Sunday, December 14, 2008

My first Tudung Ekin DIY

Rumusan aktiviti hujung minggu:

Hari Sabtu kami ke LowYat menaiki keretapi..pengalaman yang amat di nanti-nanti oleh anak-anak. Walaupun agak penat sebab kene tukar tren..tapi depa nampak enjoy. Hasilnya kami menghabiskan wang untuk mendapatkan 1 digital camera : Panasonic Lumix FS3 + 4G for RM599. Yang hebatnya 3 kedai yang kami approach for this kamera dah sold out! Ganehnya rakyat Malaysia membeli FS3. Alahai harga kat Lowyat mmg murah dr MV or KLCC ler.
Excited dengan kamera baru..saje tangkap beberapa gambar di atas. Dah lama kan tak tengok cendawan kami yang hidup subur? Separuh dah kutip letak dalam peti sejuk. Ada sesapa nak beli? hihi Tak lupa juga gambo Mee Bandung buat today. Favorite anak & ayah ;) Ok tak the food's pic?
Dan selepas makan-makan mee Bandung..saya lari kejap ke kedai kain dekat rumah with intention nak beli Thai Silk untuk buat awning Tudung Ekin DIY. Tapi, hasilnya hanya dapat China Silk..emm..belasah je la. Kali pertama buat..alhamdulillah menjadi..hasilnya 2 tudung, but 1 tudung agak kecik....salah beli kain Jersey utk Body tu kot? atau salah potong? btw..esok nak tanye balik cikgu jahit. :) BTW, sapa nak guidelines step by steps Tudung DIY ni boleh minta saya..give ur email plsss.

gatal tangan tak dapat jahit manik kita jahit tudung pulak :p

40 comments:

eLLe said... Reply To This Comment

mak aiii farra..bagusnyee..bes gile dah bleh wat tudung sendiri, x perlu beli kat kedai..

x buka utk tempahan ke?

Mommy said... Reply To This Comment

Salam... semoga berseronok dgn camera baru.... and terliur nengok gambo mee bandung... wah! pandainya buat tudung ekin DIY!!.. rajin betul awak ni... !!!

ummisyafiq said... Reply To This Comment

salam...pandainya farra masak & jahit tudung ekin tu...siap ngan tanam mushroom sendiri lagi. saya pun berminat gak la nak buat tudung ekin tu, boleh tak e-mail cara2 nak buat tudung tu pada e-mail saya: alwanih@gmail.com...tqvm...

aida said... Reply To This Comment

ewah.. bravo beb :P
baru nak gi tgk people's textile, rupanya kawan ku ni dah siap jahit tudung :P

`Ain said... Reply To This Comment

kitaorg gi PCfair sabtu tu.byk gak camera on price slash.tak perasan model yg fara beli tu bapa kat pcfair.gatal je tangan nak beli kamera baru yg blh underwater tu.abg wady lak teringin nak tukar hp baru kononnya. anyway,kami beli apa yg plan aje lcd monitor for rm489 only:) and pc speaker.

Farra said... Reply To This Comment

shell~malasla bukak tempahan..utk diri sendiri pon kene ada semangat membara!

k.chor~ bila nak mai umah? Sy buatkan akak mee bandung!

Ummisyafiq~ sy dh email to youu..selamat mencuba!

Aida~kain aku ni kain low kualiti..kedai mana yg ko recommend tu bagitau la kat aku..kedai aku pergi ni pon tak byk pilihan laa

k. ain~man dah survey harga kat pc fair on fri..FS3 ni kat situ dia jual RM699, takmo kurang plak tu! Sbb tu on Sat kami gi Lowyat..sume murah aa kat Lowyattt

rumet said... Reply To This Comment

itu la.. PC Fair ni hype je lebih..
Lumix is a good brand :)

resipi mee bandung bila nak keluar?hehe

Farra said... Reply To This Comment

rumet~ boleh..later dah free sket will share

has said... Reply To This Comment

salam,

kagumnya tgk orang buat tudung DIY ni.
boleh tak saya dapatkan guideline utk tudung ekin diy tu? tolong email kat saya -- hhas98.yahoo.com

tq

YoOsH said... Reply To This Comment

hai farra..
nak tempat tuh boleh ke? email saya.. syaila_6044@yahoo.com
time kasih yer..

SUE ALAN said... Reply To This Comment

Salam,
Kalau tak keberatan boleh tak saya dapatkan cara2 nak buat tudung tu. Email saya samalang@myjaring.net.
Terima kasih.

Anonymous said... Reply To This Comment

hye sis
cam best je u wat tdung tu
sha tringin nk pkai tdung camtu
tpi..cuttng yg de kt mrket cam x sesuai ngn bntuk muke sha
hope sis ley tlg gtaw sha hw to mke it...haibara_sya@yahoo.com

m00n @li said... Reply To This Comment

hai..fara,
kita nak la giude step by step buat tudung ekin ni.. boleh e-mel x?

halimah.md.ali@gmail.com

tq atas kebaikan anda berkongsi....

Sumie said... Reply To This Comment

Hi Farra,
I tengah cari info pasal tudung Ekin nih, terjumpa your blog. Impress dengan tudung yg Farra jahit sendiri. Boleh ke kalau nak mintak Farra emailkan cara2 nak buat tudung nih?
sumie_di@yahoo.com

Thank you in advance ye Farra

Salbiah bt Karim said... Reply To This Comment

hi farra,

seronok tgk org buat tudung sendiri. blh tlg emailkan guideline utk tudung ekin diy tu? emailkan kat sy ye: biecute@gmail.com
tq ye.

