To This Comment

terliurnyer tgk ko nyer bread ni...bila la nak try resepi ko nih hum hummm

Farra said... Reply To This Comment

yati..nak rasa mai sini..aku bawa 1 loaf to office

yatipruzz said... Reply To This Comment

malasnyer aku nak menapak pi sana hehe.
taper will try ur recipe one day!

Farra said... Reply To This Comment

yati~ try tau..dah abeh pon banana bread kui 11am td

hanis said... Reply To This Comment

yum..yum...tak penah lagi try baked roti...ada gak rasa2x nk try buat roti yg simple2x dulu...asyik dok mkn roti gardenia jek...farra ade resepi roti yg simple2x yg x payah guna yis tu?

Abg ab comelnye nk ke skolah...tifa pun sibuk nk pegi skolah jugak...rasanya tahun depan nk try cari kemas jugak..yuran pun takdelah mahal sgt..makan free lagi

Farra said... Reply To This Comment

Hanis~ alemak KEMAS kan dah kene sound tutup dalam masa 2 wks, thn depan tatau la ape citer plak

sume roti kene guna yis..minggu ni kita nak wat roti Arab..tungguuuu

superior said... Reply To This Comment

gucci
gucci bag
gucci handbag
buy gucci
gucci wallet