Wednesday, September 16, 2015

Tiket murah ke New Zealand !

Salam uols...

Hari ni saya nak share cara untuk dapatkan tiket murah untuk ke New Zealand.

Tipsnya:
TRANSIT DI AUSTRALIA ; GOLD COAST/SYDNEY/MELBOURNE. 
KUL to Oz by Airasia + Oz to NZ by Jetstar

Dari KL semestinya anda perlu beli tiket ke salah satu destinasi di atas dengan AIRASIA. Harga promo Airasia adalah berbeza mengikut musim. Oleh itu, bila ada Free Seats Promo Airasia, anda mesti cuba ketiga-tiga destinasi di atas untuk dapatkan tiket paling murah. Jarak antara lokasi di atas ke NZ lebih kurang sama.

Sebagai contoh, saya book tiket ke Melbourne semasa promo Free Seats bulan Nov tahun 2014. Gigih menunggu ( #bertabahlah).

Kuala Lumpur - Melbourne ( return): RM654.80
Pls note: Harga tiket ini selepas tolak Big Points




Selesai saya book tiket ke Melbourne, maka bermulala ticket hunting from Melbourne to Christchurch. First step is to register Jetstar newsletter and then you sign-up price watch.

Price watch ni will alert you when the price drop. You need to register dulu the flight details ie date, no of passengers & destination.


Finally, lepas few months watching the price hehe..dapatlah tiket murah pada bulan Feb 2015.

Melbourne- CHC ( return): AUD211.44 / RM613



TOTAL : RM1,268 SORANG TIKET PERGI BALIK KUALA LUMPUR KE CHC, NZ ( belum masuk luggage dan meal Airasia) 

Biasanya luggage dan meal saya beli bila nak fly nanti. Later nanti bila dah tambah actual cost, I will update ok?

Jetstar actually dapat banyak bad review. So I'm kinda cuak juga, tapi berdoa banyak2 moga urusan kami dipermudahkan olehNYA. Ingin sekali kami mengembara ke bumi ciptaan Allah ini.

Ok sekian saja perkongsian buat anda. Harap dapat membantu. So stay tune, get ready dengan tarikh utk pergi holiday. Bila Airasia buat sales lagi terus grab ok.


17 comments:

Putri said... Reply To This Comment

Bestnya...tp blom masanya saya nk travel oversea lg.tunggu ank2 besar sikit

Farra Da Smiley said... Reply To This Comment

Insyallah Putri, saya dulu dr anak pertama sampai ke-4 tak travel jauh pon..sabar je hati hihi..lps anak 4 org dan last berjalan baru kami start jalan2

Obat Multikhasiat said... Reply To This Comment


Obat Sakit Pinggang Herbal Alami

Obat Herbal Aspergilosis Bronkopulmoner Alergika

Vig Power Capsule Harga

Obat Multikhasiat said... Reply To This Comment

Apotek Jelly Gamat Gold G

Obat Liver Alami

Obat Herbal Paru-Paru Basah Pada Anak

Obat Herbal Usus Buntu Kronis

Obat Herbal said... Reply To This Comment

Obat Tradisional Ambeien paling Ampuh

Pengobatan Osteoporosis Secara Herbal

Obat Tradisional Stroke Berat paling Ampuh

Obat Tradisional Stroke Yang Ampuh Tanpa Efek Samping

Obat Tradisional Asam Urat yang Ampuh

Obat Sakit Pinggang Herbal Alami

noor othman said... Reply To This Comment

Boleh tak advise nak pergi mana dulu? Hehe... dan mcm mana nak plan nak pergi bila i.e. the date?

noor othman said... Reply To This Comment

Rasa macam nak pergi ke perth sbb it's the closest... eh dah habis yea free seats offer tu?

So fickle minded... kalau you pergi feb masa cuti sekolah ke tu?

Farra Da Smiley said... Reply To This Comment

Tak faham..nk gi or or nz dulu ek? Dedua best..if ada duit levih gi je nz heheh
Date tu ikut la kalau anak sek , kene gi cuti sek

Farra Da Smiley said... Reply To This Comment

Noor, abes dah free seats. Tunggu next promo yer...ye sy rekomen perth for 1st timer..tiket murah..kami pergi jln2 sume cuti sek..feb x pernah jln2 lg kecuali umrah tahun ni...

noor othman said... Reply To This Comment

Thanks... I was fully aware of the free seats offer. But I wasn't sure when is the best dates. And only had the time to internet surfing when it's already over... I am always worried if the date I chose coincide with the most important date in my work place (like something is due, important meeting to deliver etc) and my children exams. Need to be firm. Otherwise, I will never be able to fly out of the country kan?

mirah said... Reply To This Comment

Assalam Fara,

Saya Mirah, selalu juga follow blog Fara baca kisah travel u sekeluarga.
Pls share itineraries, travel tips etc ya fara.
We are looking fwd nak gi NZ juga next year inshaAllah

Tq :)

cdalan said... Reply To This Comment

hi. looking fwd for your trip report.
sbb nak ke sana juga with 2 toddlers + 1 infant.
tqso much

cdalan said... Reply To This Comment

hi Farra.
hope balik nanti u update segala detail tok nenek. i confused..esp putting 3kids in carseats dalam motorhomes. tak semua company accept that.
i am going tahun depan. hihihi

Farikica said... Reply To This Comment

RM1268 murah jugak kan.... kalu tak tu rm2500 ++ juganak ke NZ skrg....

Miss said... Reply To This Comment

kak farah..sy punye trip taun lepas pun x abis entry lam blog..dah besawang da..akak da nak start..best2..sila cite smpi abis..thehe

Farra Da Smiley said... Reply To This Comment

harap2 aura bersawang awak tu ta berjangkit dgn akak! wakakak

Farra Da Smiley said... Reply To This Comment

ok cdalan..sure byk tips utk dikongsi! yg nak gi later2 ni untung la hihi

Fari, mmg murah..kami jumpa malaysia lain tiket depe 4 & 5K. hehe