Saturday, June 16, 2007

Pisang aka Banana

Tahun lepas saya pernah berkongsi resipi Banana Muffin.
Kali ni saya nak berkongsi lagi resipi Banana Muffin yang diambil dr one of my koleksi cookbook, the new muffin cookbook.
Bahan:
2 cawan self raising flour
1/2 cup caster sugar (sy kurangkan sedikit)
1 cawan milk
1 biji telur
1 teaspoon esen vanila
75 gm unsalted butter (kalau tade, guna saja butter biasa)
1 cawan mashed ripe banana
Cara:
1-Ayak tepung & masukkan dalam bowl
2-Masukkan gula, kacau & make a well in the center.
3-Campur susu, telur & vanila in a jug
4-Then tuang ke dalam campuran tepung tadi & kacau
5-Masukkan melted butter & mashed banana & kaca rata
6-Masuk dlm muffin cup, bakar selama 25min -+
Resipi ni sy buat bulan lalu. Dan bulan ini stok pisang datang lg, macam biasa dr kebun pisang abah kat Bagan Dato' Perak. Asyik buat cekodok aje bosan la pulak. So, today I tried new recipe, Easy Banana bread dr The Fresh Loaf. Last week sy dapat jugak sedekah pisang-pisang ranum kat dapur kpd kawan ofis, Elis & Aishah. Depa ni suka makan cekodok. Ada sesapa lg nak pisang?


Easy Banana Bread

Bahan:
70gm mentega, lembutkan
2 biji telur
2/3 ripe mashed banana ( sy guna 5)
2/3 cawan gula ( macam biasa sy mesti kurangkan)

Semua bahan-bahan diatas dikaca rata guna senduk kaya or etc

1.1/3 high protein flour
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda
Optional:
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
Segenggam chopped walnut

Campur semua bahan-bahan tersebut dalam bowl.
Kemudian, campurkan bahan kering & basah tadi.
Boleh juga dicampur chopped walnut (my favo nut in my baking recipe)

Tuang ke dalam loaf pan yang telah di sapu marjerin. Sy guna medium size loaf pan.
Then sy hias rolled oat di atas roti. Oat is also my favo item in baking world ;).
Bakar selama 45-+.

Just out from oven




Tak sangka sy cik Abang diam-diam makan roti ni tapi makan belah atas ajek, bila sy tanyer kenapa, dia kata dia suke bhgn yg ada oat aja. Sin baik si kecil Mawaddah suke bahagian bawah dr oat yang lembut tu. Dia dah makan 3 keping roti pisang ni. Macam biasa Mus'ab tak suka.

3 comments:

yatipruzz said... Reply To This Comment

aku tak suke oats, tapi roti ko sungguh menyelerakan ahakss

bila reno ko nak siap farra..bley wat housewarming makanan sedap2 :p

Farra said... Reply To This Comment

yati, oat good for health!
aku lom buat apa2, duit tersangkut kat esos ..sodey den
jgn risau..open house raya insyallah buat as usual, tahun ni jgn tak dtg tau :D

mardhiah12 said... Reply To This Comment

waduh, dtg blog nko ni, cerita pasal makanan je..buat aku terliur :P