Saturday, September 15, 2007

3 Ramadhan

Alhamdulillah, hari ni dah masuk hari ke 3 berpuasa. Walaupun antara orang terakhir keluar dr ofis selama 2 hari berturut ( lebih kurang 4.50 ptg) , then terpaksa menghadapi traffic jam bawah parking menara, alhamdulillah kami masih dapat berbuka dengan masakan tangan Mama Mus'ab ni. Dalam masa kurang sejam + pertolongan Abang , sempatlah masakan berbuka siap walau lauk biasa-biasa aje. Dan dah 2 hari juga duit save sebab tak gi pasar ramadhan. Sama jugak la macam thn lps boleh kira dgn tangan kot bape kali je kami ke sana.

Tips utk siapkan makanan berbuka dlm tempoh masa yg singkat: pagi lps sahur saya akan siap2 bukak kulit bawang putih, merah, halia , kunyit etc yg nk di guna ptgnyer & letak dalam tupperware n simpan dlm p.sejuk. Ikan/ayam dr bhgn freezer sy dah siap2 thaw dgn letak bhgn bwh. On the way balik, mintak Abang masak nasi dulu , bagitau berapa byk nk masak n buat apa2 yg patut yg orang lelaki boleh buat ;) senang aje kan. Provided kids sume kene siapkan susu n biskut.

Dan alhamdulillah, tika umurnya 3 tahun 3 bulan & setelah melalui weekend toilet training dlm tempoh 5 minggu kot, finally, Mus'ab dah tak pakai pampers waktu siang. Berkat Ramadhan. He will say:
Mama, nak beyak --> utk buang air besar
Mama, nak cinggg--> utk buang air kecil
Waktu malam, kami masih pakaikan pampers maybe sampai dia bersedia Or we try after raya la kot.

Menu biasa buka puasa kami :
1 ramadhan: Ikan tenggiri masak bercuka, tempe goreng cili kering & ikan bilis, sayur grg
2 ramadhan: Masak asam ikan parang, udang goreng bertepung, sayur grg

2 hari berturut mkn ikan, bukan bermaksud boikot ayam ok. Tapi dh jemu mkn ayam.
Rasa-rasanya ptg ni masak special sket kot + ada kuih, yihaaa, pagi tadi sempat beli jagung, so nk buat cucur jagung kegemaran keluarga eheh. Mlm ni Kakak & adik ipar nak mai tido sini, so kene la masak lauk lebih utk bersahur esok. Insyallah lps subuh esok, kami nk gi anto adik ipar ke KUITTHO.

Smiley update: Recipe Apple Pie ala McD

2 comments:

yatipruzz said... Reply To This Comment

satu lg tips...blend cili kering siap2
ikan/ayam letak garam/kunyit terus...

tips terakhir aku: buat menu 1 week siap2 ohohoho takut blank x tau nk masak ape :p

Farra said... Reply To This Comment

tips #1 tu aku setuju

tp tips 2 ko tu aku still plan on daily basis bukan weekly basis, btol jugak kdg2 blank