@ayesha said... Reply To This Comment

salam farra. menarik tudung farra jahit. boleh minta guideline step by step utk menjahit tudung DIY ni? syukran in advance :)

email sy : sitizahmad@gmail.com

aiza said... Reply To This Comment

Hai farra.. bagus nye awak sudi bkongsi ilmu dgn org lain.. sy pun tringin jg nak try buat tudung DIY ni.. blh tolong fward pd sy jg.. ni email sy aizasha2000@yahoo.com
TQ.:)

Anonymous said... Reply To This Comment

salam farah,

i saje2 google pasal tudung berawning nih and terjumpa your blog. If you dont mind, pls email me the steps to jahit the tudung sendiri... thanx

safinaz.mustapha@gmail.com

Anonymous said... Reply To This Comment

Salam Farra,
saya berminat nak cuba diy tudung sendiri, boleh kirim kat saya stepsnya. trm ksh.mazli115@yahoo.com.my

Mieda said... Reply To This Comment

Akum Farra, tolong emailkan steps tu ye...
miedashi@yahoo.com
tq so very much

Anonymous said... Reply To This Comment

Salam Farra, saya pun berminat nak buat tudung ni. Klu ada masa & x keberatan saya pun nak tau jugak step by step cara buat tudung ni. ni emel saya: ecah7@yahoo.com. TQ.

atoque said... Reply To This Comment

Salam; anak saya Aida & Aina cuba buat projek buat tudung. Since dah ada mesin jahit dari berlapuk so I plan nak benarkan my daughters berjinak2 dengan potong2 kain.

So jika tak keberatan dapat hendaknya dikirimkan cara DIY nak buat tudung ke email... aidaradhiah@yahoo.com.

Wassalam
Org. Bandar Baru Bangi.

Anonymous said... Reply To This Comment

Assalamualaikum Farra,
Saya tengah cari info pasal nak try buat tudung sendiri, so blog ni. Boleh Farra emailkan cara2 nak buat tudung ni ke tuty.masnizar@time.com.my

Satu lagi kat mana nak beli kain utuk body tu??

Terima kasih

Anonymous said... Reply To This Comment

saya pon nak juga step2nya..w'pon dah jumpa kat internet..tp may be tak sama kan... satu lag pasal awning tu..pakai kertas gam yang keras ke? saya ada beli tadi..tp rasa cam lembik jer.. tak sama mcm tuudng yng dah beli siap..awning dia keras dan cantik terbentuk...

please email step2 tu kat tarabas76@yahoo.com

tq

diraf said... Reply To This Comment

salam,
boleh saya dapatkan step by step DIY tudung awning tue. ini email saya. diraf7@gmail.com. free ker, kalo bayar braper harganya? thanks a lot

Anonymous said... Reply To This Comment

Assalamu'alaikum Farra, kalau xkeberatan boleh email saya step by step nk buat tudung ekin? Ini email saya : maiardz@yahoo.com. Terima kasih.

seorangnenektua said... Reply To This Comment

Asalamualaikum.
Kalau tak keberatan nenek pun nak juga step buat tudung tu
Email- nortadi@yahoo.com
Terima kasih ye

Ida said... Reply To This Comment

Hai.. Beruntungnya farra, ... Pandai masak n buat sendiri tudung dapat jimat duit tu. Boleh kalau nak minta farra emailkan cara2 nak buat tudung nih?
azlida72@gmail.com

Marisa Edible Image said... Reply To This Comment

Assalamualaikum

pandai jahit tudung sendiri ye? teringin gak nak jahit sendiri.. bleh share caranya tak ke email hazifahron@rocketmail.com.

Terimah Kasih.

dilla said... Reply To This Comment

saye pun berminat gak... teringin nak buat sendiri. bleh matching2kan dengan baju yang dalam gerobok tu...

nie email saya, sitifadilahbahari@yahoo.com

Anonymous said... Reply To This Comment

salam.... sy brminat nk tahu step uat tudung kin.. blh email kan kat email sy.. sephia_tasha@yahoo.com

Anonymous said... Reply To This Comment

salam akak..sy teringat nk tahu cara jahit tdung DIY ni..email sy ae kak. hijrah87@yahoo.com ;p

wani said... Reply To This Comment

aiknya farra nk berkongsi cara jahit tudung. saya nk juga bleh x? tlg emailkan kt sha_5746@yahoo.com.
thanks farra :)

Anonymous said... Reply To This Comment

waahhh..bagusnye buat sendiri.bleh pilih sendiri kombinasi warna body tudung n awning.kalo tak keberatan saya pun nak juge le cara2 buat tudung ni kalo tak keberatan norlida81@gmail.com.tq

faizah said... Reply To This Comment

Assalamualaikum...baiknya farra coz sudi kongsi ilmu. Insya allah akan lebih diberkati Allah hidupmu. saya pun minat juga nak jahit tudung ekin. please email pada saya di faizmo72@gmail.com

hazwani hwayoung hazlan said... Reply To This Comment

salam..nnt bole tolong email kan steps tu at email mak sy??? thankz,,,
mcy992629_indah@yahoo.com...

Anonymous said... Reply To This Comment

salam... boleh emel ke afnil_nahidah@yahoo.com

Anonymous said... Reply To This Comment

salam .. boleh email ke aina.esfahan@yahoo.com? thx

Anonymous said... Reply To This Comment

salam...bole email kat sata cara jahit tudung ekin..irzizu_love@yahoo.com
tq

Anonymous said... Reply To This Comment

salam..mohon emelkan cara2 menbuat dan menjahit tudung ekin...
lalisto19@yahoo.com.my
TQVM....